Hlavní obsah

Hübschman hned řešil nominaci Kušeje. Za nabídku jsem byl šťastný, říká nový manažer reprezentace

První pracovní den v nové roli mu začal hekticky. Čerstvě inaugurovaný generální sportovní manažer fotbalové reprezentace Tomáš Hübschman hned vyřizoval změnu v nominaci a kvůli povolání křídelníka Vasila Kušeje volal šéfovi boleslavského klubu Davidu Trundovi. Bývalý defenzivní stoper či obránce skočil do práce s energií. „Když jsem nabídku dostal, byl jsem šťastný. Neváhal jsem. Vše, co mi bylo představeno, mi dávalo smysl,“ zmínil Hübschman na začátku srazu, během kterého bude hrát český tým v Lize národů v Gruzii a doma s Ukrajinou.

Tomáš Hübschman se těší na další spolupráci s Ivanem Haškem. Potkávali jsme se celou moji kariéru, máme spolu dobrý vztahVideo: Sport.cz

Článek

Devět měsíců byla důležitá pozice kolem reprezentace neobsazená. Krachla jednání s Pavlem Nedvědem, dalšího vhodného kandidáta pracovní skupina kolem asociačního předsedy Petra Fouska dlouho nenacházela. Během Eura se jelo bez něj. Ale v půlce srpna výkonný výbor FAČR avizoval, že funkci chce obsadit. Pak proběhla dohoda s Hübschmanem.

„Velmi příjemně se jedná s někým, kdo má zájem a chce se dohodnout,“ pochvaloval si Fousek. „Jsem skromný člověk, nemám poptávku po tom, že něco musím dělat. Nevymýšlel jsem si jako hráč, v jiné funkci se to nezmění. Budu dělat vše pro to, aby byl tým úspěšný,“ přidal Hübschman.

Kompetencí bude mít dost. „Komunikace s hráči i kluby, spolupráce při tvorbě nominací, organizace zápasů, tréninků nebo soustředění. Pak také nesportovní věci jako prémiový řád, smlouvy nebo různá marketingová plnění. Bude k tomu mít i široký tým spolupracovníků,“ vypočetl Fousek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nový generální sportovní manažer české fotbalové reprezentace Tomáš Hübschman (vlevo) s předsedou fotbalové asociace Petrem Fouskem

Bývalý hráč, který prošel Spartou, Šachtarem Doněck a posledních deset let strávil v Jablonci, ukončil aktivní kariéru v létě. Na změnu je připravený, dřív servis dostával, teď ho bude vytvářet jiným.

„Vše zatím beru dobře. Spousta lidí se mě ptala, jak těžké bylo ukončit kariéru. Odpovídám, že to šlo jednoduše. V pondělí jsem se rozhodl a v úterý jsem už nešel na trénink. Teď začínám jako manažer, začíná mi práce. Mám kolem sebe spoustu lidí, kteří mi pomůžou a poradí. Budu vnímat a naslouchat okolí,“ podotkl dvaačtyřicetiletý exreprezentant.

Sám hned může pomoct znalostmi Ukrajiny, se kterou se český tým utká příští úterý. Deset let působil v Šachtaru Doněck. „Když mám možnost, sleduju zápasy Šachtaru i Dynama Kyjev. Reprezentace je z velké části složena hráčů, kteří těmito kluby prošli. Je tam hodně kluků, které znám osobně, takže to určitě budeme s realizačním týmem probírat,“ přiznal Hübschman.

V národním týmu si připsal osmapadesát startů. Ví, jak je manažer pro hráče důležitý. „Zažil jsem jich spoustu a naučil se hodně věcí. S každým jsem měl dobrý vztah, mohl jsem komukoliv z nich kdykoli zavolat a věděl jsem, že mi pomůže s osobními i sportovními věcmi,“ vyprávěl Hübschman.

Jedním z jeho blízkých spolupracovníků bude logicky hlavní trenér Ivan Hašek. Z minulosti se znají. „Když jsem byl mladý, trénoval mě ve Spartě. Poslal mě na hostování do Jablonce, kde jsem začal hrát ligu. Myslím, že to bylo nejlepší doporučení, které mi dal. Pak jsem se mohl vrátit do Sparty a dostat se do reprezentace a zahraničí,“ uvedl nový manažer.

„Zažil jsem ho (Haška) i v národním týmu, když byl krátce trenérem. Potkávali jsme se de facto celou mou kariéru. Mám ho rád, myslím, že máme dobrý vztah. Těším se na spolupráci,“ podotkl Hübschman.

Spojení Haška a Hübschmana má pomoct reprezentaci na mistrovství světa. „Chci tomu pomoct,“ prohlásil reprezentační manažer.