Hlavní obsah

Od zoufalství k euforii. Spadl z nás velký balvan, oddychl si Frťala

Před týdnem mu hráči v autobuse zpívali k 54. narozeninám, ale po prohře. Dárek v podobě prvních bodů v sezoně tepličtí hráči darovali kouči Zdenku Frťalovi až proti Liberci. Žlutomodří vylepšili špatný začátek ligy domácí výhrou 2:1. Vítězný gól dal Gning ve čtvrté minutě nastavení. „Spadl z nás velký balvan,“ přiznal Frťala.

Sestřih zápasu Teplice–LiberecVideo: LFA

Článek

O co bylo Zdenku Frťalovi na začátku druhého poločasu hůře, o to lépe se cítil na jeho samotném konci. Hned po pauze jeho tým přišel o jednogólový náskok po kuriózní brance, kdy domácí defenzivu nešťastnou hlavičkou vyšachoval Kričfaluši a hostujícímu Letenayovi doslova daroval vyrovnání.

„Ani nechtějte vědět, jak mi v tu chvíli bylo. Byl jsem ve stavu zoufalství a beznaděje. Kdyby tam vedle mě někdo stál, asi by měl velké problémy… Možná si to odskákal pomezní rozhodčí, protože jsem ten nával adrenalinu ze sebe potřeboval dostat, byť jsem mu neřekl jediné urážlivé slovo. To bylo do nebe volající,“ okomentoval Frťala kiks, po kterém Liberec z ničeho vyrovnal a domácí kouč dostal žlutou kartu.

„Ale naštěstí nakonec převažuje to pozitivní, protože jsme zápas dokázali v 94. minutě zlomit a vítězství se přiklonilo na naši stranu,“ radoval se nakonec z triumfu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér Zdenko Frťala z Teplic se raduje z gólu.

Už to vypadalo, že se první výhry nedočká ani na čtvrtý pokus v tomto ročníku. Časomíra odpočítávala nastavený čas, jeho tým hrál s Libercem nerozhodně 1:1. Jenže pak přišel jeden z posledních nákopů jednoho z hrdinů utkání – gólmana Luďka Němečka – před libereckou branku. Pro dlouhý pas si běžel gólman Jan Hugo Bačkovský. Jenže se srazil s důrazným Čerepkaiem. Míč propadl ke Gningovi a ten už bez problémů balon dostal do prázdné branky.

„Určitě nám spadl velký balvan ze srdce. Kluci zápas odbojovali, odmakali a odměnou byl gól v 94. minutě. V první půli jsme měli více šancí než Liberec, pak po hrubce však převzal otěže zápasu Liberec a vypracoval si dvě tři šance. Podržel nás Ňéma skvělým zákrokem. Díky fanouškům a víře, že je zápas pořád otevřený, jsme nakonec vítězný gól vstřelili,“ oddychl si Frťala, jehož tým první tři zápasy prohrál a jako jediný ještě s Českými Budějovicemi neměl po třech kolech ani bod.

„Tři prohraná utkání jsme si vyhodnotili, znali jsme příčinu porážek. Byla v nás, se vší úctou k soupeřům to nebylo až tak o nich. Zápasy jsme jim darovali našimi chybami. I když to k tomu patří, ostatně teď jsme opět jednu udělali, ale na rozdíl od předešlých zápasů se nám povedlo vyhrát. Tento týden se nám bude lépe dýchat,“ uzavřel Frťala.

Teplice tak zahnaly hrozbu jednoho z nejhorších startů v nejvyšší soutěži ve své historii, neboť pouze jednou měly po čtvrtém kole pouhý jeden bod. Se Slovanem na poslední chvíli urvaly všechny tři.

  1 : 0 PSG - Girona 1 : 0 dohráno
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona
  3 : 0 Sparta - Salcburk 3 : 0 dohráno
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk
  Feyenoord - Leverkusen dnes 18 : 45
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen
  Monako - Barcelona dnes 21 : 00
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona