Hlavní obsah

Drama a slzy po Součkově gólu. Fandové zavalili podavače, Čech ho vyprošťoval

Ze střelce gólu se náhle stal i zachráncem. Při oslavování první trefy Tomáše Součka v sezoně jásající fandové fotbalového West Hamu svalili reklamní bariéru, která oddělovala hřiště od ochozů. Pod reklamou a změtí těl se ocitl malý podavač míčů, kterého vyprošťoval i kapitán české reprezentace. Souček za gól a pohotovou záchranu sklízí chválu, West Ham navíc v sobotu zvítězil na hřišti Crystal Palace 2:0.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Záložník West Hamu Tomáš Souček slaví gól proti Crystal Palace.

Článek

Byl to moment, který rozproudil dlouho bezgólovou a nezáživnou partii anglické Premier League. Po Bowenově průniku v 67. minutě poskakoval míč v domácím vápně, kde dobře doplnil spoluhráče Souček.

Český čahoun levačkou bez přípravy napálil balon, který i díky šťastné teči roztřepetal síť. Devětadvacetiletý reprezentant se radoval. Rozpřáhl ruce, otáčel se a napodoboval helikoptéru, jak má ve zvyku.

Přitom pelášil k sektoru hostujících vlajkonošů, kde ale nastalo drama.

Příznivci Hammers v euforii povalili reklamní bariéru, pod níž zůstal i hoch v rozlišovacím dresu, který při utkání podával míče.

Díky včasné reakci Součka s kolegou Bowenem se podavač docela rychle vymanil zpod nepříjemného lidského sendviče. Kamery následně ukázaly plačícího chlapce, který ale bez potíží v doprovodu ochranky a zdravotníků odchází ze hřiště.

Fotogalerie

„Už jsem ho po zápase viděl. Dal jsem mu dres a usmíval se,“ ujišťoval pro BBC Bowen. „Podařilo se mi ho rychle chytit, byl to instinkt.“

Byla to snad jediná komplikace West Hamu při sobotním odpoledni. Po Součkově zásahu se o pár minut později prosadil právě druhý ze zachránců Bowen. Hosté z jihovýchodního Londýna odvezli první výhru v novém ročníku Premier League. Premiérové vítězství zaznamenal i nový trenér Julen Lopetegui.

„Tuhle výhru jsme odpracovali. Byla pro fanoušky, kteří jsou pro nás energií i benzínem,“ vzkazoval přes klubový web Lopetegui. „Mrzelo nás, že jsme je v prvním kole nepotěšili, ale snažíme se dál.“

Zdá se, že i nový španělský nadřízený věří vytáhlému Čechovi. V úvodním kole Souček proti Aston Ville (1:2) odběhal celý zápas a vybojoval penaltu. Teď si připsal první trefu v sezoně, s níž se stal už druhým nejlepším českým střelcem v dějinách Premier League.

Opora West Hamu se trefila v prestižní společnosti už osmadvacetkrát a z našinců před ním zůstává už jen Patrik Berger, který dal o deset gólů víc.

Součkův spoluhráč a pravý obránce Vladimír Coufal proti Crystal Palace střídal po hodině hry. Za dvojnásobného hrdinu byl Coufalův krajan.

Za vítězný gól. A záchrannou misi, za kterou sklízí uznání nejen na sociálních sítích.