Hlavní obsah

Hvězdný Portugalec se klaní Dúbravkovi. Dělal nám velké potíže, uznal po zápase

Obdržel tři branky, přesto je ale chválen. Slovenský brankář Martin Dúbravka se ukázal v dobrém světle při zápase kvalifikace na Mistrovství Evropy v dresu národního týmu na půdě Portugalska, kde Slováci nakonec po dramatu podlehli 2:3. Mohlo to však skončit pro našeho souseda mnohem hůře, pokud by se mezi tyčemi neblýskl právě gólman Newcastlu United. Uznání dostal od široké veřejnosti či svých spoluhráčů, ale také od hvězdného portugalského záložníka Manchesteru United Bruna Fernandese.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Brankář Martin Dúbravka (vlevo) se proti Portugalsku v kvalifikaci na ME předvedl v dobrém světle.

Článek

Po zápase obdržel Portugalec otázku, zdali byl Dúbravka slovenským hráčem zápasu. „Určitě, měl tam hned několik fantastických zákroků,“ zmínil pro slovenský web Šport.sk. Poté některé vychytané šance vyjmenoval. „Jednou to chytil mně, potom také Bernardu Silvovi, Joaovi Félixovi a myslím, že i Diogo Jotovi.“

„Dříve jsem s ním hrál v jednom týmu, takže moc dobře vím, čeho všeho je schopný,“ dodal vzápětí Fernandes informaci, že spolu dříve oblékali dres „Rudých ďáblů“, kde Portugalec nadále působí. „Je to skvělý fotbalista a fantastický brankář, dělal nám velké potíže. Těžké ho bylo překonat i na Slovensku. Nakonec se nám to podařilo, ale byl skutečně skvělý v obou zápasech,“ nešetřil Fernandes chválou na adresu slovenské jedničky.

Není se čemu divit, že se Dúbravkovi dostalo tak velké poklony. Portugalci v domácím zápase vystřelili na Slováky hned 25×, z toho dvanáctkrát na bránu a další pokusy byly zablokované. Metrika očekáváných gólů (xG), která reflektuje, kolik daný tým měl vstřelit branek podle vytvořených šancí, se vyšplhala až na hodnotu „7.28“. Slovensko tak Dúbravka dost podržel a Portugalce občas přiváděl až k šílenství.

Chvály se mu dostalo i od jeho spoluhráčů. „Právě Martin byl jedním z pilířů, díky kterým jsme mohli tady pomýšlet na body. Kvalita Portugalců byla neskutečná, my jsme v obraně dělali chyby, ale podržel nás,“ zmínil stoper Dávid Hancko. V pozápasových rozhovorech gólmana pochválil také záložníci Stanislav Lobotka či Tomáš Suslov.

Slovensko se aktuálně nachází ve skupině J na druhém místě, které zajišťuje přímý postup na evropský šampionát. Před sebou mají ještě tři zápasy, včetně klíčového pondělního duelu s Lucemburskem, které na Slováky ztrácí pouhé dva body. Pokud by však tento duel národní výběr Slovenska zvládl, byl by postup na šampionát velice blízko.

Současný stav kvalifikační skupiny J:
Tým Počet zápasů Skóre Body
Portugalsko727:221
Slovensko710:513
Lucembursko78:1711
Bosna a Hercegovina77:99
Island711:107
Lichtenštejnsko71:210
Související témata:
  0 : 0 Hradec Králové - Slovácko 0 : 0 7. min Živě
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Teplice - Ostrava dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  Karviná - Jablonec dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň