Hlavní obsah

Češi se po krachu na Euru propadli v žebříčku FIFA

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na 47. pozici a jsou nejníže od dubna 2019, kdy jim patřila 48. pozice. Svěřenci trenéra Ivana Haška zaznamenali v červencovém vydání největší pokles ze všech zemí.

Sestřih utkání Česko - TureckoVideo: Česká televize

Článek

Na vedoucí příčce se po triumfu na Copě América udržela Argentina, druhá zůstala Francie. Na třetí místo se posunuli čerství mistři Evropy Španělé, kteří poskočili o pět pozic. FIFA zveřejnila nové vydání žebříčku na svém webu.

Český tým se v červnu po vítězstvích ve dvou přípravných zápasech před šampionátem posunul na 34. místo, na závěrečném turnaji se mu ale nedařilo. Haškovi svěřenci si ve třech duelech připsali porážky 1:2 s Portugalskem a Tureckem a remízu 1:1 s Gruzií a vypadli už po skupinové fázi.

Oproti červnovému vydání odečetl český celek téměř 33 bodů a poklesem o 13 míst si mezi 210 zeměmi celého pořadí připsal smutný primát. Druhý největší pád potkal Peru a Samou, které si pohoršily shodně o 11 příček.

Český tým s výjimkou roku 1994, kdy po rozpadu federace začínal na nule na 67. pozici, figuroval nejníže v září 2017. Tehdy klesl dokonce o 18 míst a v pořadí mu patřila 58. příčka. O měsíc později se ale vrátil do elitní padesátky.

Argentinci, kteří vedou žebříček od loňského dubna, zvýšili náskok a od Francie je dělí téměř 50 bodů. Španělé si díky výhře ve všech sedmi zápasech na Euru polepšili oproti minulému vydání nezvykle o takřka 106 bodů.

O jednu pozici na čtvrtou příčku se posunul druhý z finalistů šampionátu Anglie. Největší skok udělala Venezuela, který si polepšila o 17 míst. O 16 příček se posunul přemožitel českého celku z Eura Turecko. Do aktuálního žebříčku se započítalo 125 zápasů, příští vydání zveřejní FIFA 19. září.

Související témata: