Hlavní obsah

Trenér při třaskavém šlágru nasměroval posla za brankářem, který zareagoval hned

Karty, spousta emocí, slovní válka a ještě jeden později odhalený pozoruhodný moment. Možná až úsměvný, každopádně vypovídající o tom, že aktéři vypjatého šlágru anglické fotbalové ligy Manchester City - Arsenal (2:2) udělali vše pro bodový zisk.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Brankář Arsenalu David Raya při utkání s Manchesterem City

Článek

Arsenal enormně šetřil čas, snažil se soupeře vyvést z tempa, aby v oslabení uhájil vedení 2:1. Za každou cenu. Kouč Mikel Arteta k tomu zjevně využil i neotřelé taktické prvky. Tak trochu za hranou fair play, tak trochu lumpárna.

O nedělní bitvě už toho bylo napsáno hodně. Podezřelé počínání naznačily nové záběry z utkání, s nimiž přišel Daily Mail.

V 65. minutě se Arsenal s devíti hráči v poli snažil udržet City na uzdě. Po jedné z akcí domácích nastal ruch na lavičce soupeře, podle videa mohl směřovat vzkaz přes rezervního hráče Mylese Lewise-Skellyho k brankáři Davidu Rayovi.

Je to samozřejmě jen domněnka, v bouřlivé atmosféře vědí jen samotní nejbližší aktéři, jak to vše opravdu proběhlo. Ale Raya se vskutku skácel k zemi a polehával hned poté, co se k pokutovému území přiblížil a vzápětí se od něj zase vzdálil zpět do skupiny rozcvičujících se náhradníků Lewis-Skelly.

Rozhodčí Michael Oliver zjevně byl v obraze. Nenechal se oblafnout, počínání Arsenalu přečetl jasně a vytáhl pro sedmnáctiletého mladíka žlutou kartu za nesportovní chování.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Rozhodčí Michael Oliver ukazuje žlutou kartu, dostává ji Myles Lewis-Skelly (druhý zleva z hráčů Arsenalu).

Že opravdu nešlo v případě gólmana o zranění, usoudil i Gary Neville v roli experta ve studiu Sky Sports. „Není pochyb o tom, že je to taktika,“ poznamenal ke gólmanovu pádu na zem.

Nebylo to v poslední době poprvé, kdy jsou evidovány podobné pokusy Arsenalu. Analytici podle Daily Mail dokonce opakovaně mluví o „temných dovednostech“ tohoto londýnského týmu.

Údajná zdržovací taktika je ovšem v rozporu mj. se snahou klubové legendy Arséna Wengera, který v rámci své nynější role šéfa globálního fotbalového rozvoje FIFA odrazuje od podobných praktik.

„Kvůli férovosti hry chceme, aby tým, který chce hrát a nezdržuje, byl odměněn,“ vyjádřil se před časem bývalý slavný kouč.

Arsenal pak v utkání s City dlouho odolával. Manchesterský tým vyrovnal až v 98. minutě zásluhou Johna Stonese a spustilo to lavinu dalších kontroverzí.