Hlavní obsah

Náhradní gólman zřejmě přihrál Manchesteru City titul. Jinak by byl mistrem Arsenal, uznal Guardiola

Byl to moment, který dost možná rozhodl o titulu v anglické fotbalové Premier League. Náhradní brankář Manchesteru City Stefan Ortega zachránil výhru proti Tottenhamu, při vedení 1:0 zneškodnil nájezd domácího šutéra Son Heung-mina. „Zachránil nás, jinak by byl Arsenal mistrem. Taková je realita,“ glorifikoval jednatřicetiletého gólmana trenér City Pep Guardiola.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Náhradní brankář Manchester City Stefan Ortega a kouč Pep Guardiola.

Článek

Ortega už předtím předvedl dva dobré zákroky, ale zásah proti Sonovi v 85. minutě byl exkluzivní. Stoper City Manuel Akanji situaci hrubě podcenil a Son se po vypíchnutí míče od jednoho ze spoluhráčů řítil sám na Ortegu. Ten proti němu vyběhl a jeho střelu vyrazil. Stav zůstal 1:0 pro Guardiolův soubor, který pak ještě přidal druhý gól.

„Vybrali jsme ho za muže zápasu. Jednoduše proto, že svému týmu v podstatě vyhrál titul,“ uvedl ve studiu stanice Sky Sports bývalý skvělý obránce Jamie Carragher. Manchester City se dostal před posledním kolem před Arsenal o dva body a v neděli hostí West Ham. Kdyby na Tottenhamu remizoval, měl by stejně bodů jako Arsenal a horší skóre, což by ho stavělo do krajně nevýhodné situace.

Guardiola prožíval celou situaci velice divoce. Po chybě Akanjiho se chytil hlavu a spadl na zem. V leže pak sledoval, jak se Ortega vytáhl. A mohl zase rychle vyskočit. „V soubojích jeden na jednoho je jedním z nejlepších brankářů, jakého jsem kdy viděl. Je to gólman světové úrovně. Je tak spolehlivý. Skvělé rozhodnutí našeho trenéra brankářů, že ho přivedl,“ rozplýval se Guardiola.

„Stefan byl prostě neuvěřitelný. Kdybychom remizovali, vypadli bychom z toho (z boje o titul - pozn. aut.). Předvedl tři velké zákroky. Nemám slov. Patří mezi nejlepší gólmany na světě,“ sypal komplimenty směrem ke spoluhráči záložník Rodri.

Ortega přišel do Manchesteru City před dvěma lety z německého Bielefeldu. Chytá v FA Cupu, nahrazuje jedničku Edersona, když má zdravotní potíže. V této sezoně naskočil celkem do osmnácti zápasů.

Proti Tottenhamu střídal Edersona v 69. minutě. Brazilský gólman byl otřesený po střetu s Cristianem Romerem. Pár minut po drsném kontaktu ještě zůstal na hřišti, ale Guardiola ho pak raději stáhl. Ederson byl znatelně frustrovaný a vzteklý.

„Ederson neměl otřes mozku, ale měl problém s okem. Neviděl pořádně, a tak lékař řekl, že by měl střídat,“ vysvětlil Guardiola.