Hlavní obsah

Jaroš o pozici trojky v Liverpoolu: Jsem zklamaný, Španělé na mě čekali pět týdnů

Po úspěšném půlroce ve Sturmu Graz se chtěl posunout zase o kousek výš. Jeden španělský klub z elitní La Ligy na českého brankáře Vítězslava Jaroše čekal pět týdnů, jenže Liverpool ho nepustil. Třiadvacetiletý gólman zůstal na Anfield Road jako brankář číslo tři. Každý den sice na tréninku chytá rány Mohameda Salaha nebo Luise Díaze, jenže cítí, že do brány se v zápase asi nedostane. „Jsem zklamaný,“ přiznává Jaroš v rozhovoru pro Sport.cz, kde svou situaci rozebírá.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Vítězslav Jaroš

Článek

Jak berete, že jste trojka v Liverpoolu?

V ideálním případě jsem teď mohl být někde jinde, chytat zápasy, sbírat zkušenosti a rvát se o pozici číslo jedna v nároďáku. Takhle jsem tu schovaný. Cestuji sice na utkání, trénuji se špičkovými hráči, ale zápasové vytížení nemám. Nadšený úplně nejsem.

Jste zklamaný?

Přiznám se, že jsem. Stoprocentně. Byl jsem na čtyřech hostováních. Každé z nich jsem dělal proto, abych se jednou mohl porvat o pozici jedničky v Liverpoolu. A na každém jsem šel o level výš. Teď mělo přijít hostování, které mě mělo na boj o jedničku tady definitivně připravit, ale Liverpool mě nepustil.

Zájem o vás byl ve Španělsku a Německu, že?

Nejkonkrétnější byla jedna nabídka na hostování z La Ligy. Řešili jsme to celé léto, ten klub ze Španělska, který nechci jmenovat, na mě čekal pět týdnů. Trochu riskovali, brankáře podepsali asi až týden před startem soutěže. Cítil jsem fakt obrovský zájem. Myslím, že fotbalově mě mohlo hostování tam hodně posunout.

Jak vám v Liverpoolu vysvětlili, že vás nikam nepustí?

Bylo to hlavně proto, že přišel nový trenér (Arne Slot - pozn. aut.) a realizační tým. Na jednu stranu chápu, že mě nechtěli pustit a že chtěli mít dobře pokryté všechny tři brankářské pozice. Ale myslím, že pro klub i pro mě by bylo lepší, kdybych teď na hostování byl.

Bavíte se s lidmi v klubu o tom, že se váš vývoj může zastavit?

Jo. Měl jsem mraky mítinků se sportovním ředitelem, manažerem přes hostování, trenérem gólmanů a dalšími. Vnímal jsem, že i oni cítí, že tohle pro mě není momentálně správná cesta. Ale nechtěli jít do sezony s tím, že by neměli pokrytou pozici gólmanské trojky.

Máte slíbeno, že si zachytáte?

To ne. Je tu Alisson, jeden z nejlepších brankářů na světě. Dvojkou je Caoimhín Kelleher, což je taky špičkový gólman. A oba chtějí chytat. Myslím, že žádnou minutáž nedostanu, pokud nepřijde nějaké velké zranění. Bude těžké dostat se na hřiště.

Reprezentační nováček Vítězslav Jaroš je spokojený ve Sturmu, ale dál ho podrobně sleduje Liverpool. Konec Kloppa ho šokoval. Video: Sport.cz

V zimě vás Liverpool někam pustí?

O tom jsme se moc nebavili. Ale klub ví, jak na tom jsem a že chci hrát. S agenturou Sport Invest, která mě zastupuje, mou situaci neustále rozebíráme. Uvidíme, jaká bude v zimě situace.

Jak těžké je pro vás trénovat, když víte, že se do brány nedostanete?

Dělám to pro sebe, makám na sobě. Člověk nikdy neví, co se stane. Musím být připravený. Beru to i s výhledem na zimu, abych byl v co nejlepší formě. Abych byl nachystaný, pokud by mě Liverpool pustil. Musím se na vše dívat také z lepší stránky. Liverpool je jeden z největších a nejlepších klubů na světě, a ne každému se povede být v jeho kádru.

V zápasech Ligy mistrů jste na lavičce, nedávno měl lehčí zranění Alisson a byl jste i dvojka v Premier League. Jaké je být v centru dění při zápasech Liverpoolu?

Super. Když jsem v pozici dvojky, mění se samozřejmě automaticky i mentální nastavení. Člověk musí být připravený. Přišlo by jedno zranění a hrál bych. Ale teď už jsem zase trojka.

Troufnul byste si chytat za Liverpool?

Určitě ano. Věřím, že bych tuhle úroveň zvládnul. Zároveň musím objektivně uznat, že jsou přede mnou dva kluci, kteří jsou výkonnostně výš než já.

Jaký spolu máte vztah?

Suprový. Každý z nás zná svou pozici. Určitá rivalita mezi námi samozřejmě panuje, každý chce hrát a být nejlepší, ale není tam zášť nebo něco podobného. Ostatně třeba Kelleher je pro mě jeden z nejbližších kluků, se kterým se bavím.

Jedničkou je Alisson. Co si od něj snažíte vzít?

Celou jeho hru. On má všechno, takže se snažím okoukat vše, co můžu. Je to skvělý brankář.

Pravděpodobně kvůli nulové herní praxi vypadnete z reprezentace, že? Probíral jste s někým z národního týmu svou pozici?

Vůbec s nikým jsem se nebavil. Na poslední zářijový sraz jsem ale měl jet. Nebo mi alespoň bylo řečeno, že pojedu. Ale měl jsem lehké problémy s kolenem a lýtkem a nestihl jsem se uzdravit. Uvidíme, co bude teď.

Takže v nominaci i tak věříte?

Nároďák je velká čest. Myslím, že už na minulých srazech jsem mohl ukázat, že mám kvalitu na to, abych byl v kádru. Byl jsem na Euru. Teď záleží na tom, jestli mě trenéři vyberou, ale vím, že nemám herní vytížení.

Do národního týmu jste se dostal díky povedenému angažmá ve Sturmu Graz. Co vám hostování v rakouském klubu, kde jste slavil double, dalo?

Byl to pro mě takový startér do kariéry. Otevřely se mi dveře do nároďáku, zahrál jsem si Konferenční ligu, vyhrál dva poháry. Byla to pro mě dosud nejúspěšnější sezona, byť jsem tam byl jen půlrok. Ukázal jsem ale někde v nejvyšší soutěži, co umím. Na zájmu, který přišel potom, bylo vidět, že se mi angažmá povedlo. Teď bych se rád dostal ještě výš. Jak jsem řekl, uvidíme, co přinese zimní přestupové období.