Hlavní obsah

Parádní pohárový týden! Český mistr zřejmě postoupí přímo do Ligy mistrů i v další sezoně

Aktualizováno

Pohároví zástupci, klobouček! Parádní výsledky českých fotbalových týmů v pohárech drží obrovskou naději na to, že se v domácí soutěži bude i v následujícím ročníku hrát o přímý postup do Ligy mistrů. V žebříčku národních koeficientů do sezony 2020/2021 jsou české týmy deváté, a pokud se nepropadnou níže než na desátou příčku, český mistr půjde i v ročníku 2026/2027 přímo do milionářské soutěže. „Jsem přesvědčený, že se to povede,“ tvrdí bývalý prvoligový trenér Vlastimil Palička.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Angelo Preciado a Christos Zafeiris v souboji o míč

Článek

Už uplynulá sezona přitom byla výjimečná. Dobrodružství Sparty se Slavií v Evropské lize a spanilá jízda Plzně Konferenční ligou zajistily, že probíhající ročník Chance ligy vystřelí šampiona rovnou do Ligy mistrů. České kluby získaly celkem 13,500 bodu. „Posouváme se nahoru. Pohárové výsledky a koeficient mluví za vše,“ ví Palička.

Právě tři nejlepší celky země se v minulé sezoně o skvostný bodový zisk zasloužily. A už teď mají jistý pohárový podzim i pro tu současnou. „Podle mě je můžeme nazvat jako kluby, které jsou konkurenceschopné v Evropě. Potvrdily to v předchozím ročníku a potvrzují to i teď,“ domnívá se Palička.

Nyní má Česko našlápnuto možná i na lepší zisk. Všech pět pohárových zástupců zvítězilo ve svých odvetách třetích předkol, což koeficientu značně pomohlo. Zisk 0,200 bodu za výhru po 90 minutách zapsala i Ostrava, ačkoliv pak nezvládla penaltovou loterii s Kodaní a vypadla.

Česko je momentálně na deváté příčce, přičemž nejlepších deset zemí posílá svého šampiona přímo do hlavní fáze Ligy mistrů. Navíc má stále ve hře čtyři týmy (Sparta a Slavia v play-off o účast v LM, Plzeň v play-off o účast v EL, Mladá Boleslav v play-off o účast v KL). Sparta, Slavia a Plzeň už mají jistý pohárový podzim. Sice reálně hrozí, že na deváté místo zaútočí desátí Turci, kteří mají ve hře stále pět mančaftů a ztrácí 1,050 bodu. Jedenáctému Norsku, jemuž zůstaly ve hře jen tři týmy, ale na Česko chybí 5,600 bodu. Taková ztráta se dohání velice těžko.

Jak informuje účet FC Koeficient, jenž se na síti X na danou problematiku specializuje, v aktuální sezoně získaly české týmy zatím 2,800 bodu s výtečnou bilancí 13 výher, 2 remízy a 1 prohra za šestnáct utkání. Což je například více než za celý ročník 2019/2020. A to české týmy s jistotou čeká ještě minimálně třicet zápasů čili třicet možností přispět dalšími body. I pokud by všechna utkání play-off dopadla nejhůře, jak mohou, Sparta se Slavií odehrají ještě deset duelů, Plzeň osm a Mladá Boleslav dva. A reálně jich může být ještě o poznání více.

Nebylo by ale v rámci koeficientu žádoucí, aby pražští rivalové Ligu mistrů nevybojovali a raději sbírali body v Evropské lize, kde je konkurence o úroveň nižší?

„Tyhle spekulace jsou záležitostí pro počtáře. Možná bychom uhráli víc bodů, ale všichni si přejí, aby se naše nejlepší týmy etablovaly mezi elitou. Věřím, že by se dosáhly solidních výsledků i v Lize mistrů,“ doufá Palička.

Český fotbal má našlápnuto na skvělý pohárový ročník. Pokud nastolené tempo udrží, mistr ligy postoupí přímo do Ligy mistrů nejen v aktuální, ale i příští sezoně.

Související témata: