Hlavní obsah

Domácí pohár mizí z obrazovek České televize

Fotbaloví fanoušci ještě v minulé sezoně mohli sledovat domácí pohár v České televizi. Vysílatel pro nadcházejících pět ročníků se ale mění. Stejně jako Chance ligu si diváci MOL Cup naladí jen na soukromé televizní stanici O2 TV Sport.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Posledním vítězem domácího poháru se stala Sparta Praha.

Článek

Pro fotbalové fanoušky, kteří nechtějí za televizní přenosy platit, je to další rána. Už v roce 2021 přišla Česká televize o zbývající práva na vysílání první fotbalové ligy a teď veřejnoprávní vysílatel ztrácí i MOL Cup. Přenosy z domácího poháru vysoutěžila digitální televize O2 TV ve spolupráci se společností Pragosport.

„Rozhodli jsme se investovat do dalšího atraktivního fotbalového obsahu, který ideálně doplní naši unikátní sportovní nabídku. Vedle všech zápasů z Chance Ligy mohou fanoušci nyní sledovat i domácí pohár MOL Cup. Navíc v O2 TV najdou všechny prestižní mezinárodní soutěže, jako jsou Liga mistrů UEFA, Evropská a Konferenční liga UEFA, německá Bundesliga či španělská La Liga,“ uvedla Anna Lenerová, šéfka obsahu společnosti O2.

Licence, díky níž se O2 TV stala novým vysílatelem domácího poháru, se vysoutěžila na dalších pět sezon, tedy do konce ročníku 2028/2029. Podle FAČR byla jediným kritériem cena.

„Výsledek výběrového řízení znamená dramatické navýšení příjmů v této oblasti. Je to nepochybný úspěch asociace a také jednoznačný důkaz, že prestiž národního poháru se zvyšuje. Zároveň chceme, aby se i díky tomuto kroku dále zlepšila prezentace soutěže, což bylo a je naším cílem,“ uvedl předseda FAČR Petr Fousek.

Nový majitel televizních práv má povinnost zajistit odvysílání alespoň patnácti zápasů z ročníku a vysílání speciálního televizního magazínu pro další prezentaci MOL Cupu.

Do poháru se každou sezonu zapojí téměř 150 klubů z celé České republiky a šanci se ukázat proti nejlepším týmům mají i kluby z nižších soutěží. Posledním vítězem se stala Sparta, která v minulé sezoně získala „double“ za vítězství v poháru i v lize. Ve finále MOL Cupu porazila Viktorii Plzeň 2:1.

Vítězství v domácím poháru nabízí klubům lákavou možnost kvalifikovat se do 4. předkola Evropské ligy a minimálně si tak zajistit účast v hlavní fázi Konferenční ligy.