Hlavní obsah

Fousek viní z násilností v Plzni některé pořadatele. Tvrdík mu vzkázal, ať s jeho podporou už nepočítá

Za nechutné scény po nedávném finále MOL Cupu mezi Plzní a Spartou, které pořádala Fotbalová asociace ČR, může nízká kvalita některých pracovníků pořadatelské služby. Tak v kostce reagoval na násilnosti fanoušků v Doosan Aréně, které ukončil až zásah policie, předseda FAČR Petr Fousek. Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík mu následně vzkázal, že na příští valné hromadě už ho podporovat nebude.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Finále MOL Cupu provázely tvrdé střety fanoušků s policií.

Článek

„Šlo především o fanoušky. Chci říct, že náš organizační tým a bezpečnostní manažer vyjednávali se skupinami fanoušků Sparty a Plzně. Organizačně bylo všechno připravené velmi dobře. Ale došlo k excesu, kdy pořadatelská služba nebo kvalita některých pořadatelů umožnila, že se odehrály tyto scény. Zásah policie byl pak v pořádku,“ řekl Fousek v pořadu Footcast.

Podle něj výkonný výbor FAČR události z Doosan Arény analyzuje a na červnové schůzi budou oznámena opatření, která by podobné incidenty v budoucnu eliminovala. „Ukazuje se, že budeme muset víc pracovat s fanoušky i ve spolupráci s kluby. Tohle bylo třetí finále za našeho vedení. Po prvním v Uherském Hradišti jsme dostali naloženo, že na hřišti byli policisté se psy. Naopak loňské pražské derby na Letné bylo vynášené do nebes. Sklidili jsme pochvalu, kam jsme se podívali. Teď přišlo tohle. Budeme pracovat na tom, aby příští finále bylo bezchybné,“ podotkl Fousek.

Je tedy vysoce pravděpodobné, že v reakci na pozápasové výtržnosti v Plzni dojde na opatření, která fanoušky nebudou vítána. „Víte, mediální obraz vás někam nasměruje. Ani to nemusí odpovídat realitě, což je tento případ. Fanoušci vtrhli na hrací plochu, došlo k fyzickým kontaktům. Někdo zvenku to vidí v médiích sestříhané a řekne si: to je brutál, tam děti nevezmu. Mediálně to vypadá strašidelně, jako v rozvojové zemi. Chceme udělat kroky, které by to eliminovaly. Chceme, aby byl fotbal bezpečný sport,“ prohlásil Fousek, který byl v době finále na zasedání výkonného výboru UEFA v Dublinu.

„Pro veřejnost vypadá děsně, že jsem byl v Dublinu. Kvůli odloženému semifinále v Jablonci se bohužel musel posunout i termín finále. Chtěl jsem být v Plzni, ale nemohl jsem obětovat zasedání výkonného výboru UEFA,“ vysvětlil Fousek.

Jeho slova k plzeňským násilnostem vzbudila mezi fanoušky negativní reakce. Někteří se kvůli tomu na sociálních sítích opírají i do šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka, který Fouska před poslední valnou hromadou podporoval.

„Poslechl jsem si celý podcast. A také vystoupení předsedy FAČR na přípravě české komory na zítřejší VH FAČR. Respektuji Vaši kritiku a s velkou částí i souhlasím. Byla moje chyba podporovat Petra Fouska. Příští rok ve volbách ji určitě nebudeme opakovat. Omlouvám se,“ vzkázal fanouškům Tvrdík na síti X.

Fousek se k větám bývalého spojence vyjádřil na středečním setkání se zástupci médií. Mimo jiné uvedl, že je považuje za předvolební boj. „Myslím, že je nepochybné, že někteří lidé vedou už předvolební boj. S panem Tvrdíkem jsme se potkali před několika dny, o tomto nebyla řeč. Nebudu s ním polemizovat o volbách před třemi lety ani o nastávajících v příštím roce. Jsem tři roky předseda. Myslím si, že FAČR, český fotbal ani já se nemáme za co stydět. Udělali jsme kus práce,“ pověděl Fousek.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.