Hlavní obsah

Sparta v poháru hostí Brno, Slavia jede do Benátek. Dojde i na jihočeské derby

Aktualizováno

Třetí kolo MOL Cupu je rozlosováno. Do osudí fotbalového poháru se tentokrát přidaly i ty prvoligové celky, které se do něj dosud nezapojily. Celkem se odehraje šestnáct utkání, úřední termín byl určen na 30. října. Nejzajímavější souboje? Na hřiště Sparty přijede Brno, Slavia se vydá do Benátek nad Jizerou. A na jihu Čech dojde soubojem Táborska s Českými Budějovicemi k repríze červnové baráže o první ligu.

Foto: Leonhard Simon, Reuters

Deniz Undav a Angelo Preciado v souboji o míč

Článek

Pro upřesnění – do soutěže sice již vstoupily prvoligové mančafty, ale ještě nemohly být nalosovány proti sobě. Dvaatřicet týmů, které se do MOL Cupu v nadcházejícím 3. kole zapojí, bylo totiž rozděleno do dvou košů – na nasazené a nenasazené. Nasazených bylo patnáct prvoligových celků a druholigový Zlín. Ten nahradil v osudí Karvinou, která by coby zástupce nejvyšší soutěže byla nasazená, jenže ve 2. kole překvapivě nevyzrála na třetiligovou Kroměříž (0:1).

Nenasazených mužstev bylo také šestnáct. Devítka z nich, která nehraje profesionální soutěže (tzv. „nelicenční“, 3. a 4. ligu) vyfasovala nasazeného soupeře, přičemž dostala k dispozici automatickou výhodu domácího prostředí. Zbylých sedm nenasazených mužstev hraje druhou ligu, takže u jejich duelů nebylo předem dané, na jakém stadionu se budou hrát. Nakonec se ale našel jediný celek z nejvyšší soutěže, který hraje doma - pražská Sparta.

3. kolo MOL Cupu (úřední termín 30. října)
Uherský Brod - Jablonec
Benátky nad Jizerou - Slavia
Hořovice - Dukla
Loko Praha - Hradec Králové
Zápy - Pardubice
Kroměříž - Slovácko
Police nad Metují - Mladá Boleslav
Hlučín - Liberec
Ústí nad Labem - Plzeň
Žižkov - Olomouc
Varnsdorf - Ostrava
Sparta - Brno
Líšeň - Teplice
Vyškov - Bohemians
Opava* - Zlín
Táborsko - České Budějovice
*kvůli povodňovým škodám odehraje Opava domácí utkání v Hlučíně

Losování se ujali bývalý reprezentant Ivo Ulich a Jan Koller, historicky nejlepší střelec nároďáku a ambasador MOL Cupu. Mimo jiné tak zařídili repete kdysi tradičního prvoligového souboje. Sparta na Letné hraje s Brnem, které ale momentálně tápe ve druhé lize. „Hodně zajímavý zápas. Bylo by asi lepší, aby se hrálo v Brně, ale i tak to půjde,“ pravil Koller.

Nadšení z losu pak panuje v Benátkách nad Jizerou. Nováček třetí ligy totiž doma přivítá pražskou Slavii. „Velikánský svátek. Kvůli tomu se MOL Cup hraje. Očekávám velkou návštěvnost,“ věští Koller.

Někdejší reprezentační kanonýr bude zvědav hlavně na souboj Táborska s Českými Budějovicemi, který bude hostit druholigové mužstvo. Půjde o přímou reprízu baráže o účast v nejvyšší soutěži, jíž před pár měsíci zvládlo Dynamo. „Jsem Jihočech, takže se na to moc těším. Půjde o pikantní souboj, jihočeské derby.“

Pohárové soutěže po celém světě často přinášejí šokující výsledky, zkázy favoritů. Kde by tak mohl nějaký prvoligista přijít k újmě ve 3. kole MOL Cupu? Na tuto otázku odpověděl poměrně odvážně Ulich. „Překvapit by mohla Police nad Metují. Jednou jsem za ni odehrál zápas, ještě v krajském přeboru. Už to, že se dostala v poháru takhle daleko, je pro ni historický úspěch,“ ví bývalý hráč německého Mönchengladbachu.

Související témata: