Hlavní obsah

United spadli na historické dno, kouč ale slavil čisté konto. Klub mu plánuje dát padáka

Pět zápasů v řadě bez vítězství, čtrnácté místo, méně vstřelených gólů než poslední Wolverhampton. Tohle že je slavný Manchester United? Anglický gigant má po sedmi kolech na kontě pouhých osm bodů, hůře do Premier League ještě nikdy nevstoupil. V neděli odehrál extrémně nudnou, bezbrankovou remízu na hřišti Aston Villy. Co na to trenér Erik ten Hag? „Těší nás čtvrté čisté konto v sezoně,“ řekl nizozemský kouč.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Křídelník Manchesteru United Marcus Rashford (vlevo) nechápe rozhodnutí Erika ten Haga

Článek

„Hráli jsme dobře. Mužstvo ukázalo kvalitní organizaci hry, hrálo týmově. Bylo znát, že jsme odhodlaní a odolní,“ vyprávěl, zatímco se United v průběžné tabulce propadli za Brentford či West Ham. Tedy týmy, s nimiž se tak věhlasný klub měřit nemůže. Co nemůže, nesmí.

Ten Hag platí za jednoho z hrstky lidí, kteří se motají okolo United a současnou situaci nepovažují za ohromný průšvih. Osmi body ze sedmi zápasů zapsali nový nejhorší start ligy. Druhý nejhorší má na svědomí také Ten Hag, z minulé sezony…

Frustrace je občas znát i na hráčích. Když Nizozemec po hodině hry proti Aston Ville stáhl z placu Marcuse Rashforda, anglický forvard se podíval směrem ke svému šéfovi a zahlásil: „On se snad zbláznil.“

Bývalé hvězdy United, které už pověsily kopačky na hřebík a teď zoufale pozorují úpadek slavné značky, se projevují ještě ostřeji. „Strašně těžko se mi o tom mluví. Všichni by se měli stydět,“ kroutil hlavou někdejší kanonýr Dimitar Berbatov.

„Ten Hag je špatný trenér. Tým netuší, co má hrát. Strašně těžko se na nás kouká,“ prohlásil po čtvrteční remíze s Portem v Evropské lize (3:3) Paul Scholes, legenda United.

„Zlepšíme se. Nesuďte nás teď, ale až na konci sezony,“ rázně reagoval Ten Hag. Otázkou zůstává, zdali bude mít tolik trpělivosti vedení. Anglická média jednohlasně tvrdí, že se o budoucnosti Nizozemce rozhodne v úterý. A druhým dechem naznačují, že už si United vyhlédli i případného nástupce. Do Manchesteru by údajně mohl zamířit Thomas Tuchel, jenž naposledy vedl Bayern Mnichov.

I kdyby se německému kouči moc nedařilo, nikdo nepředpokládá, že by United našli ještě hlubší dno.