Hlavní obsah

Fousek v protiútoku: Nenechám si od Tvrdíka nasazovat psí hlavu

Aktualizováno

Chová se trochu jako císař, který má své léno. Nekomunikuje. Není transparentní. To vše slyšel předseda fotbalové asociace Petr Fousek od šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka, který nejvyššího muže českého fotbalu veřejně pranýřoval i za uzavřené smlouvy s agenturou Sport Invest bez výběrového řízení. Fousek se brání. „Je to začátek předvolební kampaně. Je jedno, jestli ve prospěch Jaroslava Tvrdíka nebo v můj neprospěch,“ říká Fousek.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek

Článek

Komunikujete podle vás v českém fotbalovém prostředí dostatečně? Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík vás za to v podcastu Klub rváčů kritizoval.

Musím tento hnojomet Jaroslava Tvrdíka odmítnout. K dispozici jsem všem klubům, krajům a okresům. Fotbalová asociace má více než tři sta padesát tisíc členů. Mnoho lidí nechodí ke kováříčkovi, ale rovnou ke kovářovi a obrací se na předsedu.

Což asi nelze.

Snažím se vyhovět všem a věci, které nepatří do mých kompetencí, předám kolegům a ti je vyřídí. S ranním kuropěním mi volají první lidé, celý den mi někdo píše, neustále se s někým scházím. Na telefonu jsem i o půlnoci. Jak známo, fotbal nezná ani víkendy, kdy se hraje, a pokud mohu, zajdu na ligu či jiný fotbal.

Slýcháte výtky z hnutí, že málo komunikujete?

Jestli má někdo pocit, že nekomunikuji, vždy může přijít a vyjasníme si to. Jsem proaktivní předseda, snažím se navštěvovat valné hromady krajů, ve valné většině i okresů, jednání profesionálního fotbalu, setkání amatérských klubů a spoustu dalších platforem. Účastním se jednání různých komisí, navštěvuji zápasy reprezentací. Někdy je mi naopak vyčítáno, že mám tak široký záběr. Komunikuji se všemi, kdo o to stojí. Proto odmítám, aby mi někdo nasazoval psí hlavu za nekomunikaci.

Hodně se řeší zrušená a nově podepsaná smlouva s agenturou Sport Invest, i ve výkonném výboru měl být tento krok podroben kritice. Jaroslav Tvrdík se kvůli tomu do vás opřel na valné hromadě.

Nechci polemizovat o tom, že některé věci byly podány manipulativně. Například proto, že se jedná o vypořádání staré kauzy z dob našich předchůdců, kterou jsme nahradili se stejným subjektem novou smlouvou, a proto ani na některé věci nebyla vypisována výběrová řízení. Výkonný výbor tu kauzu řeší, zadal některým svým orgánům, aby k ní předložily stanoviska. Až bude vše dořešeno, bude s tím hnutí seznámeno a dojde i na schůzku s Jaroslavem Tvrdíkem, kterou jsem avizoval na valné hromadě.

Členové výkonného výboru vás za tyto smlouvy ale kritizovali, ne?

V hnutí to bylo komunikováno tak, jak se komu hodilo. Někdo to kritizoval, někdo diskutoval o výhodnosti a někdo to pochopil. My jako představenstvo STES, za které jsme je uzavírali, jsme byli přesvědčeni o tom, že je to správný krok, protože nám to uvolnilo ruce v jiných věcech.

Proč jste však s místopředsedou Jiřím Šidliákem neinformovali další členy výkonného výboru, že hodláte smlouvu se Sport Investem rozvázat a hned uzavřít novou?

Výkonný výbor se celou záležitostí zabývá už řadu měsíců, interně si i řekl, co měl vědět dříve a co později. Byl bych rád, kdyby mu byl dopřán čas, až všechny požádané komise a další orgány předloží své výstupy. Pak bychom vše mohli definitivně uzavřít.

Jaroslav Tvrdík v souvislosti s touto kauzou odkazuje i na netransparentnost a na nedávné valné hromadě předložil návrh, který by podle jeho mínění asociaci v této otázce prospěl. Proč s ním nesouhlasíte?

Ano, přednesl ho. Vedly se o tom diskuse, valná hromada má své mechanismy a nakonec ho neschválila. F-evoluce předkládala tento návrh už dvakrát na valných hromadách v letech 2022 a 2023 a nebyl ani jednou přijat. Například parametry smluv reprezentačního trenéra nejsou podle mě věc, která by se měla zveřejňovat. Ano, my se v otázce transparentnosti shodujeme, ta byla, je a bude v mém programu. Máme ale asi rozdílný pohled na její hloubku a míru. Nikdo mě však z netransparentnosti nemůže obviňovat.

Podpoříte to nějak?

Třeba kontrolou Národní sportovní agentury. Někdo nás srovnává s municipalitami, protože bereme státní peníze. Po kauzách na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy jsou nároky NSA na transparentnost enormní. Nepropadne ani špendlík. Naše vyúčtování státních dotací je naprosto dokonalé. NSA to kontroluje.

Vaše přestřelky s panem Tvrdíkem asi dobré jméno fotbalu nedělají, co?

Souhlasím. Vezměte si však výstup pana Tvrdíka na valné hromadě, že kdyby nebylo Euro, tak mě bude odvolávat. Není mi dvacet, mám dost životních zkušeností. Ve fotbale dělám čtyřicet let, ledacos jsem v něm dokázal, což podle mě dává celé situaci hlavně etický rozměr. Spousta lidí z hnutí se mě ptala, proč jsem na hrubý pytel rovnou na valné hromadě neodpověděl hrubou záplatou.

Jaké je vaše vysvětlení?

Soustředil jsem se na hlavní body, které jsme chtěli na valné hromadě vyřešit. Tedy rozhodnout o Strahově, nových stanovách FAČR a využití členských příspěvků. Vše bylo schváleno, což beru jako vítězství fotbalu. Všechny body se nějakou dobu řešily, třeba Strahov osm let. Jako předseda FAČR jsem nechtěl strávit valnou hromadu tím, že se tam budu dobu hádat s Jaroslavem Tvrdíkem. Navíc proces odvolání předsedy není vůbec jednoduchý, jeho výrok beru jako řečnický obrat a pokus trefit se do mě. S tím chodí řada lidí na valné hromady.

Trefovat se do někoho?

Ano, nebo zkrátka chtějí být slyšet, něco si říct. Po letech Berbrova tuhého panování jsme se v roce 2021 dostali do stavu demokracie. Jsem přesvědčený, že přes všechny nevýhody, které má, je to správný směr. Přináší porodní bolesti, ale někteří lidé si pletou demokracii s anarchií a myslí si, že je možné všechno.

Je podle vás Tvrdík anarchista?

To ne. Byl to z jeho strany politický populismus. Už hned po valné hromadě jsem řekl a teď to opakuji, že je to začátek předvolební kampaně. Je jedno, jestli ve prospěch Jaroslava Tvrdíka nebo v můj neprospěch. Na volby bude dostatek času v roce 2025, byť některé signály kampaní tu jsou.

Vy budete příští rok znovu kandidovat na funkci předsedy asociace?

Jak už jsem avizoval, v závěru roku se vyjádřím. Od ledna do března probíhají valné hromady okresů a krajů a fotbal by měl vědět, jestli předseda bude obhajovat svůj post, nebo ne. Bez ohledu na to, jestli se objeví jiný kandidát. Mám odpůrce i podporovatele, každý z nich má rozum, umí věci posoudit a nepotřebují cizí rady.

Co přinese českému fotbalu mé zvolení do VV UEFA? Prestiž, vliv a know-how, říká Petr FousekVideo: FAČR

Vnitřně už jste rozhodnutý?

Včas se vyjádřím.

Podporu z hnutí cítíte?

Neměli bychom teď vykřikovat, jestli Losna, nebo Mažňák. Věci mají svůj průběh. Ve chvíli, kdy se tu začneme napadat, ztratíme ze zřetele to nejdůležitější, a to je práce. Když však na mě někdo zaútočí a ještě k tomu neseriózně, nenechám si to líbit. Fotbal by si však měl své problémy řešit interně.

Umíte přijmout výtky na vaši adresu?

Člověk by měl být sebekritický, já takový jsem. Jestliže jdou některé věci dělat líp, musíme si to přiznat. Ale myslím, že tři roky našeho vládnutí byly úspěšné, což je další věc, na kterou bych chtěl reagovat. V podcastu, na který pan Tvrdík odkazoval, jsem odpovídal na otázku, co je můj největší úspěch. Jeden jediný, ne výčet všech.

A ten je?

Odpověděl jsem zvolení do výkonného výboru UEFA, což se českému zástupci povedlo po jednadvaceti letech. Je smutné, že šéf klubu, který hraje evropské poháry, neví, jaký přínos to má. Kdybych měl vyjmenovávat všechny naše úspěchy, bylo by to na dlouho. Ale je pravda, že většinou nejsou tak mediálně zajímavé a my svou práci neprodali.

Jaroslav Tvrdík avizoval, že bude chtít kandidovat do výkonného výboru FAČR. Dovedete si představit spolupráci s ním?

Nepředjímal bych. Staré pravidlo říká, že konfrontace patří do období před volbami, po nich se má pracovat. Ne vždy se to dodržuje, mnohdy je konfrontace i po volbách. Jaroslav Tvrdík říká, že jsem nespojil fotbal. Myslím, že on ho těmito výroky rozděluje. Věřme, že ať bude v příštím výkonném výboru kdokoliv, bude nastavený tak, aby fotbal posunul o další kus dál, protože český fotbal je v posledních letech bezesporu na vzestupu.