Hlavní obsah

V Anglii řeší Součka: Zloba se valí z internetu, za Česko hraje jinak

Jeho bývalý kouč David Moyes pro veřejnoprávní BBC pověděl, že v národním týmu hraje na pozici, kde podle něj nevyniknou jeho kvality. Respektovaný The Athletic zase upozorňuje, že to neštymovalo, když ho naopak ve West Hamu vyzkoušeli v ofenzivnější roli. V předchozích dnech i známá britská média hojně rozebírala vůdce české fotbalové reprezentace Tomáše Součka, jeho rozpaky, vyjádření i přednosti.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Tomáš Souček z West Hamu se raduje po gólu proti Brentfordu.

Článek

Po třech sezonách se fotbalisté West Hamu koukají na evropské poháry jen v televizi. O to víc se řeší jejich vstup do Premier League, který rozhodně není přesvědčivý.

Po šesti kolech londýnskému mančaftu patří 14. příčka. Nový kouč Julen Lopetegui už dvakrát do základní sestavy nepostavil záložníka Součka a jednou ho stáhl hned o půli.

Přitom český čahoun zařídil čtyři z pěti dosavadních bodů Hammers v nejvyšší soutěži. Při výhře 2:0 na hřišti Crystal Palace dal vítězný gól. Naposledy o víkendu jeho trefa znamenala plichtu 1:1 proti Brentfordu, po níž zaujal i pozápasovým rozhovorem.

„Cítím s fanoušky ohromné sepětí, když zpívají mé jméno,“ pronášel. „V posledních týdnech v mé zemi média psala o tom, že mě fanoušci West Hamu nemají rádi. Myslím, že to dál být od pravdy nemůže. Klub miluju a moc pro mě znamená.“

Jeho vyjádření se chytil server The Athletic. Autor vykresluje scénku z londýnského metra, kde se po utkání s Brentfordem o Součkovi bavili fanoušci Hammers. Asi nelze ověřit pravost, ale na nástupišti padala i slova: „Proč je na Součka tolik nadávek? Když ho potřebujeme, vždy se ukáže.“

Od příchodu v lednu 2020 odehrál za West Ham ve všech soutěžích už 215 zápasů a dal 34 gólů. Renomovaný web zmiňuje, že zloba na Součka pochází ze sociálních sítí. V reálu na tribunách mu fandové vyjadřují vděk a náklonnost.

Na sociálních sítích jej často oficiální klubový profil označuje jako Super Toma.

Proč se tedy šíří zloba? V dnešní zrychlené a sítěmi propojené době je poměrně snadné i vděčné převzít názory křiklounů a vnímat je za hlas většiny. Na druhou stranu Souček to za svůj styl hry léta schytává i doma. Nepočíná si jako elegán, spíš se při pohybu kymácí, ale výtky se jeví spíš úsměvně, když se vezme v potaz jeho přínos.

The Athletic také vyzdvihuje Součkovu pracovitost nebo neunavitelnost. Připomíná, že už před angažmá v Londýně si najal učitelku angličtiny. Zmiňuje se, že i ve dnech volna si dorazí máknout do tréninkového centra.

Vtipně to ve studiu BBC okomentoval i nedávný kouč West Hamu David Moyes: „Museli jsme před ním zamknout šatny, protože on chtěl pořád trénovat nebo běhat. I tímhle celý klub pozvedl.“

Až do letošního léta byl zkušený Skot jediným koučem, kterého Souček v Premier League poznal. Pro Moyese se okamžitě po příchodu ze Slavie stal oporou. Hammers se Součkem i jeho krajanem Coufalem v sestavě nemívali sestupové starosti. Dvakrát postoupili do evropských pohárů a loni v červnu v pražském Edenu vyhráli finále Evropské ligy.

Je docela logické, že Moyes na vytáhlého Čecha ve studiu veřejnoprávní stanice jen pěl chválu. „Dával góly, byl všude platný, nebýval zraněný. Je poctivý, dobrý hlavičkář, pomůže při standardkách a na obou stranách hřiště,“ vyprávěl Moyes.

V BBC i poměrně podrobně rozebrali odlišnosti Součkovy hry v klubu a národním týmu, což na tuzemských stanicích k vidění často není. Na Euru například hrál Souček hlouběji v poli. Hodilo by se označení šestka, která v hantýrce náleží defenzivním záložníkům. Podobně už nastupoval za Slavii, kde na sebe upozornil.

„Je to výtečný kluk. Trochu jsme ho změnili ve West Hamu, a i on změnil West Ham,“ líčil Moyes a při následném rozboru pokračoval: „Viděli jsme ho výš v záloze, protože měl skvělou energii. Češi ho viděli na pozici šestky se specifickými úkoly, což mu ale neumožňovalo ukázat větší kvality.“

Většími kvalitami rozumějme Součkův dar dostat se jako záložník do soupeřova vápna a do zakončení. The Athletic jej přirovnává k nezaměnitelnému belgickému univerzálovi Marouanu Fellainimu, který kopal za Everton nebo Manchester United.

Server také vypíchl, že Moyesův nástupce Lopetegui Součkovo ofenzivní nadání chtěl maximalizovat. Zkoušel jej nainstalovat až pod hrot útoku, který se ovšem hodí spíš pro kreativnější typy.

V analýze to rozebíral i Sport.cz.

Ta před týdnem odhalila, že se pod španělským koučem český záložník úplně vytratil z mezihry. Naposledy proti Brentfordu zatáhl Lopetegui Součka ve středové formaci zase o ždibec níž a on se odvděčil vyrovnávacím gólem.

„Tomáš jako vždy pracoval pro tým,“ řekl Lopetegui. „V Premier League musí vždy makat všech 11 hráčů. Jsem za něj šťastný, protože takového hráče potřebujete, aby ukázal cestu.“