Hlavní obsah

Zamítnuto! Hráči ukrajinského týmu do českých klubů nemohou

Fotbalisté ukrajinského klubu FC Polissja Žytomyr našli v době ruské vojenské invaze na svoji zemi přechodné bydliště v Hradci Králové, kde jim pomocnou ruku podal místní klub FC Olympia. Spolupráce rovněž měla nabídnout hráčům ukrajinského celku umístění do českých týmů na úrovni ČFL a divize, což ale nebylo schváleno.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Fotbalisté ukrajinského týmu Polissja Žytomyr při nástupu k přátelskému utkání s FC Hradec Králové, 30. března 2022 v Hradci Králové.

Článek

V polovině března druholigovému týmu FC Polissja Žytomyr, který uvízl na soustředění v Turecku, podali pomocnou ruku zástupci hradeckého klubu FC Olympia a ve spolupráci s městem Hradec Králové a Královéhradeckým krajem hráčům i trenérům zajistili ubytování na východě Čech. Pomoc se měla týkat také zajištění sportovní činnosti ukrajinského klubu v Česku.

Ve hře bylo i umístění fotbalistů v rámci soutěžních utkání do českých týmů na úrovni ČFL a divize. Během středy o tom jednala koordinační schůze představitelů vedení klubů a hráčů. Výsledek ovšem zúčastněné nepotěšil.

Boxer Usyk na fotbale v Hradci. To, co jsem na Ukrajině zažil, bych nikomu nepřálVideo: Sport.cz

Ukrajinský fotbalový svaz nezrušil hráčům smlouvy, ti tak nemohou v rámci výjimky působit v amatérských klubech v ČR. Hráči mají navíc status vojenské zálohy a mohou být kdykoliv povoláni. Z dlouhodobého hlediska tak nemohou poskytnout závazek své přítomnosti v klubech České republiky.

Podle slov trenéra klubu Jurije Kalitvinceva, bývalého fotbalisty a čtyřnásobného mistra ukrajinské ligy, by každý hráč z týmu v případě povolání šel na frontu. „O tom by nikdo neměl pochybovat," zdůraznil Kalitvincev. „Už dříve jsme jasně vyhlásili. Kdykoliv nám bude řečeno, že máme vyrazit bránit Ukrajinu, tak půjdeme," dodal jasně.

Hráči ukrajinského klubu Žytomyr budou i nadále bydlet a trénovat v Hradci Králové, vedení FC Olympia HK se jim bude snažit zprostředkovat přátelská utkání. Tři takové již mají za sebou. Žytomyr si nejprve poradil s divizním Náchodem 4:1, poté prohrál na hřišti druholigového Varnsdorfu 0:1. Druhá výhra (1:0) poté přišla v souboji s rezervním týmem Hradce Králové, jehož úvodní výkop obstaral slavný boxer Oleksandr Usyk.

Související témata:
  Hradec Králové - Slovácko dnes 13 : 30
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Teplice - Ostrava dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  Karviná - Jablonec dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň