Hlavní obsah

Nová divadelní hra připomíná život legendárního gólmana Pláničky

Ve 20. a 30. letech minulého století získal s pražskou Slavií osm československých titulů. František Plánička patří a navždy bude patřit mezi nejslavnější gólmany tuzemské fotbalové historie. Příběh muže, jenž slavil i stříbro na MS 1934, mapuje nová hra, kterou od čtvrtka uvádí pražské Strašnické divadlo.

Foto: SK Slavia Praha

Jaromír Nosek jako legendární František Plánička v nové divadelní hře, kterou mohou diváci vidět ve Strašnickém divadle.

Článek

Vášeň pro fotbal, Slavii a férovost za každé situace. To je životní příběh Františka Pláničky. „Celý tento rok nás provází a já jsem hrdý, že jsme se jako klub mohli podílet na inscenaci, která mu vzdá hold a jeho odkaz předá skrze umělecké dílo. Fotbalový zápas je dnes prakticky kulturní událostí a teď ho budou moci diváci zažít opět trochu jinak. S legendou v hlavní roli,“ popisuje předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Stejně jako klasický zápas bude i hra mít dvě poloviny. V první se odehraje příběh slavného gólmana, který zemřel v roce 1966 ve věku 92 let. Druhá část se věnuje vzpomínkám rodiny nebo sportovního historika Vladimíra Zápotockého. Nebudou chybět ani současní fotbalisté i veteráni, kteří se zapsali do historie Slavie.

Scénický portrét připomene nejen veleúspěšnou fotbalovou kariéru, ale také smysl pro fair play ve hře i v životě. Za příkladné sportovní chování obdržel Plánička Čestný diplom fair play UNESCO a titul Fotbalový rytíř.

„Hra je vrcholem tematického roku, který jsme zasvětili Františku Pláničkovi. Nejenže byl silnou osobností spjatou s Prahou 10 a Slavií, ale také letos uplynulo 120 let od jeho narození. V rámci výročí jsme spojili síly se Slavií a Strašnickým divadlem,“ říká místostarosta MČ Praha 10 Pavel Šutka.

Pro hlavní roli divadlo oslovilo herce Jaromíra Noska. Divadlo hledalo takovou osobnost, která by byla Pláničkovi co nejvíce podobná.

„Ze začátku jsem z toho měla obavy. Moje první otázka byla, zda mu něco říká fotbal. Odpověděl mi, že je jím zcela nepolíben, ale viděla jsem, že jsem u něj vzbudila zájem. Během zkoušení ho to chytlo, sám chodí s nápady a myslím, že naše spolupráce je velmi vstřícná,“ říká režisérka Olga Strusková. „Byť nejsem úplně příznivcem fotbalu, Františkův příběh je tak neuvěřitelný, že možná začnu fotbal i hrát, protože je to fakt krásný sport,“ dodává Nosek, kterého ve hře doplní Josef Hervert v roli reportéra.

Osobní vzpomínky pro dokreslení atmosféry do hry dodali dcera Dana Lukešová a vnuk Martin Lukeš. Premiéry inscenace František Plánička: Fotbalový rytíř se uskuteční 12. a 16. září 2024, ve Strašnickém divadle se pak odehrají i následné reprízy.

  1 : 0 PSG - Girona 1 : 0 dohráno
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona
  Feyenoord - Leverkusen dnes 18 : 45
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen
  Monako - Barcelona dnes 21 : 00
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona