Hlavní obsah

Nešlo o úmyslný doping, vysvětlila arbitráž zkrácení Pogbova trestu

Sportovní arbitrážní soud (CAS) zkrátil francouzskému fotbalistovi Paulu Pogbovi zákaz startů ze čtyř let na 18 měsíců, protože podle expertů nešlo o úmyslný doping. Zdůvodnění svého rozhodnutí oznámila arbitráž na svém webu.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Francouzský fotbalista Paul Pogba má důvod k radosti.

Článek

Mistr světa z roku 2018 měl pozitivní test na testosteron při namátkové dopingové kontrole loni 20. srpna po ligovém utkání Juventusu proti Udine, do kterého nezasáhl. Podle prohlášení CAS Pogba uvedl, že zakázaný prostředek DHEA užil na předpis lékaře na Floridě.

„Pan Pogba byl ujištěn, že lékař, který tvrdil, že léčí špičkové sportovce z USA i zahraniční, je kompetentní a uvědomuje si, co pro pana Pogbu vyplývá ze Světového antidopingového kodexu. Případ posuzovalo několik expertů a řada důkazů, které pan Pogba poskytl, nebyla rozporována,“ konstatoval arbitrážní soud, jehož verdikt se dostal na veřejnost v pátek.

„Porota CAS však rozhodla, že pan Pogba nebyl bez viny a jako profesionální fotbalista by měl za daných okolností být obezřetnější.“

Nyní jednatřicetiletý hráč dostal v únoru od italského sportovního soudu čtyřletý distanc, proti kterému se odvolal. Po rozhodnutí CAS se může k fotbalu vrátit v březnu. V Juventusu má někdejší nejdražší fotbalista světa smlouvu do roku 2026.