Hlavní obsah

Horníček o složité pozici v Portugalsku: Snažím se nasadit trenérům brouka do hlavy

Nabídla se mu skvělá příležitost. Po přesunu Antonína Kinského do seniorské reprezentace dostal v bráně české fotbalové reprezentace do 21 let prostor Lukáš Horníček. Ten proti Walesu vychytal tři body a ukázal i trenérům v portugalské Braze, že si šanci zaslouží. „Prostoru příliš nedostávám. Pečlivě mě ale sledují. O místo se poperu,“ říkal 22letý gólman před úterním střetnutím s Litvou.

Foto: FAČR/Martin Gregor

Gólman české jednadvacítky Lukáš Horníček věří, že dostane více prostoru i v portugalské Braze.

Článek

Proti Walesu jste po dlouhé době nastoupil v základní sestavě. Cítil jste nervozitu?

Před samotným zápasem trochu ano. Následně se ale písklo a hned to ze mě spadlo, už jsem si hrál to svoje. Kluci mi pomáhali v obraně, hráli organizovaně a k nervozitě tak už nebyl důvod.

Říkal jste si v tu chvíli, že konečně zas hrajete?

Máte pravdu, že klubovou vytíženost nemám, a jsem rád za každý zápas, do kterého mohu nastoupit. Vždy to beru jako velkou výzvu a do každého utkání jdu na sto procent. Proti Walesu to nebylo jinak a bude tomu tak i proti Litvě.

Musel jste se nějak sžívat s vašimi spoluhráči?

V zápase už ne, všechno jsme si nastavili předtím. Věděli jsme, kde se pohybovat, ale občas na kluky houknout musím, to k tomu patří. Nakonec jsme to ale zvládli, za což jsem rád.

Máte soupeře z Litvy načteného?

Musíme si dávat bacha na Jansonase. Trefil se proti nám i s Islandem. Dává dost gólů a víme, že ho zdobí kreativita a čerpá z protiútoků. Je třeba ho rychle dostupovat a ukázat obecně Litvě, že my hrajeme doma.

Bývalý hráč Pardubic v Hradci Králové na stadionu, to je vždy trochu třaskavé. Jak se těšíte?

Už jen kvůli tomu, že je vyprodáno, tak nesmírně moc. Jsme šťastní, že fanoušky ve východních Čechách fotbal táhne. Navíc přijede i moje rodina. Dřív jsem to tady měl dost vyhrocené, ale teď věřím, že tady budu mít podporu a všichni společně dojdeme do baráže o Euro.

Zřejmě to bude změna, že vám bude hradecký fanoušek aplaudovat?

(rozesměje se) Bude to příjemná změna. Snad přijde co nejvíc lidí a my jim budeme moct ukázat, jak skvělý tým jsme.

Na vás konkrétně působí atmosféra?

Když člověk vstoupí na hřiště, tak ho to pohltí. Při zápase už je to ale vedlejší. Soustředím se jen na 22 chlapů na hřišti a zbytek nevnímám.

Dá se předpokládat, že proti Litvě vás čeká utkání, ve kterém nebudete příliš v zápřahu. Připravujete se na to nějak speciálně?

Spíše ne. Upřímně čekám, že budeme dominantní na míči a budeme chtít rozhodnout hned ze začátku. Oni budou nebezpeční v protiútocích a já musím být neustále koncentrovaný, abych případně pomohl týmu nějakým svým zákrokem.

Poté, co se Antonín Kinský přesunul do seniorské reprezentace, čekal jste, že budete vy brankářem číslo jedna?

Doufal jsem v to. Kluci, kteří tu jsou se mnou, jsou ale také nesmírně kvalitní a věděl jsem, že si svoji pozici musím vydobýt. Trenéři nás od prvního tréninku sledovali a vyhodnotili si, že dostanu prostor já. Jsem za to rád.

V Braze naopak ten prostor téměř nedostáváte. Je Matheus neotřesitelnou jedničkou?

Vypadá to tak. Na úkor jeho zranění jsem si mohl jednou zachytat, ale jinak ty šance nedostávám. Snažím se ale sbírat zkušenosti v trénincích a makám na sto procent, abych dal kouči brouka do hlavy. Třeba pak šanci dostanu.

Myslíte si, že už jste na podobné úrovni?

Cítím, že jsme minimálně na stejné úrovni. V jeho prospěch hrají zkušenosti. Kvůli tomu ten prostor nedostávám. Výkony v reprezentaci i v trénincích jsem však trenérům ukázal, že na to mám. Snad mě zařadí do nějakého zápasu, abych měl větší herní vytíženost.

Standardně v jiných klubech druhý brankář dostává alespoň šanci v evropských pohárech. V Portugalsku to tak nechodí?

Bohužel ne. Druhý gólman většinou chytá jen lokální poháry. Fanoušci dávají obrovský důraz na výsledky a prohry se neodpouští. I proto dostává Matheus více prostoru.

Nepřemýšlíte nad tím, že změníte působiště?

Nechci předbíhat, to si musíme vyřešit s agentem. Samozřejmě nejsem spokojený s vytížeností, ale máme skvělý trenérský štáb, který mě neustále posouvá. Když to řeknu jinak, tak po tak kvalitních trénincích mohu pak přestoupit jinam a budu jasnou jedničkou.

Jak v Braze berou vaši nominaci?

Hodně vážně. Kdokoliv je nominovaný, tak je kolem toho veliký humbuk. Mají radost, že jedu, protože to je čest pro obě strany.

Jaký budete mít režim po zápase?

Hned letím, abych do Bragy přiletěl co nejdřív. Čeká nás totiž domácí pohár a chci ukázat trenérovi, že jsem v té největší pohodě, abych mohl dostat šanci. Věřím, že bych mohl chytat.

Mluvíte o pohodě. Sleduje vás někdo z trenérského štábu i během reprezentační přestávky?

Po zápase s Walesem mi psal trenér, že jsem hrál dobře. Ptal se mě, jak jsem se cítil, a dával mi zpětnou vazbu.