Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Trpišovský cítí nejvyšší tlak, co je v Edenu

Hodiny zbývají do startu nového ročníku nejvyšší fotbalové ligy. Nová sezona s sebou přináší nový název - Chance liga. Co se nemění, je glosátor webu Sport.cz. Jan Rajnoch, který bude dál pravidelně rozebírat ty největší události jednotlivých kol.

Foto: sport.cz

Jan Rajnoch hodnotí šance týmů v nové sezoně

Článek

Liga se nám vrací, chtělo by se říct konečně, i když díky Euru ta přestávka od fotbalu byla minimální. Máme za sebou přípravy, které jsou vždycky specifické, obzvlášť ty letní, které jsou kratší, v nich jde především o to nabrat kondici. Hodně zvláštní příprava to byla pro obě pražská S, která měla spoustu hráčů na Euru.

Nemohli se připravovat tak jako běžně, neměli pohromadě kádry, opory se vracely z reprezentace, takže dostali prostor i mladší hráči. Předpokládám, že oba celky pražští rivalové začnou s tím, co měli v přípravě, a že reprezentanti a další nováčci se budou zapojovat průběžně.

Dalším důležitým faktorem je, že hned na začátku se hraje kvalifikace do Ligy mistrů, což znamená, že hned na startu sezony čeká na týmy jeden z vrcholů sezony. Právě pro tyhle duely už bude potřeba vyladit fazonu pro opory. Až mistráky ukážou, jak na tom kdo skutečně je. Ale Spartu i Slavii vidím dost podobně, bude to přetahovaná od začátku až dokonce.

Krejčího Sparta nahradí

Spartu jde do nové sezony bez dvou největších osobností posledních dvou let. Odešel Láďa Krejčí, kapitán, obrovská osobnost, ve kterou se za posledních pár let vypracoval. Ale jak se říká, každý se dá nahradit. Myslím si však, že ve Spartě mají dost hráčů, mezi které dokážou jeho vliv rozmělnit. Co se týče trenéra Priskeho, tak odchází velká osobnost na lavičce a strůjce posledních úspěchů.

Propůjčil bych si slova Tomáše Rosického: odchází sice kouč, ale v klubu mají jasně nastavenou koncepci a spoléhají na kontinuitu, která by měla být zachována. Ve finále nejde tolik o to, kdo na lavičce stojí, ale o to, kam celý klub směřuje, a v tom Spartě věřím. Jeho nástupce, Lars Friis, mu dělal asistenta a věřím mu, že na Priskeho jenom naváže a bude pokračovat v zajetých kolejích.

Jednoznačně největší přestupovou bombou letošního léta je přesun Tomáše Chorého do Edenu. Choras byl jedním z hráčů, který se po návratu z Eura postupně začleňuje do kádru. Je to velmi kvalitní hráč, na českou ligu jednoznačně nadstandardní. Je zkušený, Slavii určitě hned pozvedne. Po sportovní stránce bude mít okamžitý přínos, druhou stranou mince je koncepce. V tomhle smyslu mi to úplně smysl nedává, ale teprve čas ukáže.

Dalším otazníkem bylo to, jak ho přijmou fanoušci. V týdnu byla představovačka dresů a tam si myslím, že vše bylo v pořádku. Uvidíme, jak to bude před plným stadionem. Ze začátku se určitě najdou fanoušci, kteří na něho budou koukat skrz prsty. Start do angažmá nebude mít úplně jednoduchý, ale když se na hřišti vymáčkne a dá pár důležitých gólů, tak ho vezmou za svého.

Slavia už tři roky čeká na titul, pochopitelně se tak probírá pozice trenéra Trpišovského. Jindra určitě cítí, že je na něho nejvyšší tlak za tu dobu, co je v Edenu, ale určitě bych to nestavěl tak, že by měl být bez titulu odvolán. To by nedělalo dobrotu a ten už takhle velký tlak by to na něho ještě zbytečně zvyšovalo. Pokud se nepovede nějaký výrazný úspěch, tak by změna mohla nastat.

Plzeň je před sezonou v pozici, která jí může sedět. Je ta třetí vzadu, nikdo s ní úplně nepočítá, ale ty cíle, jak znám Adolfa Šádka, mají určitě nejvyšší. Myslí na titul, jenom nepotřebují být tak hluční jako pražská S. Líbí se mi, že pan Šádek ta prohlášení mírní. Je jiná doba, stárneme, moudříme, nepotřebuje se projevovat tolik jako před pár lety. Ale fakt moc se mi líbí, jaké posily za poslední dobu dělají. Jak o přestupech přemýšlejí.

Dávají prostor mladým hráčům, už minulá sezona ukázala, že potenciál kádru je hodně vysoko. Musím přiznat, že i já jsem si před rokem říkal, jestli se vydali správnou cestou s Mírou Koubkem na lavičce. On ale prokázal svoje zkušenosti a nesporné kvality. Je to starý lišák, který dokáže vyzrát na velké manšafty.

V minulé sezoně, jak sami přiznali, jim chyběly výsledky se slabšími celky, hlavně po evropských pohárech. Letos jsou zase o něco zkušenější, což jim určitě pomůže, nemyslím si ale, že by měli úplně se Spartou a Slavií bojovat o titul, ale určitě jim budou blíže než v minulém ročníku.

Stěžejní Ewerton

Baník už pod trenérem Hapalem došel do evropských pohárů. Kádr sice dostál několika změn, ale přišli zkušení hráči. Navíc za sebou mají klíčový nákup Ewertona, který asi, troufnu si tvrdit, byl pro ně stěžejním členem kádru a jednoznačnou přestupovou prioritou. Čekám, že už to Baník opravdu rozbalí. Nemají na co čekat a mužstvo mají silné.

Dalším celkem, který by v mých očích měl být hned za velkou trojkou, je Liberec. Mají nového majitele, Slovan jde novou cestou, novým směrem. Hodně do toho šlapou, projevuje se to především na marketingu, na nákupu hráčů, jdou cestou mladosti, dravostí, energie, což deklaruje i Radek Kováč v pozici hlavního kouče.

Samozřejmě se může stát, že jim prvních pár kol nevyjde a lidi je začnou popotahovat, v tu chvíli je to o tom, jestli si to správě nastavili uvnitř klubu, což věřím, že udělali. Leckomu se jejich prohlášení můžou zdát velkohubá, já to ale tak nevnímám. Ambice tam jsou, což je dobře. Jedná se o mladé kluky, kteří jsou sebevědomí. To je dobře a věřím jim. Nemyslím si, že když jim první týdny nevyjdou, tak by se neměli hroutit.

Posledním celkem, o kterém si myslím, že by mohl atakovat první šestku, je Hradec Králové. Na votroky jsem hodně zvědavý, spekuluje se o novém majiteli. Východočeši zažívají fotbalový boom, ke kterému hodně pomohl nový stadion. Přesně takové kluby typu Hradce, Plzně, zkrátka ta regionální města, by měla bojovat o špičku tabulky. Černobílé vidím jako černého koně letošního ročníku ligy.

Hned za ně řadím Olomouc, Bohemku a Slovácko. U Sigmy a celku z Uherského Hradiště se navíc představí noví trenéři, přijde nová krev. Ať už Tomášovi Janotkovi, nebo Romanu Westovi držím palce a jsem zvědav, jak se jejich celky budou prezentovat. Co se týče celku klokanů, tak tam došlo na celkem velkou fluktuaci hráčů.

Posily pro Klokany

Do Ďolíčku se ale vracejí dva výborní fotbalisté: Aleš Čermák a Yusuf. Bohemka bude chtít odčinit ne úplně povedenou minulou sezonu, musí se zlepšit hlavně v ofenzivní hře a efektivitě. Vypadá to, že lodivod Bohemky Jaroslav Veselý zůstane sedět na dvou židlích současně, míněno jako hlavní kouč klokanů a asistent reprezentace.

Já osobně to jako problém nevnímám, máme takových příkladů spoustu. Ať už se jedná o Pavla Hapala či Františka Komňackého. Slováci měli na Euru kouče, který trénoval na Euru je a současně vedl Neapol a zvládl to. Navíc, co si bude povídat, na ME vypadali lépe než my.

Teplice sice opustily dvě největší osobnosti v podobě Chaloupka a Fily, když oba dva zamířili do Slavie. V prvně zmíněném jim odešla jistota v defenzivě, s druhým zase palebná síla. Já ale věřím trenérovi Frťalovi, který skládá charakterově dobrý manšaft.

Neříkám, že to bude do první pětky, ale vidím je na klidný střed. A když se jim podaří začátek, tak ani vrchní skupina nemusí být pro ně utopií. Budou zase hrát poctivý fotbal. To, na co mají, a uvidí, na co jim to bude stačit. Věřím, že nedostatky dokážou týmovostí nahradit.

Karviná má na víc

Karviná sáhla po trenéru Hyském, což mě trošku mrzelo směrem k Marku Bielanovi, protože na jaře odvedl dobrou práci. Na druhou stranu si myslím, že přišel ještě větší odborník s obrovským hráčským přehledem. Míním, že trenéru Bielanovi může paradoxně ještě pomoci, když mu bude koukat pod ruce. Spoustu se toho může přiučit. Celou minulou sezonu jsem říkal, že hráčský materiál je v Karviné dobrý. Věřím, že se v letošním ročníku vyhnou i barážovým příčkám a budou hrát trošku výše.

Přesunul bych se k celkům, které vidím na tvrdý boj o záchranu. Začnu u Českých Budějovic, u kterých došlo v posledních dnech ke změně majitele. Úplně nevím, co přesně si o tom myslet. Nikdo zatím pořádně neví, co nová vlastnická struktura přinese, úplně tam do toho nevidíme. Neznáme lidi, co klub převzali. Působí to na mě trošku tak, že je to na poslední chvíli šité horkou jehlou.

Dynamo vnímám podobně jako Hradec s Plzní, velká krajská města, která by za sebou měla mít silnou podporu buď magistrátu, nebo silného investora. Tyhle kluby jsou velmi často spojené s velkou mládežnickou základnou, což by pro ně měla být klíčová výhoda směrem k výchově mladíků a jejich následnému začleňování do A týmu.

Budu Budějovicím držet palce, ať překonají ty problémy, zejména financí, které se na ně v posledních letech hodně lepily. Kádr tam nemají příliš silný, citelně oproti minulé sezoně oslabili. Když se jim to povede a sedne si to, tak by tahle sezona mohla být překlenovací. A od té následující by to mohli rozbalit. Budou se zachraňovat od prvního kola.

V Pardubicích, ostatně stejně tak, jak to poslední léta bývá, došlo k citelné obměně kádru. Odešel trenér Kováč a s ním i spousta hráčů. Klub z města perníku bude tak jako v minulých čekat na ty hráče, kteří vypadnou z kádru velké trojky a budou se snažit je získat formou hostování.

Věřím tomu, trenér Saňák plynule naváže na svého předchůdce, ale taky je vidím na tvrdý boj o záchranu. V jednom směru mi Pardubice připomínají Liberec let minulých, který také hodně bral hráče na hostování a na nich stavěl hru. Ve Slovanu ale přeci jenom vždy byli o trošku vyšší ambice.

Na papíru na mě nejslabším dojmem zatím působí Dukla, která příliš neposílila. Musím ale říct, že věřím trenéru Radovi, který dokáže z hráčů vyždímat maximum. Určitě předem nehází flintu do žita. Já mu držím palce a myslím si, že Dukla bude zajímavý tým v lize, který dokáže potrápit i ty nejsilnější.

Na tipování úplně nejsem, ale kdybych musel, tak řeknu, že o pár procent vidím nejvýše Spartu, pak Slavii a třetí Plzeň. Sestup klasicky nepřeju nikomu, ale v mých očích to bude mezi Budějovicemi, Pardubicemi a Duklou.

Na začátek ligy se strašně těším, už poslední dva ročníky byly mimořádně kvalitní. Nejvyšší soutěž neustále roste, ať už co se týče fanoušků, nebo přímo dění na hřišti. Věřím, že před sebou máme i s novým názvem ligy skvělý ročník. Bude se na co koukat, lidi to přitáhne k televizím i na stadiony. Už se nemůžu dočkat. Kultura fotbalu se všeobecně se zvedá a konečně je liga zpátky.

  1 : 1 Liberec - Plzeň 1 : 1 dohráno
20240901T20 : 00:00+0200
Liberec vs. Plzeň
Liberec vs. Plzeň
Liberec
Plzeň
  2 : 0 Slavia - Pardubice 2 : 0 dohráno
20240901T17 : 00:00+0200
Slavia vs. Pardubice
Slavia vs. Pardubice
Slavia
Pardubice
  1 : 2 Teplice - Ml. Boleslav 1 : 2 dohráno
20240901T17 : 00:00+0200
Teplice vs. Ml. Boleslav
Teplice vs. Ml. Boleslav
Teplice
Ml. Boleslav
  0 : 0 Karviná - Dukla 0 : 0 dohráno
20240901T14 : 30:00+0200
Karviná vs. Dukla
Karviná vs. Dukla
Karviná
Dukla
  2 : 2 Olomouc - Ostrava 2 : 2 dohráno
20240901T14 : 30:00+0200
Olomouc vs. Ostrava
Olomouc vs. Ostrava
Olomouc
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články