Hlavní obsah

Vyhrocený šlágr. Guardiola kopal do střídačky, Haaland hodil míčem po soupeři

Emoce, drama, góly, karty, sporné okamžiky i neuvěřitelné statistiky. Šlágr anglické Premier League mezi Manchesterem City a Arsenalem nabídl fotbalovým fanouškům snad úplně všechno. Výsledek 2:2 nakonec díky pozdnímu vyrovnání více potěšil domácí, na druhou stranu trenér Pep Guardiola musel v utkání skousnout několik nepříjemných momentů. A své rozladění dával jasně najevo.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Trenér Manchesteru City při šlágru Premier League doma proti Arsenalu.

Článek

Zápas nejlepších dvou týmů uplynulé sezony možná v poslední době ne vždy nabízel atraktivní podívanou. Neděle však byla pravým opakem.

Skóre otevřel už v 9. minutě domácí norský kanonýr Erling Haaland. Euforie na straně City ale zanedlouho opadla. Jeden z nejdůležitějších hráčů Manchesteru, španělský středopolař Rodri, si při rohu nabíhal k přední tyči a u toho se přetlačoval se záložníkem Arsenalu Thomasem Parteym.

Jenže v jednu chvíli mu povolilo pravé koleno a jeden z nejlepších fotbalistů planety se v bolestech skácel k zemi. Byl ošetřen, musel střídat. „Zatím nevím, co mu je,“ řekl bezprostředně po zápase Guardiola.

Za pár desítek sekund bylo pro obhájce titulu ještě hůř. Italský obránce Riccardo Calafiori ozdobil svůj debut v Premier League parádní trefou a srovnal na 1:1. „Za mě nechytatelné. Před gólmanem Edersonem stáli dva hráči. Calafiori střílel levačkou, míč se točil směrem z brány. Krásně trefené,“ smekl ve studiu Canal+ Sport zkušený český brankář Tomáš Vaclík.

Domácí Kyle Walker si ještě stěžoval na brzkou rozehrávku na začátku celé akce. Hodně se toho nakupilo i na Guardiolu, jenž vzteky kopal do svého křesla na lavičce.

Ještě do půle Arsenal vedl, když se po rohu hlavou prosadil stoper Gabriel. Hodně debat se jistě povede zejména kvůli aktivitě útočníka Gabriela Martinelliho. „Hráči gólmana Edersona odblokují. Zavřou ho, že se nehne z čáry. Skončí na zemi a nemůže ani udělat zákrok. Hráč do něj aktivně nacouvá. Martinelli se otočí zády, aby rozhodčí nemohl pískat faul rukama. Dojde k úmyslnému kontaktu, vůbec nechce hrát míč,“ shrnul ve studiu bývalý reprezentant Karel Poborský.

„Já bych pískal faul. Chce brankáře naremplovat. Takových gólů dává Arsenal spoustu a začnou to využívat i další týmy,“ konstatoval Vaclík.

Aby toho nebylo málo, těsně před odchodem do kabin viděl druhou žlutou hostující Leandro Trossard. Za odkopnutí míče krátce po odpískání. Podobně jako v předminulém kole s Brightonem záložník Declan Rice.

„Radši to nebudu komentovat. Oni za to kartu nedostali. Nám se to stalo už dvakrát krátce po sobě, což je v nejlepší lize světa velmi znepokojující,“ řekl trenér Mikel Arteta.

Po změně stran se hrálo doslova na jednu bránu. Držení míče bylo ve druhé půli v poměru 87 ku 13 pro Manchester, střely 26:1. Tlak byl enormní, jenže desítka hráčů Arsenalu napasovaná ve vlastním vápně odolávala. „Stopeři Gabriel a William Saliba byli neuvěřitelní. Takhle bránit 45 minut proti nejlepšímu týmu ligy je pozoruhodné,“ ocenil někdejší bek City Micah Richards.

A když už něco prošlo na bránu, činil se gólman David Raya. „Teď mu to lepí. Když se člověk dostane do laufu, dokáže lépe situace předvídat. Má na startu sezony výbornou formu,“ ocenil španělského kolegu Vaclík.

Arsenal pak často kouskoval hru, fotbalisté s křečemi si rádi poseděli na trávníku. Sudí Michael Oliver byl pod stále větším tlakem. „Dělají to už dlouho a víme, co očekávat. Můžete to označit za špinavé i chytré. Prostě jakmile se dostane soupeř do rytmu, snaží se hru rozbíjet. Myslím, že jsme se s tím vypořádali opravdu dobře,“ hodnotil stoper John Stones.

A byl to právě on, kdo v osmé minutě nastavení nakonec z dorážky dotlačil míč za čáru. Tady byl Raya bezmocný. Gólové oslavy ještě zpestřil Haaland, když sebral míč z brány a hodil ho po zády k  němu stojícímu Gabrielovi, jenž si v tu chvíli smutně přetahoval dres přes hlavu.

Vyrovnání padlo z jedné z posledních akcí utkání. „Jsem na tým hrdý. Odehráli jsme zápas ve velmi obtížné situaci proti nejlepšímu mužstvu světa,“ pravil Arteta, jenž se na závěr s bývalým parťákem ze City Guardiolou přátelsky objal.