Hlavní obsah

Jurásek pomohl jednadvacítce: Takovou minutáž bych v áčku nedostal

Ve fotbalové jednadvacítce se představil poprvé od října 2023, kdy byl v domácím duelu s Dánskem vyloučen. Křídelník Slavie Matej Jurásek se mezitím opětovně prodral do seniorské reprezentace, pro aktuální sraz ho ale povolali zpět mezi mládežníky, aby pomohl v kvalifikaci o Euro. „Potřebuju hrát,“ hlásí.

Foto: Profimedia.cz

Václav Sejk (uprostřed), Matěj Jurásek (vlevo) a Jaroslav Harušták (vpravo) oslavují gól v kvalifikaci na Euro do 21 let na půdě Walesu.

Článek

Svými výkony si vysloužil účast na „velkém Euru“ v Německu. Jako střídající zasáhl do zápasu s Gruzií a Tureckem. Fanoušci i experti ho chválili, že se jako jeden z mála českých fotbalistů nebál průniků jeden na jednoho, že byl odvážný.

Jurásek je v jednadvaceti letech bezpochyby jedním z největších talentů tuzemského fotbalu. Web transfermarkt.com ho oceňuje na 8 milionů eur (přibližně 200 milionů korun), což z něj dělá šestého nejdražšího hráče Chance Ligy.

Pro říjnový reprezentační sraz se však vrátil do jednadvacítky, jež finišuje kvalifikaci na Euro, které v příštím roce uspořádá Slovensko.

„Nevnímal jsem to negativně. Věděl jsem, že dostanu prostor. Potřebuju být na hřišti a takovou minutáž bych v áčku nedostal,“ říká Jurásek. „Jsem rád, že zde mohu být. Dostal jsem prostor a využil ho. Rozumím si s Karou (Adamem Karabcem), na tréninku se hodně hledáme a celkově jsem tady rád,“ dodává.

Možná by se čekalo, že talentovaný a technicky vybavený levák ve Slavii bude dostávat více prostoru. V lize zasáhl zatím do osmi duelů, častěji se na trávník dostal jako střídající hráč. Do statistik se gólem či asistencí zatím nezapsal.

Trefil se ale například v Evropské lize na půdě bulharského Ludogorce a po utkání pravil: „Evropská liga mi sedí lépe než česká, která je více soubojová.“

Každopádně má pravdu, že nejdůležitější pro jeho rozvoj je minutáž. Aby hrál, hrál a hrál. V jednadvacítce, kde patří mezi jednu z opor, se mu to v pátek splnilo. V jednom z klíčových duelů kvalifikace na Euro ve Walesu naskočil v základu a trenér Jan Suchopárek ho střídal až v nastavení.

U výhry 2:1, která českému výběru dává najednou solidní šance na baráž, se podepsal pod první branku. Jeho volej si do vlastní branky srazil stoper Matthew Baker. „Z mého pohledu to šlo do brány,“ usmívá se Jurásek.

„Celkově od nás dobře zvládnutý výkon, i když ze začátku nám to moc nelepilo. Po úvodním gólu jsme se uklidnili. Konce máme napínavé, opět jsme v nastavení inkasovali, ale naštěstí se podařilo získat tři body,“ těší Juráska.

Zároveň se vrátil k rok starému duelu s Dánskem, kdy byl za dvě žluté vyloučen už v prvním poločase. „I na mě byl tlak obrovský. Zase jsem inkasoval brzy kartu, někdy ve 30. minutě, ale jsem rád, že jsem se poučil a zápas v pohodě dohrál,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Čeští fotbalisté do 21 let porazili v kvalifikaci o Euro Wales.

Je předpoklad, že Suchopárek bude na Juráska spoléhat i v úterý proti Litvě, která je ve skupině poslední. Situace je tedy jasná. Pokud Lvíčata vyhrají, půjdou do baráže. Jakákoliv ztráta naopak znamená konec nadějí.

„Do Hradce Králové se všichni těšíme. Řekli jsme si, že musíme Wales zvládnout, aby bylo o co hrát. Fotbalový Pánbůh nám poslední šanci, dáme do toho všechno. Snad přijde mnoho lidí, kteří nás poženou dopředu,“ věří Jurásek.