Hlavní obsah

Pryč s tímhle špinavým sponzorem. Fotbalistky brojí proti gigantovi

Traduje se, že člověk sám nic nezmůže, a také, že v jednotě je síla. A ženy se někdy umějí pořádně semknout… Více než sto profesionálních fotbalistek podepsalo otevřený dopis určený prezidentovi FIFA Giannimu Infantinovi. V něm asociaci vyzývají, aby ukončila spolupráci s ropným gigantem, společností Aramco, jako sponzorem. Smlouvu označily jako úder do břicha pro svůj sport.

Foto: Martin Rickett, ČTK/AP

Vivianne Miedemaová (vlevo) jde do všeho po hlavě. V souboji Ligy mistryň s Barcelonou i ve sporu s FIFA.

Článek

Partnerství se saúdskoarabskou státní společností oznámila FIFA na začátku letošního roku. Přičemž by mělo trvat do roku 2027. Má sponzorovat mistrovství nejen mužů za dva roky, ale i světový šampionát žen v roce 2027. Hráčky ze 24 zemí požádaly FIFA, aby přehodnotila dohodu z humanitárních a ekologických důvodů.

Myslím si, že zvlášť my ženy máme zodpovědnost ukázat světu i příštím generacím, co je správné,“ vysvětluje svůj postoj pro BBC Sport Vivianne Miedemaová, útočnice Manchesteru City.

„FIFA vždy razila teorii, aby byl fotbal hrou pro všechny, aby šel příkladem. Pokud na tom trvá, taky by se měla ujistit, zda podporuje sponzora, který jde příkladem,“ pálila ostrými nizozemská reprezentantka.

Jednou z dalších hlavních aktivistek je dánská reprezentantka Sofie Junge Pedersenová. Podepsala se pod dopis, který charakterizuje sponzorství s ropnou společností jako horší než vlastní gól. Uvádí se v něm také, že ženský fotbal si od svého řídicího orgánu zaslouží lepší zacházení.

„Rády bychom, aby FIFA nahradila Saudi Aramco jinými sponzory, jejichž hodnoty jsou více v souladu s rovností pohlaví, lidskými právy a bezpečnou planetou pro všechny,“ podotkla Pedersenová.

Naráží na fakt, že Saudská Arábie byla podrobena kritice za porušování lidských práv, porušování práv žen a kriminalizaci homosexuality.

Navíc byla nařčena z toho, že investuje do sportu, aby jí významné sportovní události pomohly zlepšit pošramocenou mezinárodní reputaci.

Společnost již podepsala významné sponzorské smlouvy s Formulí 1 a golfovým Ladies European Tour a je partnerem International Cricket Council.

Nezávislý think-tank Carbon Tracker je přesvědčen, že Aramco je největším korporátním producentem skleníkových plynů na světě.

Společnost se však hájí slovy, že má jednu z nejnižších uhlíkových stop v odvětví.

Hráčky napříč celým světem se shodly rovněž na tom, že by se měla vytvořit nějaká komise s jejich zastoupením, která se bude podílet na rozhodování o tom, kteří sponzoři by měli být vybíráni.

Pedersenová i Miedemaová jsou smířené i s tím, že by se měli hledat vhodnější sponzoři, i kdyby to mělo být pro ženský fotbal méně lukrativní.

Vivianne Miedemaová dokonce naznačila, že pokud Aramco zůstane podporovatelem mistrovství světa žen 2027, mohlo by to vést k dalším protestním akcím ze strany hráček.

„Ženské týmy za posledních pár let dokázaly, že se nebojí postavit za to, v co věří. Jsme velmi otevřené a ochotné sdílet své názory. Pokud se nic nezmění, tak kolem mistrovství světa se určitě budou dít věci,“ nebere si servítky.

Ve stanovisku FIFA pro BBC Sport se hovoří o tom, že si partnerství s Aramco váží, a zdůraznila, že příjmy ze sponzorství byly reinvestovány do ženské hry na všech úrovních. „Investice do ženského fotbalu se neustále zvyšují, včetně historického mistrovství světa žen ve fotbale 2023.“

Naopak Aramco dopis po kontaktování BBC Sport nekomentovalo.

Pro dokreslení vážnosti situace je nutné zmínit, že hráčky, které se spojily proti sponzoringu, mají za sebou více než 2300 reprezentačních zápasů. Patří mezi ně anglická obránkyně Niamh Charlesová nebo kapitánky Kanady Jessie Flemingová a Itálie Elena Linariová.

Na stranu fotbalistek se postavilo i hnutí Athletes of the World. Podporuje sportovce, které pálí problémy jako je změna klimatu a chudoba.

Související témata:
  Real Madrid - Dortmund dnes 21 : 00
20241022T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Dortmund
Real Madrid vs. Dortmund
Real Madrid
Dortmund
  Girona - Slovan Bratislava dnes 21 : 00
20241022T21 : 00:00+0200
Girona vs. Slovan Bratislava
Girona vs. Slovan Bratislava
Girona
Slovan Bratislava