Hlavní obsah

Kluby Premier League hlasovaly pro zachování VAR

Aktualizováno

Kluby anglické Premier League si odsouhlasily pokračování systému videorozhodčích. S návrhem na zrušení VAR v elitní soutěži přišel v květnu Wolverhampton, jenž dnes podle BBC hlasoval pro konec videotechnologie jako jediný z 20 klubů. Pro zrušení VAR bylo potřeba 14 z 20 hlasů.

Foto: Ian Walton, ČTK/AP

Fotbalista Manchesteru United Scott McTominay, ilustrační foto

Článek

Představitelé jednotlivých klubů nicméně na svém zasedání avizovali, že situace ohledně technologie VAR není ideální. Tématem bylo zdržování hry, které je zapříčiněné zdlouhavým rozhodováním. Zástupci Premier League však sdělili, že po zavedení nových technologií by se měla průměrná doba rozhodování snížit na 31 vteřin.

Kluby hojně kritizovaly VAR, ale pro zrušení nakonec hlasovali pouze Wolves, kteří byli strůjci návrhu. Systém videorozhodčích by se měl podle hlasujících zlepšit ve prospěch fanoušků a pro dobro hry. Zavést by se měla také poloautomatická ofsajdová technologie, aby se zkrátila prodleva rozhodování v jednotlivých utkáních.

Kluby uvítaly i novinku, že rozhodčí budou vysvětlovat verdikty VAR přímo divákům na stadionu, tak jako tomu bylo na loňském mistrovství světa žen. Pokud to bude technologicky možné, budou se sporné situace promítat i na světelných tabulích.

Wolverhampton vyvolal hlasování po několika rozhodnutích VAR z minulé sezony, jež dopadla v jeho neprospěch. Mezi devíti body, kterými odůvodnil návrh na zrušení, jmenovali Wolves vliv na oslavy gólů, projevy nepřátelství vůči rozhodčím či dlouhou dobu potřebnou k rozhodnutí. Zástupci klubu byli zklamáni z rozhodnutí, ale uvítali závazek, který by měl vést ke zlepšení.

Jedinou z 30 nejkvalitnějších evropských soutěží, jež aktuálně nevyužívá video, je švédská liga. Tamní kluby VAR odmítají opakovaně.

Související témata: