Hlavní obsah

Neuznal Slavii dva góly. Nejlepší rozhodčí na světě, překvapil Trpišovský

Stalo se zvykem, že neuznané góly ve fotbalu jitří emoce. Vzbuzují zlobu, vztek, zmar, nadávky na prokleté video. Nečekanou reakcí v úterý večer zaujala fotbalová Slavia. V extrémně důležitém duelu o postup do Ligy mistrů jí při porážce 0:2 proti Lille polský sudí Marciniak s kolegy sebral dvě trefy, ale zavržení se nedočkal. „Pro mě je to nejlepší rozhodčí na světě,“ překvapil kouč Jindřich Trpišovský. A holohlavého Poláka ocenili i další slávisté.

Foto: Profimedia.cz

Slávistický kapitán Tomáš Holeš nahání Rémy Cabellu z Lille.

Článek

Co se vlastně odehrálo ve Francii?

Hosté z Prahy v 64. minutě za stavu 0:1 házeli dlouhý aut, který po skrumáži dotlačil do sítě stoper Ogbu. Sudí Marciniak ale v nepřehledné situaci dobře viděl, že míč předtím spadl na ruku jiného slávisty, spoluhráče Dioufa.

Zhruba za čtvrthodinku zkazil Polák českou radost znovu. Centr z levé strany prodloužil střídající Prebsl na hlavu dalšího náhradníka Chytila, který uklidil míč do sítě. Jenže se zase ozvala hvizd Marciniaka, pomezní ho upozornil na útočníkův drobný ofsajd.

Obě situace okamžitě překontroloval i VAR, který vždy poměrně rychle a správně situace vyhodnotil. A tušil to i Trpišovský.

„Často se dívám na televizi, když Marciniak píská velké zápasy. Je neuvěřitelný a chirurgicky přesný,“ vyzdvihl kouč Slavie. „Věděl jsem, že když pískl, něco nebude v pořádku.“

Byla to nezvyklá reakce, ale určitě nepřekvapivá. Polský sudí předloni dostal z Česka nabídku, aby odřídil ligové derby pražských S. Vyhecovaný mač zvládl bravurně, na což trenéři Slavie dodnes uznale vzpomínají.

Den před úvodním zápasem o Ligu mistrů se Trpišovský s Marciniakem potkal při předzápasovém tréninku a oba spolu přátelsky poklábosili. Vybudovali si vzájemný respekt. A férově hovořili i Trpišovského hráči.

„Obě situace jsem moc neviděl, když to bylo přes celé hřiště. Navíc to bylo ve chvíli, kdy ve vápně bylo hodně hráčů. Rozhodčí ale vypadal přesvědčivě,“ připojil se brankář Slavie Antonín Kinský. „V zápase nebyl čas se v tom hrabat, ale co mám info, tak to bylo po právu odvolané.“

„Rozhodčí to viděl, zapískal to hned a ani nebylo dlouhé zkoumání,“ kývl obránce Slavie David Zima.

To je možná další podstatný poznatek. Po zavedení videa se fotbaloví soudci mnohdy mění v opatrné alibisty. Nejsou rázní, netroufnou si na sebe vzít zodpovědnost. I sebejasnější situaci raději pustí a pak se spoléhají na technologii, která jim zpětně poradí.

Prostoje ale brzdí hru a kazí emoce. Ve Valenciennes se nic takového ve velkém nedělo.

Marciniak emotivní chvilky zvládl s grácií. Bez průtahů, pochyb, diskuzí i hádek. A slávistům zbyl po hladké porážce jen smutek.

„Mohli jsme dát góly, i když jsme tahali za kratší konec,“ bilancoval Trpišovský. „Kluci při první situaci ani nevěděli, komu to spadlo na ruku. A v té druhé to Prebslík protečoval, jinak by se k hlavičce Mojma nedostal. Kdyby ale byl obránce víc v defenzivním postavení, není to ofsajd. Někdy je to souhra okolností.“