Hlavní obsah

Obrovská úleva se smíšenými pocity. Cíle jsme měli úplně jiné, přiznal Kratochvíl po záchraně

S nadsázkou můžeme říci, že jeho hlava zachránila Jablonec v první lize. Kapitán Severočechů Miloš Kratochvíl nejprve vyhlavičkoval za bezgólového stavu z brankové čáry ránu pardubického Kissiedoua, v 78. minutě pak hlavou zvýšil na 2:0. Zelenobílí zdolali Pardubice 3:0 a slaví záchranu v první lize. Východočechům naopak k jistotě ještě bod chybí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Michal Hlavatý z Pardubic a Miloš Kratochvíl z Jablonce.

Článek

Začíná z vás být specialista na góly hlavou?

V téhle sezoně se může zdát, že ano. Možná je to už čtvrtý gól hlavou. Asi to nebude moje špatná disciplína. (směje se) Ale jsem rád. Jestli je to hlavou, nohou, to je mi jedno. Hlavně že jsem pomohl a vyhráli jsme. Může to z nás teď spadnout.

Cítíte velkou úlevu?

Samozřejmě obrovskou. Na začátku měly Pardubice nějaké šance, daly i tyčku, mě to trefilo na čáře do hlavy, takže jsme si to mohli zkomplikovat. Ale dopadlo to dobře. Ale furt v nás někde vzadu je, že sezona pro nás nebyla úspěšná. Jsme rádi, že jsme to zvládli, ale celkově spokojení určitě nejsme.

Takže převládají smíšené pocity?

Stoprocentně. Záchrana, pro klub a pro všechny tady, je to nejdůležitější, ale my jsme měli úplně jiné cíle. Myslím, že i kvalita jednotlivých hráčů je jinde, než abychom hráli o záchranu. I když jsme měli nějaký bodový polštář, tak v téhle skupině nechce hrát žádný tým. Přece jenom z toho vyplývá tlak a ani to není dobrá vizitka pro klub, pro hráče, trenéry. Ano, mám smíšené pocity.

Musíme rychle zapomenout

„Je to slabá náplast na to, co jsme měli za úkol. Chtěli jsme se dostat do vyšší skupiny. Musíme na sezonu rychle zapomenout a lépe se připravit na příští. Musíme doplnit kádr, posílit ho tak, abychom byli schopní podávat lepší výkony. Z naší strany sezona určitě nebyla dobrá, cíl jsme nesplnili. Začátek sezony byl těžký, začínali jsme třikrát venku a hodně těžké rozlosování ovlivnilo průběh celé sezony, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Měli jsme vždy dobré tři čtyři zápasy, pak jsme spadli do útlumu, přišla zranění a sezona prostě nebyla dobrá.“

Radoslav Látal, trenér Jablonce

Přitom Jablonec hraje ve skupině o záchranu potřetí v řadě.

To je pravda. Když se zpětně ohlédneme za sezonou, byly tam zápasy, kdy jsme třeba hráli čtyřikrát proti deseti a neudělali z toho ani jednou tři body. Nebo jsme vedli v Liberci 3:1 ke konci a remizovali jsme, na Slavii zase prohráli… I když jsme hráli dobře, poztráceli jsme strašně moc bodů našimi chybami, sami jsme si to pokazili. Přitom když vidím kluky každý den na tréninku, každý z nich chce být úspěšný. Nikdo nechce prohrávat nebo hrát tuhle skupinu. Ani trenéři, ani vedení. Všichni známe pana Peltu, ten chce být úspěšný stejně jako my všichni.

Vám po sezoně končí smlouva. Zůstanete v Jablonci?

Zatím se přiznám, že nevíme. Budeme to s panem Peltou řešit. Na rovinu řeknu, že mám nějaké věci rozjednané. Jak to ale dopadne, zatím vůbec nevím.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.