Hlavní obsah

Alibistické, chybí dynamika i rychlost. Experti kritizují Baráka, zaujal výrok Pešíra

Není pochyb, že poslední skupinové utkání české reprezentace na fotbalovém Euru proti Turecku (1:2) výrazně ovlivnila červená karta pro Antonína Baráka. Ze hřiště šel po dvou žlutých už ve 20. minutě, za což schytává nemalou kritiku. Ve studiu ČT se do záložníka Fiorentiny ostře obul Tomáš Pešír, jenž byl manažerem reprezentace v době, kdy Barák nedostával pozvánky do národního týmu.

Článek

Pojďme ale postupně. V 11. minutě Barák stáhl Ferdiho Kadioglua. Sudí István Kovács mu zprvu pouze pohrozil, po pár vteřinách ale ukázal kartu. „Bylo to na soupeřově polovině. Trend od UEFA je, že všechno, co se týče rukou nebo tahání za dres, je minimálně žlutá. V zápase, který rozhoduje o bytí a nebytí, nesmíme takové karty dostávat,“ glosoval ve studiu Sport.cz vicemistr Evropy z roku 1996 Michal Horňák.

„Nechytil se, přišel k hráči pozdě, uškrtil ho na dresu,“ pravil v ČT majitel stříbra z ME 1996 a bronzu z Eura 2004 Karel Poborský. „Nechtělo se mu bránit, alibistické,“ dodal vedle sedící Pešír.

Jenže ve 20. minutě bylo ještě hůř, když Barák, trochu nešťastně, prošlápl kotník Salihu Özcanovi. „Evropský fotbal má naprosto jiné tempo, než jsme viděli tady. Začne se znova s míčem otáčet, přijde jednoduše o něj a došlápne kopačkou soupeře. Správné karty i červená, a naprosté ovlivnění celého zápasu,“ měl jasno Poborský.

Baráka, jenž v Česku patří mezi nejtechničtější hráče, ale kritizoval i obecně. Podle Poborského se musí 29letý fotbalista chovat v roli ofenzivního záložníka jinak: „Za mě je to pomalé, a zbytečně ztrácel míče. Tonda takový fotbal hraje, a nevím, jestli je tento post pro něj. Chybí tam dynamika a rychlost. Bohužel to dopadlo tak, jak skoro muselo.“

Asi nejvíce se řeší následná slova Pešíra, který byl manažerem reprezentace pod koučem Jaroslavem Šilhavým, tedy ještě loni na podzim před nástupem současného trenéra Ivana Haška. Pustil se okrajově nejen do Baráka, ale také do předsedy FAČR Petra Fouska.

Pohled trenéra Ivana Haška:
„Myslím, že v zápase bylo daleko víc zákroků, které mohly být ohodnoceny žlutou kartou. Nechci to hodnotit. V reálu to nevypadalo, ale jestli to bylo na žlutou, tak je to hrozná škoda. Šli jsme do utkání s nějakou strategií, tohle ji samozřejmě hodně ovlivnilo. V poločase měl Tonda hlavu dole, ruce v dlaních. Byl nešťastný, potrestal se sám. Myslím, že mu není příjemně, ale musí se z toho dostat. Takové věci se mohou stát. Nebyly to úmyslné nebo hloupé fauly. Ale nemůžu to moc komentovat, protože jsem je neviděl. Myslím, že je mu to líto, ale s tím už se teď nedá nic dělat.“

„Teď padne velká kritika na hráče a trenéra, je strašně jednoduché tyhle lidi trefit. Jen se vrátím k tomu, že trenér byl nominovaný na poslední chvíli a pomalu si ani nemohl udělat pořádnou přípravu. Technický ředitel Erich Brabec připravil minimálně březnové zápasy, Hašek v době zařizování nebyl ani nominovaný,“ prohlásil.

A pokračoval: „Druhá věc je pro mě úplně zásadní. Zápas s Turky jsme ztratili tím, že Tonda Barák dostal červenou. To je bez debaty. Byli jsme kritizovaní za to, že jsme ho nebrali, že je kreativní a dobrý hráč. Přesně v těchto zápasech má ale kreativitu a zkušenost ukázat a předat to mladému týmu. Když bylo rozhodnutí, že s námi nebude jezdit, seděl u toho předseda Petr Fousek, který je za mě šéf nároďáku. Minimálně se tak tváří a dává taková vyjádření. Říkal, že je správné rozhodnutí, že tam Tonda nebude. Přijde nový trenér a Fousek se podepíše pod to, že Tonda je v týmu zpátky. A ještě mu dají roli lídra. Za mě je to špatně. Kritika by se neměla vztahovat jen na hráče a trenéra, ale předseda by si měl sáhnout do svědomí, jestli na tom nese vinu.“

Připomeňme, že Barák nebyl v nominacích primárně kvůli neshodám a údajnému porušení interních pravidel. Obě strany však spor i vzájemnou komunikaci později popisovaly rozdílně. S nástupem Haška se Barák do národního týmu ihned vrátil.

Na Euru v Německu ale zažil hořké týdny. V pátek vyprávěl, jak moc se těší na zápas s Gruzií. Jenže v noci na sobotu ho přepadla horečka, měl sílu jen na posledních 10 minut. Virózu však rychle přemohl, o to víc byl nažhavený na Turky. Naskočil v základní sestavě.

Sled událostí se ale Poborskému nelíbí: „Když vidíme tiskové konference, na jedné říká, že bude hrát, pak má teplotu a nehraje, přitom střídá. Znovu jde na tiskovku, kde řekne, že byl připravený a doktor mu start nedoporučil. Nechápu, že může takhle komunikovat, že do toho někdo z realizáku nehodí vidle. Teď se stalo tohle. Jak kdyby tomu šel naproti. Bohužel ho to doběhlo.“

Jedno je jisté. Český tým skončil na Euru ve skupině s Portugalskem, Tureckem a Gruzií čtvrtý, získal jeden bod za remízu s posledně jmenovaným soupeřem a vyřazovací fáze turnaje se ho týkat nebude.

Oznámkujte působení českého týmu na Euru. (hodnoťte jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)
1
1,8 %
2
1,6 %
3
9,5 %
4
21,8 %
5
65,3 %
Celkem hlasovalo 48580 čtenářů.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.