Hlavní obsah

Anglie testuje revoluční pravidlo ohledně zdržování

Dost možná každý fotbalový fanoušek se někdy musel potýkat s rozhořčením, když viděl brankáře soupeře rozehrávat balon déle, než by asi měl. Tomu by však mohl být konec. Anglická organizace rozhodčích PGMOL testuje nové revoluční pravidlo, které má zabránit brankářům natahovat čas. Pokud by podle testované regule brankář držel míč v ruce déle než osm vteřin, soupeř by dostal možnost zahrávat rohový kop.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Rozhodčí Andrew Madley diskutující s Micky van de Venem z Tottenhamu (ilustrační snímek)

Článek

O novém pravidlu se zmínil ve fotbalové talk show Stick to Football šéf anglických rozhodčích Howard Webb. Pravidlo by se už mělo podle jeho slov testovat v anglické Premier League 2, tedy soutěži, v níž hrají mladíci do 21 let.

„V této soutěži už testujeme, jestli brankář drží míč déle než šest sekund. Pokud ho drží osm vteřin a nepustí ho, je nařízen roh ve prospěch soupeře,“ pověděl Webb. „Funguje to tak, že rozhodčí po třech vteřinách začne odpočítávat čas. A pokud je brankář natolik naivní, že se míče nezbaví do požadovaného času, pískne sudí do píšťalky a přisoudí za trest rohový kop soupeři,“ vysvětloval nadále šéf anglických arbitrů a bývalý sudí, který odpískal téměr 300 zápasů v nejvyšší anglické soutěži.

Podle současných pravidel teoreticky platí, že pokud brankář drží míč v rukou po dobu delší než šest vteřin, měl by rozhodčí nařídit nepřímý volný kop. Jak asi většina fanoušků ví sama, pravidlo tak striktně vyžadováno rozhodně není.

Legenda Manchesteru United a dnes fotbalový expert Gary Neville v podcastu uvedl, že se mu nápad zamlouvá. „Líbí se mi to, myslím, že nám všem. Vadí mi, když brankáři drží míč klidně přes 10 vteřin. Většinou nejsou správně potrestaní, a to mě občas přivádí k šílenství,“ povídal rázně bývalý prvotřídní anglický obránce.

Jestli se nové pravidlo osvědčí i v realitě a rozšíří se do dalších soutěží, ukáže teprve čas.

Uvítali byste přijetí testovaného pravidla o zdržování brankářů?
Ano
96,9 %
Ne
3,1 %
Celkem hlasovalo 3524 čtenářů.