Hlavní obsah

Anglický bizár v bitvě o titul. Fanoušci slavili, když jejich tým dostával góly

Je víc úspěch vlastního týmu, nebo neštěstí největšího rivala? Anglický fotbal se ve středu probudil po jednom z nejbizarnějších zápasů Premier League za poslední dobu. Při duelu Tottenhamu a Manchesteru City (0:2) nemalá část domácích fanoušků slavila, když jejich tým inkasoval. Důvod? Úspěch Spurs by nahrál nenáviděnému Arsenalu, který se City na dálku válčí o titul.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fandové Manchesteru City se radují z gólu na hřišti Tottenhamu. Nebyl to jediný sektor, kde se jásalo.

Článek

„Je to tak, jak to je. Nemůžu diktovat lidem, jak se mají chovat,“ ušklíbl se kouč Tottenhamu Ange Postecoglou. „Lidé vážně mohou vyjadřovat názory jakkoli.“

Na White Hart Lane se v úterý nespikl proti Spurs celý stadion. „Fanoušci Spurs nebyli nepřátelští vůči vlastnímu týmu a mnozí fandili jako normálně, ale byla to velmi odlišná atmosféra od jiných velkých zápasů. Po gólech City například následovaly popěvky o Arsenalu,“ napsal renomovaný The Athletic.

Věční rivalové Tottenhamu ze severního Londýna se s vedoucím City na dálku přetahují o titul. A duel se Spurs představoval předposlední možnost, kdy obhájci ligové trofeje mohli zaváhat.

Fandové Arsenalu se skřípěním zubů překousli, že musí vložit naději do rukou nepřátel z Tottenhamu. Část jeho příznivců ale raději skousla porážku, než aby pomohla Arsenalu.

Bylo to překvapivé, neboť samotný Tottenham se ještě ucházel o čtvrté místo. Místo bodů a naděje na postup do Ligy mistrů upřednostnila část jeho podporovatelů smutek Arsenalu.

Kameramani a fotografové zachytili skupinky jásajících příznivců Tottenhamu, když se po půli prosadil útočník City Erling Haaland. V závěru norský kanon z penalty upravil na konečných 2:0 pro hosty z Manchesteru.

A kouč Postecoglou si na dotaz o rozporuplné podpoře posteskl: „Máte pravdu, že některé zápasy jsme vyhráli díky gólům v posledních minutách, ke kterým nás dotlačili diváci.“

Často se mluví o Češích jako o nepřejícím národu, kterému větší potěchu nevyvolá úspěšné hospodářství, ale spíš to, že sousedovi chcípne koza. Úterek naznačil, že dávku nepěkné škodolibosti v sobě skrývají i duše anglických fandů.