Hlavní obsah

Chorý místo Schicka? Naprosto v pořádku, soudí expert

Jedním z hráčů, kteří po propadáku v Gruzii (1:4) v rámci Ligy národů vypadli pro následující duel s Ukrajinou (3:2) ze základní sestavy fotbalové reprezentace, byl nejlepší český útočník poslední doby Patrik Schick. Nahradil ho Tomáš Chorý. „Bylo to naprosto v pořádku,“ soudí bývalý trenér národního týmu Karel Jarolím.

Schick leští střídačku? V pořádku, hodnotí Jarolím. Výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

Dělený nejlepší střelec Eura z roku 2021 Schick je v případě absence zdravotních problémů právem důležitou a nedílnou součástí tuzemské seniorské reprezentace.

Při komplexním pohledu snad každý fanoušek a expert uznává, že za poslední roky lepší útočník národní dres neoblékal. Ovšem poslední výkony 28letého kanonýra nebyly příliš přesvědčivé. Řeč je o Euru, než se v utkání s Gruzií zranil, nebo zmíněném duelu Ligy národů v Gruzii, kdy se ale nedařilo vlastně nikomu.

Trenér Ivan Hašek se proto pro klání s Ukrajinou rozhodl Schicka posadit.

„Aniž bych to chtěl zlehčovat, pro něj to zas nové není, protože ani v Leverkusenu teď pravidelně nehraje. Asi měl představu, že za nároďák bude v základu, ale za mě je rozhodnutí v naprostém pořádku. Nominace do základu by měla spočívat v tom, že když nehraju v klubu, odvedu v reprezentaci dobrý zápas, což se nestalo,“ komentoval Jarolím v pořadu Přímák na Sport.cz.

V aktuální sezoně naskočil Schick v základu Leverkusenu jen jednou ze čtyř soutěžních duelů, konkrétně v poháru na půdě čtvrtiligové Jeny. V bundeslize posbíral za dva duely zatím 13 minut. Naopak gólem v závěru pomohl k obratu v Superpoháru proti Stuttgartu a lví podíl na historickém doublu z minulého ročníku mu také nikdo neodpáře.

Podle Jarolíma může být Schick v reprezentaci v útlumu nejen kvůli menší vytíženosti, ale také vinou celkového projevu mužstva.

Mám chuť pokračovat, říká Ivan Hašek. Tým má charakter, to je ta nejdůležitější stránka.Video: Sport.cz

„Kdybychom hráli ofenzivněji, možná mu to bude více vyhovovat podobně jako v Leverkusenu. To se bohužel nestalo. Zaměřili jsme se v první řadě na defenzivu, která nebyla neprostupná, a dopředu jsem teď ani na Euru neviděl automatismy či kombinace, ze kterých by člověk cítil, že kluci o sobě vědí,“ popisuje Jarolím, mimo jiné kouč reprezentace v letech 2016 až 2018.

Nic to ale nemění na faktu, že o základní sestavu by se měl jakýkoliv hráč říct primárně výkony na trávníku.

Konkrétně Schickovi někteří fanoušci po zápase s Ukrajinou vyčítali, že když v 80. minutě vběhl jako střídající na hřiště, působil tak nějak bez zájmu. „Jestliže fotbal je kolektivní sport, měl by každý z hráčů podřídit všechno týmovému úspěchu,“ má jasno Jarolím.

Sečteno a podrženo, s nasazením slávisty Tomáše Chorého místo Schicka zpětně souhlasí. „Hrálo se v Edenu a Tomáše je také větší rváč než Patrik. Bylo naprosto v pořádku, že byl v základu,“ shrnuje Jarolím.