Hlavní obsah

Černý byl rád, jak šanci uchopil. Kyselý nebyl. Wolfsburg? Jsem na telefonu, řekl

Minulý sraz proseděl fotbalový reprezentant Václav Černý až na krátký štěk proti Polsku na lavičce, ačkoliv v Twente vykazoval velmi slušnou výkonnost. Hodně se o tom debatovalo. Na Faerských ostrovech byl pětadvacetiletý rodák z Příbrami hlavní figurou, která řídila odčinění poslední ztráty v Moldavsku. Národní tým zvítězil ve třetím zápase kvalifikace o EURO v malebné zemi na severu Evropy 3:0, Černý se trefil dvakrát, nutno zmínit, že krásně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Černý se raduje ze vstřelené branky v duelu proti Faerským ostrovům.

Článek

Tórshavn (od našeho zpravodaje) - Chuť z hbitého křídelníka tryskala, nabízel se, gestikuloval, dral se dopředu, rozjížděl akce, tlačil se do zakončení. Dvakrát svou střelu báječně zabalil ke vzdálenější tyči. Jel podle stejného mustru, přebral si přihrávku, jemně si míč přistrčil a levačkou krásně vypálil. „Kluci ví, že když dostanu balon, většinou si to dávám na střed a střílím. Jsem rád, že to tam spadlo, obě rány jsem trefil fakt skvěle," liboval si borec z Twente, který dával góly na 2:0 a 3:0.

Černého jméno bylo možná tím nejpropíranějším před zápasem na Faerských ostrovech. Bude hrát, nebo ne? Jeho nevyužití při poslední bezbrankové plichtě v Moldavsku pořád rezonovalo.

Sám se tím nestresoval. „To bylo spíš pro lidi okolo. Myslím hlavně rodinu. Oni to samozřejmě čtou, já moc ne. Soustředil jsem se hlavně na svoje výkony, abych byl na očích. Zůstal jsem pozitivní, chtěl jsem si říct o místo. To bylo jediné, co jsem řešil. Jakmile jsem věděl, že budu hrát, chtěl jsem pokračovat přesně v tom, co se mi dařilo v klubu. To znamená být přínosný pro tým, abychom tohle náročné utkání zvládli," vykládal Černý.

Po posledním srazu podle svých slov nebyl kyselý, s trenérem Jaroslavem Šilhavým mluvil. Měl v sobě zdravou motivaci. „Ihned po srazu jsem si řekl, že mě to musí motivovat podávat v klubu takové výkony, abych eventuálně mohl být přínosem pro nároďák. To se mi nějakým způsobem dařilo, vlastně skoro každý zápas. Jsem strašně rád, že jsem na Faerských ostrovech šanci dostal a že jsem ji uchopil. Na druhou stranu mojí prací je, abych byl produktivní," podotkl hráč se sedmnáctkou na zádech.

Sezonu prožil v Twente vskutku vydařenou sezonu, nastřílel patnáct soutěžních gólů, zapsal třináct asistencí, pomohl týmu z Enschede do předkola Konferenční ligy. Nyní by mohl posílit svou pozici v národním týmu, pokud se udrží v podobné ráži, bude patřit mezi důležité muže Šilhavého souboru.

PŘÍMÁK KADEŘÁBEKVideo: Sport.cz

Záleží na něm, na tom, jak uchopí budoucnost. Mlsně kolem něj krouží bundesligový Wolfsburg, interes německého klubu má být opravdu silný. „Strašně rád bych k tomu něco řekl, protože nejsem takový, kdo okolo těchto věcí našlapuje. Ale detaily neznám. Jsem na telefonu, čekám. Doufám, že se to dozvím už brzo," pokrčil rameny. V zahraničních médiích se píše o tom, že Černý by měl být s Wolfsburgem dohodnutý a čeká se na rokování klubů. Souhlasí? „Asi jo," reagoval Černý.