Hlavní obsah

A dost! Ten Hag na lavičce Manchesteru United skončil

Aktualizováno

Kdo se těšil na Erika ten Haga v Plzni, má smůlu. Nizozemský kouč po dvou a půl letech skončil na lavičce Manchesteru United a je tak jasné, že anglický gigant přijede v polovině prosince do Štruncových sadů k utkání Evropské ligy s novým trenérem. Tím se dočasně stal dosavadní asistent a klubová legenda Ruud van Nistelrooij. Ten Hag měl doplatit na dlouhodobě mizerné výkony, například v aktuální sezoně Premier League jsou United až čtrnáctí.

Foto: Paul Childs, Reuters

Erik ten Hag na lavičce United končí.

Článek

„Děkujeme Erikovi za vše, co pro klub udělal, a přejeme mu jen to nejlepší do další kariéry. Tým dočasně převezme Ruud van Nistelrooij, dokud nebude jmenován nový hlavní kouč,“ stojí v krátkém pondělním prohlášení na stránkách klubu.

Ten Hag přišel do Manchesteru v červenci 2022 po úspěšném angažmá v Ajaxu Amsterodam, s nímž získal tři ligové tituly, dvakrát Nizozemský pohár a s nímž došel do semifinále Ligy mistrů. S United ve své první sezoně ovládl Ligový pohár a v minulém ročníku Anglický pohár.

V létě prodloužil smlouvu do roku 2026, jenže v nové sezoně vydržel pouhých devět kol. Bývalý kouč Utrechtu nebo rezervy Bayernu Mnichov čelil dlouhodobé kritice fanoušků i médií, hodně se řešily ohromné investice do kádru, které však neměly očekávaný účinek.

„Krátkodobým cílem je dostat se znovu do Ligy mistrů. Je to úkol na dvě až tři sezony, abychom správně zorganizovali a vytvořili prostředí v klubu, abychom předváděli dobré výkony,“ sdělil BBC spolumajitel Jim Ratcliff.

Tend Hag dovedl United v sezoně 2022/23 do čtvrtfinále Evropské ligy a ke třetímu místu v domácí soutěži, o rok později ale skončili „Rudí ďáblové“ v Premier League až osmí a v Lize mistrů vypadli ve skupině. V aktuálním ročníku mužstvo vyhrálo jen čtyři ze 14 soutěžních duelů, naposledy podlehlo v neděli 1:2 West Hamu.

Manchester United je s 20 ligovými tituly nejúspěšnější anglický tým. Na triumf v Premier League ale čeká od sezony 2012/13, naposledy uspěl ještě pod vedením legendárního Alexe Fergusona.

„Za posledních 11 let se v Manchesteru United vystřídalo mnoho trenérů a nikdo z nich nebyl příliš úspěšný. To podle mě vypovídá o tom, že s prostředím v klubu není něco v pořádku. Není pro mě konstruktivní někoho obviňovat, je to prostě fakt. Musíme se soustředit na to, jak věci co nejrychleji změníme,“ podotkl Ratcliff.