Hlavní obsah

Změny v poháru. Sudí dostanou přidáno, více se zapojí video

Angličané s chutí už léta opakují slova „magic of the FA Cup“, v našich končinách se pořekadlo „kouzlo MOL Cupu“ ještě úplně neujalo. Fotbalová asociace ale plánuje pohárovou soutěž, jejíž prestiž postupnými krůčky roste, stále vylepšovat. „MOL Cup je naší vlajkovou lodí,“ pravil na páteční tiskové konferenci předseda FAČR Petr Fousek. A jím řízené plavidlo čeká přestavba. Co přinese? Například vyšší finanční odměny pro rozhodčí.

Foto: Sport.cz

Předseda FAČR Petr Fousek na TK po mimořádném jednání VV FAČR

Článek

V minulé pohárové sezoně se právě téma výplat arbitrů v poháru řešilo. Za čtvrtfinálové derby Slavie a Sparty vyinkasoval hlavní sudí Karel Rouček pět tisíc korun. Jeho kolega Ondřej Pechanec, který o pár dní později řídil prvoligový souboj stejných klubů, si přitom přišel na pětkrát větší obnos.

Nad rozdílem mnozí kroutili hlavou. „Jsem překvapený. Pískáš zápas, kde kluby i hráči hrají o velké peníze, a bereš pět tisíc,“ nechápal například bývalý reprezentant Vladimír Šmicer.

K podobným slovům už by v nové sezoně MOL Cupu, která se již rozeběhla, neměl být důvod. „Zaznamenali jsme kritiku, že odměny nekorespondují s těmi v soutěžích LFA (první a druhá liga, pozn. red.). Tak jsme je srovnali,“ prozradil Fousek.

„Také více zapojíme video,“ dodal šéf FAČR. Jak konkrétně? „Chceme jej v závěrečných kolech nasazovat stejně, jako je tomu v soutěžích LFA.“ To znamená, že by zřejmě k dispozici měla být například i kalibrovaná čára, která je od léta v Chance lize novinkou.

Vysílání pohárových duelů má nově na starosti společnost O2, která poskytuje přímé přenosy i z prvoligových duelů. A za práva na MOL Cup zaplatila pořádný balík.

„Částku nemohu odtajňovat, ale je to výrazný posun. Ještě jednáme, jakým způsobem finance rozdělíme, je to poměrně čerstvé. Primárně to bude mezi asociaci a odměny pro zúčastněné kluby. Nechci kvantifikovat, ale k navýšení dojde,“ řekl Fousek.

Další novinkou by mělo být rozdělení klubů při losu na nasazené a nenasazené čili k soubojům gigantů by mělo docházet až v pozdějších fázích soutěže. FAČR také plánuje ve spolupráci s ambasadorem MOL Cupu Janem Kollerem spustit podcast, který by se na český pohár zaměřoval.