Hlavní obsah

Hašek žehral na stav českého fotbalu: Chybí nám kreativní hráči

Výkon fotbalové reprezentace na uplynulém Euru, které skončilo neslavným vypadnutím ve skupině, podrobili nejvyšší muži české kopané analýze. Pod drobnohledem se ocitl nejen A-tým, ale také reprezentace do 21 let a mládežnické soutěže mladšího a staršího dorostu. Výsledek? „V naběhaných kilometrech obstojíme, s balonem máme problém,“ pravil Ivan Hašek na tiskové konferenci po srpnovém zasedání výkonného výboru. Dobře, ale jak z toho ven?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek na archivním snímku

Článek

Fotbalisté a problém s balonem? Možná si u těchto slov vzpomenete na snímek „Marečku, podejte mi pero“. Filmový Famfula hlavnímu hrdinovi Jiřímu Kroupovi st. vypráví o (ne)funkčním secím stroji. Který chodí, ale neseje. Na což Kroupa odvětí, že „to je u secího stroje poměrně podstatná závada“.

Z analýzy ale vyšla i pozitiva. Český mančaft byl vynikající při obranných standardkách a představoval hrozbu při těch útočných. Jenže by to chtělo do směsi přidat i kapku fotbalovosti. A netýká se to jen A-mužstva.

„Chybí nám kreativní hráči. Je to problém celého fotbalu. Reprezentace U21 na loňském Euru i celostátní soutěži U19 (v porovnání s dalšími evropskými ligami ve stejné kategorii, pozn. red.) patří mezi nejhorší v rychlosti kombinace, práci s míčem, progresivních driblincích,“ vyprávěl Hašek. Na lepší časy se blýská u mladšího dorostu, tedy kategorie U17.

Řešení? Nabízí se. Ale bude to běh na dlouhou trať.

„Potřebujeme to přenést do vzdělávání trenérů,“ uvědomuje si technický ředitel FAČR Erich Brabec. „Musíme provázat asociaci s kluby v tom, jak se chceme prezentovat. Věnovat se talentovaným trenérům, aby nám hráče vychovali. Analýzy děláme proto, abychom je v budoucnu dokázali zúročit a zlepšit se tam, kde je to třeba,“ dodal někdejší ligový stoper.

Jenže i pokud by se to podařilo, plody bude A-tým reprezentace sklízet až časem. A výsledky chce hned. Předseda fotbalové asociace Petr Fousek několikrát zdůraznil, že prioritou je v nadcházejícím cyklu kvalifikace na mistrovství světa. Klidně přes Ligu národů, na niž se nároďák hodlá zaměřit.

Nelze tedy jen čekat na to, až doroste do plné síly například poměrně nabitý ročník 2007, který smolně vypadl ve čtvrtfinále svého Eura. Ač třeba takoví Jiří Panoš z Plzně, Josef Kolářík ze Slavie či Ondřej Penxa ze Sparty z daného výběru ukazují, že jim kreativita a chuť do soubojů jeden na jednoho nechybí.

Výsledky jsou nutné hned.

„Vím, že v některých věcech nejsme trendy. Ale co by jiné týmy daly za hráče, kteří jsou tak silní při standardkách… Potřebujeme dále pracovat na tom, v čem jsme silní, a zkusit přidat na tom, v čem ztrácíme. Ale jako Španělé hrát asi nebudeme, na to nemáme hráče,“ přemítal Hašek.

Národní mužstvo využilo hned dvě analýzy – jednu interní, druhou externí od společnosti Internationales Fussbal Institut. Obě jasně ukázaly nedostatky, které sžírají celou českou kopanou. A je sympatické, že nejvyšší patra českého fotbalu o potížích nemlčí.

Zbývá jen doufat, že se podaří najít východisko. A že za pár let třeba nebude reprezentace sázet jen na standardky, ale i na kreativní jednotlivce.