Hlavní obsah

Ronaldo znovu nešetřil kritikou. Pustil se do bývalého trenéra

V průběhu reprezentační pauzy o sobě dal hvězdný Cristiano Ronaldo vědět ryze fotbalově, když vstřelil svůj 900. a 901. gól v profesionální kariéře. Než se znovu rozběhne kolotoč klubových soutěží, vyšel s hvězdným Portugalcem podcast pod taktovkou někdejšího výborného stopera Ria Ferdinanda. Ronaldo se mimo jiné ostře vyjádřil na adresu milovaného Manchesteru United v čele s trenérem Erikem ten Hagem.

Foto: Profimedia.cz

Cristiano Ronaldo a Erik ten Hag na archivním snímku ze zápasu Manchesteru United v srpnu 2022

Článek

Jsou to necelé dva roky, co celý svět řešil Ronaldův rozhovor s britským novinářem Piersem Morganem. Peprnými výroky o absenci respektu mezi slavným fotbalistou a nizozemským koučem vyvrcholila několik měsíců táhnoucí se napjatá situace uvnitř United.

Ronaldo následně zamířil střílet góly do saúdskoarabského an-Nasr. I když podle někoho ztrácí na výkonnosti i slávě, stále je v nadstandardní fyzické kondici a minimálně důležitou součástí portugalské reprezentace.

Teď už ale k tomu, co zaznělo v podcastu s legendou United Rio Ferdinandem. Řeč byla logicky o Rudých ďáblech, kteří čekají na anglický titul od sezony 2012/2013, poslední pod vedením sira Alexe Fergusona. Od té doby se na lavičce vystřídala řada trenérů, ten Hag v posledních dvou letech získal Ligový pohár a FA Cup, jenže ne a ne se stabilně dostat zpět na vrchol.

Ronaldo rázně zkritizoval holandského kouče za bagatelizaci potenciálu klubu a ambicí. „Tvrdí, že nemohou soupeřit o vítězství v Premier League a Lize mistrů. Jako trenér United tohle nemůžete říct. V hlavě možná, ale jinak musíte hlásit, že se budete snažit, že nic nevzdáváte,“ přemítal Ronaldo.

Podle něj se musí v United „všechno přebudovat“.

„Mám klub rád. Nejsem ten typ člověka, který by zapomněl na minulost. Přeji si, aby byli nejlepším týmem, jakým jsou schopni být. Potřebují čas a chápou, že změna je jediná cesta zpět. To je důvod, proč začínají znovu měnit nejen strukturu. Majitelé klubu investují více do tréninkového hřiště, za což jsem rád,“ pokračoval Ronaldo.

I když United hrubě nezvládli začátek nové sezony a po třech kolech mají jen tři body včetně porážky 0:3 s Liverpoolem, Ronaldo věří, že se začne blýskat na lepší budoucnost.

„Nezávisí to jen na talentu, musí se přebudovat od základů. Pokud tak neučiní, není možné, aby konkurovali těm nejlepším,“ myslí si Portugalec a chválí angažování jiného legendárního útočníka Ruuda van Nistelrooye do pozice asistenta.

„Pokud ho ten Hag bude poslouchat, věřím, že se situace zlepší. Ruud klub výborně zná. Obecně by se měl ten Hag obracet na ty, kteří v United byli. Na tebe, Rio, Roye Keanea, Paula Scholese, Garyho Nevillea nebo sira Alexe Fergusona. Na lidi, kteří rozumí fotbalu, kteří prošli kabinou a vědí, jak jednat s hráči i fanoušky,“ radí 39letý Ronaldo.