Hlavní obsah

I kvůli zkratu hrál málo. Nejlepší střelec ligy Kliment teď věří, že uspěje s reprezentací

Vládne kanonýrům Chance Ligy. Proto jeho nominace do fotbalové reprezentace tolik nepřekvapila. Útočník Jan Kliment z Olomouce se dočkal pozvánky do národního týmu, kterému velí trenér Ivan Hašek, například na úkor slávisty Mojmíra Chytila. V lize dal devět gólů, svou fazonu může prodat. „Cítím se dobře. Jsem hlavně rád, že jsem zdravý a že mě nic nebolí,“ uvedl Kliment ve videu pro FAČR.

V poslední době hrál málo. Nebylo to optimální, ale je to v pohodě, ujišťuje Jan KlimentVideo: Sport.cz, FAČR

Článek

Jenže z posledního víkendu má jednatřicetiletý útočník škraloup. V zápase Sigmy proti Bohemians vydržel na hřišti jen devět minut, než ho hlavní rozhodčí Petr Hocek po intervenci VAR a zhlédnutí opakovaných záběrů vyloučil za úder do břicha Jana Vondry.

Ke svému zkratu se Kliment nevyjadřoval, nicméně kolo předtím stál na Spartě kvůli žlutým kartám a následně odehrál půlhodinu a vstřelil dvě branky v poháru proti diviznímu Bzenci. Takže od dvougólového představení proti Dukle (22. září) strávil na hřišti necelých čtyřicet minut.

Sestřih zápasu Olomouc - BohemiansVideo: LFA

„Moje vytížení nebylo úplně optimální, ale myslím, že je to v pohodě,“ řekl Kliment. „Uvidíme, jak to bude v budoucnu,“ dodal. Ano, neví, kdy si zase za Olomouc zahraje, protože je jasné, že ve čtvrtek dostane za vyloučení proti Bohemians od disciplinární komise stopku.

Může nastoupit za reprezentaci, kterou čeká v Lize národů v pátek v Praze utkání s Albánií a v pondělí zápas v polské Vratislavi proti Ukrajině. Konkurentů je ale i při absenci Patrika Schicka, jenž se věnuje doléčení drobných zdravotních šrámů, dost. Na soupisce figurují také Adam Hložek, Tomáš Chorý, Jan Kuchta, Tomáš Čvančara a Vasil Kušej.

Kliment už v národním týmu byl, ale naposledy za něj hrál v listopadu 2017 proti Kataru, takže se štábem kouče Haška se seznamuje. „Vše tu klape, nálada je dobrá,“ popsal Kliment, o jehož nominaci se spekulovalo už pro předchozí zářijový sraz. „Nevím, jestli jsem pozvánku vyloženě čekal. Byl jsem spíš zvědavý, protože se o tom mluvilo. Nechal jsem to na trenérech. Dopadlo to tak, že jsem jel na druhý sraz. Je to úplně v pohodě,“ podotkl olomoucký střelec.

Reprezentace se už zaměřuje na duel s Albánií. „Jsou drzí, zarputilí, technicky zdatní. Nebude to lehký soupeř. Ale myslím si, že máme na to, abychom zápas zvládli,“ věřil Kliment.