Hlavní obsah

Černý o derby Celticu s Rangers: Je to brutálnější než Slavia se Spartou

Fotbalista Václav Černý patří mezi hráče, kteří před sezonou změnili působiště. Šestadvacetiletý křídelník zamířil z německého Wolfsburgu do skotského Glasgow Rangers, kde si zahraje i Evropskou ligu proti Tottenhamu či Manchesteru United. „Moc se na to těším. Je to pro mě zas nová zkušenost,“ neskrýval radost Černý na reprezentačním srazu.

Rivalita mezi Rangers a Celticem? Brutálnější než mezi Spartou a Slavií, popisuje Václav ČernýVideo: Sport.cz

Článek

Jak jste zatím spokojený v Rangers?

Vidím obrovský posun. Bojovali jsme o Ligu mistrů, zahraji si Evropskou ligu. Nějakým způsobem dobře vypadá i moje pozice v týmu. To jsem si přesně přál.

Byl přestup z Wolfsburgu už nevyhnutelný?

Spíše to bylo moje velké přání. Jsem strašně rád, že do jednání přišel klub, jakým je Rangers. Pak už to šlo všechno hrozně rychle.

Přetrvává zklamání, že nevyšel boj o Ligu mistrů?

Samozřejmě. Ten, kdo to viděl, tak ví, že tam byla červená karta, která celý zápas nesmírně ovlivnila a nedávala popravdě moc smysl. Je škoda, že jsme o to přišli takovým způsobem.

Nakonec si ale v Evropské lize zahrajete proti věhlasným soupeřům…

Ano, díky koeficientu jsme šli rovnou do skupiny a musím říct, že los je nádherný. Těším se na Manchester i Tottenham. Bude to zas nová zkušenost bojovat proti tak velikým jménům.

V Hoffenheimu si dělají srandu, že tam za chvíli bude celá česká reprezentace, směje se po svém přestupu Robin HranáčVideo: Sport.cz

Velikou roli u vás hraje vždy styl fotbalu a formace, ve které váš klub nastupuje. Bavil jste se na tohle téma už s Ivanem Haškem, jestli v reprezentaci dostanete prostor?

Ještě diskuse neproběhla. Jsem rád, že tady mám stále svoje místo. Já si ale stojím za tím, že jsem využitelný na více postech dopředu. Samozřejmě preferuji hrát z křídla, což víme všichni, ale dokážu zaskočit kdekoliv jinde. Jsem otevřený všemu.

Máte za sebou v Rangers první derby se Celticem. Stihl jste navnímat tamní rivalitu?

Moc se nám ten zápas nepovedl, přehráli nás úplně ve všem. Máme ale před sebou hodně šancí to napravit a vylepšit naše působení v dalších zápasech. Rivalitu jako takovou jsem ale ještě nepoznal, je to opravdu až speciální.

Více než Slavie se Spartou?

Nikdy jsem za ani jeden z těch týmů nehrál, tak nemohu příliš porovnávat. Z televize to ale vidím tak, že ve Skotsku je to o kapičku ještě více vyhrocené a brutálnější.

Jste spíše technický hráč. Už jste stihl poznat i tvrdost skotské ligy?

Už jsem odpovídal na dost podobných otázek. V dnešním fotbale je každá liga tvrdá a všude se najdou kvalitní i méně kvalitní týmy. Skotská liga už dávno není taková, že by se hrálo jen tvrdě. Top 4 kluby mají obrovskou kvalitu ve všech ohledech.

Nakonec k zápasu s Gruzií. Co změnit oproti střetnutí na Euru?

Musíme navázat na povedené věci, které se nám dařily už v Německu. Je třeba dotáhnout šance, což nám na Euru příliš nevycházelo. Když tohle změníme a budeme dominantní, máme velikou šanci na úspěch.