Hlavní obsah

Bizár ve velkoklubu. Trenér najal zloděje, aby okradli hráče

Je to blázen? Mafián? Ne, kouč fotbalového Arsenalu. Španěl Mikel Arteta, jenž londýnské mužstvo trénuje od prosince 2019, se nebojí zkoušet jedinečné trenérské metody. Portál The Athletic dokonce zjistil, že si na jednu z týmových večeří najal kapsáře. Proč? Aby hráčům ukázal, že mají být neustále připraveni na cokoliv.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Kouč Arsenalu Mikel Arteta

Článek

Hvězdy Arsenalu v poklidu seděly u stolů, klábosily a večeřely. Tak jako již tolikrát. Jenže když všichni dojedli, Arteta povstal a rozkázal: „Vyprázdněte kapsy.“

Elitní fotbalisté najednou zjistili, že je něco špatně. Jednomu chyběla peněženka, druhému klíče, třetímu telefon.

Dvaačtyřicetiletý Španěl pak hráče uklidnil prohlášením, že jejich cennosti jsou v bezpečí. Samozřejmě jim záhy byly vráceny, šikovní kapsáři byli kouzelníky, které najal klub. Šlo jen o pouhé divadélko.

Hlavní vzkaz Artety, který měl ve hráčích rezonovat?

Mějte vždy oči na stopkách.

Jasně, profesionální fotbalisté by asi měli být vždy připraveni. Na vše. Jenže vzkázat se to dá asi i jinými způsoby. A zatímco si někteří fanoušci z neotřelých metod šéfa Arsenalu utahují, ti pozornější připomínají, že nejde o ojedinělou záležitost.

Arteta například minulý rok zavedl institut „týmového psa“. Labrador, který se mimochodem jmenuje Win (v překladu Vítězství), má zlepšovat morálku mančaftu. Jeden mítink s hráči v minulosti postavil na tématu olivovníku, který se nachází v tréninkovém areálu Arsenalu. S důrazem na jeho věk, jelikož strom je podobně starý jako klub. A hráče dokonce přiměl i k tomu, aby se při jednom z jeho proslovů drželi za ruce a cítili společnou energii.

O výše uvedených metodách si můžete myslet cokoliv. Ale fungují relativně slušně. Arsenal v uplynulých dvou sezonách nejvyšší soutěže skončil druhý, pokaždé kousíček za Manchesterem City.

Otázkou zůstává, jestli za to může týmový pes, olivovník a kapsáři. Nebo spíše taktika, kterou Arteta hráčům coby bývalý skvělý záložník umí naordinovat.