Hlavní obsah

Provod: Absolutní zkrat. Takhle se za reprezentaci nehraje

Sypal si popel na hlavu za celý tým. Záložník české fotbalové reprezentace Lukáš Provod strávil při ostudné prohře 1:4 v Gruzii na hřišti 75 minut, z placu měl tak výhled na všechny góly domácích. Marný výkon celého mužstva v prologu Ligy národů místy hodnotil opravdu trefně. „Absolutní zkrat. Takhle se za reprezentaci nehraje,“ ví Provod.

Foto: Tamuna Kulumbegashvili, ČTK/AP

Lukáš Provod v zápase proti Gruzii

Článek

Tbilisi (od našeho zpravodaje)  Občas ale středopolař pražské Slavie marně hledal slova. Není se čemu divit. Vstup do soutěže, kterou i šéf FAČR Petr Fousek označil za prioritu nadcházejícího reprezentačního cyklu, si asi celá země představovala úplně jinak.

Lukáši, co se stalo?

Sám nevím. Musím se na to podívat, musíme si to rozebrat. V šatně jsme si už něco řekli. Tohle se nesmí opakovat. Takový výkon v zápase nepamatuji ani v nároďáku, ani na klubové úrovni. Absolutní zkrat.

Co konkrétně už padlo?

To bych asi nechal v kabině.

Vzal si Tomáš Souček slovo jako kapitán?

Ano, mluvil. O tom, že se to nesmí opakovat.

Kdy se zápas zlomil?

Asi prvním gólem, ale to nesmí nic… (zamyslí se) Nemám pro to omluvu, nemám pro to vysvětlení. Dvacet minut bylo solidních, pak jsme dostali gól z toho, co jsme přesně čekali, že bude soupeř dělat. Druhá půle je pro mě nevysvětlitelná.

Jak zajistit, aby se takový výbuch neopakoval?

Je to o přístupu každého z nás. Abychom do zápasu chodili úplně jinak nastavení. Nevím, jestli jsme si mysleli, že to bude snadný zápas… Musíme se semknout v kabině, nikdo jiný to za nás neodehraje. Za tři dny (proti Ukrajině, pozn. red.) musíme předvést úplně jiný výkon.

V televizním rozhovoru jste použil slovo chaos. Můžete to rozvinout?

Měli jsme nějaký plán. Ale když dostaneme jeden dva tři góly, je těžké ho udržet. Pak přišli další hráči… Nemyslím si, že plán trenérů byl špatný. Připravovali nás přesně na to, co se kvalitní útočníci soupeře snažili hrát. Je pro mě nevysvětlitelné, že jsme si s tím nedokázali poradit.

Nebyla klíčová spíše individuální síla Gruzínců?

Mají velkou kvalitu. Na druhou stranu, můžeme prohrát 0:1, 1:2 s tím, že dají dva nádherné góly. Ale musíme si toho mnohem víc vytvořit. Hrát lépe, kompaktněji, mnohem lépe do defenzivy…

Nescházela hře kreativita, myšlenka?

To bylo to poslední, co chybělo. Byla to věc přístupu, kompaktnosti, systému. Zápas nám celkově nevyšel. Je to pro nás velký vykřičník. Takhle se za reprezentaci nehraje.

Jste rádi, že v úterý máte s Ukrajinou šanci na reparát?

Je dobře, že je to blízko a můžeme splatit důvěru za to, že jsme vůbec tady. Splatit to i fanouškům, kteří za námi přijeli a viděli tohle. Za to bych se jim chtěl omluvit. Je lepší hrát za tři dny, lepší než abychom teď končili a hráli až za dva měsíce.