Hlavní obsah

Chorý cílem provokace. Klouzal se Turek, který viděl na Letné červenou

O emocích ve středečním utkání na fotbalovém Euru mezi českou reprezentací a Turky (1:2) se už napsalo hodně. „Mně se nelíbilo, jakým způsobem slavili vítězství,“ glosoval se studiu ČT obránce Ondřej Čelůstka. Své si zažil například útočník Tomáš Chorý.

Sestřih utkání Česko - TureckoVideo: Česká televize

Článek

„Ruce nad hlavou před Tomášem Součkem, to není vůbec fair play,“ podotkl Čelůstka, který má za sebou úspěšnou sezonu ve druholigovém Bodrumsporu a s přestávkami odkopal v Turecku osm ročníků.

Pro český tým z mnoha ohledů nepovedený zápas okořenila hromadná šarvátka po závěrečném hvizdu. Červenou viděl zmíněný Chorý. Sám bezprostředně po zápase nevěděl za co. Důvodem je nejspíš hození balonu po jednom ze soupeřů.

Chorého možná vyprovokovala i situace, jejíž záběry kolují po sociálních sítích. Před vytáhlého útočníka se při oslavě přiřítil obránce Kaan Ayhan. Na kolenou doklouzal až k plzeňskému forvardovi a přidal ještě emotivnější vítězné gesto.

„Na obou stranách jsou emoce. Turečtí hráči slaví před vámi, což je nepříjemné,“ vykládal brankář Matěj Kovář. „Ať si ale každý sáhne sám do svědomí. Dál bych to nehodnotil,“ dodal.

Jméno Ayhan si jistě vybaví fanoušci Sparty z několik měsíců starého dvojutkání prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy. Byl to právě 29letý obránce, kdo v 68. minutě fauloval Lukáše Haraslína. Od rozhodčího Anthonyho Taylora uviděl žlutou kartu, jenže do hry vstoupil VAR.

Anglický sudí hostujícího hráče nakonec vyloučil a Ayhan tím nastartoval fenomenální obrat Letenských.

Už tam si sparťané vyzkoušeli, jak umí být Turci nepříjemní, otravní, emotivní. Jak dokážou člověka rozhodit zdržováním nebo simulováním. Důležité je se nenechat vyprovokovat.

To se národnímu týmu ve středu ne vždy v kombinaci s matným výkonem rumunského sudího Istvána Kovácse povedlo. „Tohle jsou Turci, takhle se prezentují od doby, co hrají fotbal. My se musíme za každou cenu udržet. Jde o strašně moc, jsme na Euru. Nějaké ego, nějaké posmívání. Také jsem to hrál a vím, že je to těžké, ale je potřeba vše podřídit výsledku,“ podotkl v ČT bývalý reprezentant Karel Poborský.

Ať už se ve středu stalo na trávníku v Hamburku cokoliv, výsledkem je, že Češi prohráli i vinou 70 minut dlouhého oslabení po vyloučení Antonína Baráka 1:2, ve skupině skončili poslední a cestovali domů dřív, než si všichni přáli.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.