Hlavní obsah

Otřesné představení. Kouč United je zlomený muž, kritizují v Anglii

Všechno špatně. Tímto jednoduchým, avšak výstižným spojením by se dal vyjádřit výkon Manchesteru United v nedělní bitvě s Tottenhamem (0:3). Kritika se na Rudé ďábly valí ze všech stran a jejím hlavním hromosvodem je pochopitelně trenér Erik ten Hag. Toho dokonce anglická média označují za zlomeného muže. Bývalý kouč Ajaxu se ale nevzdává. „O vyhazovu neuvažuji,“ uvedl po zápase.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Zklamaní fotbalisté Manchesteru United po porážce od Tottenhamu

Článek

Svěřenci čtyřiapadesátiletého rodáku z Haaksbergenu v posledních týdnech neoplývají dobrou formou. Od začátku sezony se po závěrečném hvizdu radovali pouze třikrát z devíti případů, poslední dva domácí zápasy v Premier league navíc prohráli s hrozivým skóre 0:6. A tak se začíná spekulovat o pevnosti židle, na které ten Hag sedí.

Nedělní měření sil s londýnským rivalem onu pověstnou židličku rozkývalo ještě víc. United absolutně nevyšel vstup do zápasu, již ve třetí minutě se přes polovinu hřiště prohnal nizozemský stoper Spurs Micky van de Ven, aby naservíroval Brennanu Johnsonovi míč před odkrytou bránu, 1:0 pro hosty.

Tým ze severu Anglie brzký gól očividně opařil, hráči byli všude pozdě, nedokázali absolutně čelit intenzitě Tottenhamu. A tři minuty před poločasem přišla další rána do srdcí příznivců Rudých ďáblů. Portugalský kapitán Bruno Fernandes viděl po nešetrném zákroku červenou kartu. Osud zápasu byl vyloučením v podstatě zpečetěn. Spurs ve druhé pětačtyřicetiminutovce kontrolovali balon a přidali ještě další dvě branky.

Se závěrečným hvizdem se do Manchesteru pustila velká spousta lidí, především jeho příznivců. „Otřesné, hrozné, nechutné představení,“ pravil na začátku svého podcastu Garry Neville, bývalý kapitán United, jenž v rudém dresu strávil téměř dvacet let a odehrál 602 zápasů. „Vypadá připravený na svůj konec. Vypadá jako zlomený muž, jako by ztratil veškerou důvěru v sebe sama,“ cituje web Daily Mail experta na řeč těla Darrena Stantona.

Ten Hag však o vyhazovu vůbec nepřemýšlí, navíc cítí důvěru od vedení. „Všechna rozhodnutí jsme dělali společně, i když jsme věděli, že to bude nějakou dobu trvat. Všichni jsme na jedné lodi, vlastníci, vedoucí skupina, personál, hráči také,“ prohlásil ten Hag. „Odrazíme se ode dna. Vždycky je tu nový den a my se poučíme. Musíme se z toho poučit, a  to rychle,“ dodal 54letý stratég.

Před United je náročný týden. Ve čtvrtek se představí v rámci Evropské ligy na půdě Porta, v neděli je pak čeká výjezd na hřiště Aston Villy, která je aktuálně pátá s šestibodovým náskokem na Manchester. Bude i po víkendovém utkání ten Hag manažerem Rudých ďáblů?