Hlavní obsah

Na Euro jede hecíř, buldok i tanečník. Červa chcete mít v týmu vždy, říká Gebre Selassie

Pohádkový příběh plzeňské komety Lukáše Červa má další kapitolu. Před rokem si zahrál na malém Euru, nyní ho čeká i to velké. 23letý záložník je jedním z největších překvapení v nominaci reprezentačního kouče Ivana Haška na blížící se mistrovství Evropy. „Když si vezmu, že na podzim jsem byl ještě v Liberci…,“ vydechl reprezentační nováček.

Lukáš Červ dostal v nominace na EURO přednost před Petrem Ševčíkem, vysvětluje Ivan HašekVideo: Sport.cz

Článek

Jeho táta Vlastimil Červ se jako choreograf zabývá pohybem v divadle, tanec má rád i jeho syn Lukáš a ve fotbale nečekaně už nyní „dotančil“ až na mistrovství Evropy. Jako reprezentační nováček. „Jsem teď v sedmém nebi,“ jásá.

Když se vloni o tehdy libereckého Červa prala Sparta se Slavií, mnozí fanoušci kroutili hlavou. „To je tak výjimečný, že se o něj přetahují dva české nejbohatší kluby?“ ptali se. V zimní pauze nakonec Červ skončil v Plzni jako součást transferu gólmana Staňka. „Jsem rád za Červa, že se mu daří, že krok nahoru ještě může udělat a že zájem Sparty o něj nebyl úplně lichý,“ těší bývalého libereckého kouče Luboše Kozla, který ho pod Ještědem trénoval.

„Je to bojovník, obrovská posila. Je jako buldok, zaťatý celý zápas. Přitom se skvěle chová i takticky, je zanícený v soubojích, emoce z něj přímo stříkají,“ pochvaloval si ho kouč Viktoriánů Miroslav Koubek. Na podzim ho však ještě v dresu Liberce rozesmutnil, když právě nad Plzní pečetil výhru 3:0 gólem, po kterém se běžel radovat mezi fanoušky, kde ho famózně zachytil fotograf. „Asi si fotku někam vystavím, protože je fakt parádní. Jsou tam nádherný emoce,“ přiznával později hráč narozený ve znamení Berana.

Foto: Jaroslav Appeltauer (FC Slovan Liberec)

Liberecký záložník Lukáš Červ slaví vstřelenou branku s jedním z fanoušků

U něj kamennou tvář rozhodně nečekejte. Při zápasech už vůbec ne. Prožívá je jako málokdo, z čehož plyne i častější napomínání. „On je hráčem, kterého chcete mít vždy v týmu, nechcete hrát proti němu. Je na hřišti nepříjemný, zároveň charakterově super a vždy odevzdá maximum. Má tendenci to hecovat i na tréninku a chodit do soubojů s nasazením, jaké zrovna v ten moment není úplně nutné. Hraje všechno na hraně,“ říká současný sportovní ředitel Liberce a účastník EURO 2012 a 2016 Theodor Gebre Selassie, jenž byl ještě aktivním hráčem, když Červ přestoupil pod Ještěd ze Slavie. Ta si však u něj ponechala právo na zpětný odkup. Na kontě měl tehdy 23 startů v nejvyšší soutěži, 22 za Pardubice, jeden za Slavii.

„Přijme jakoukoliv úlohu, která pro něj bude, a odvede své maximum. Hrozně mu to přeju Jsem rád, když to těmhle opravdu poctivým klukům vychází,“ dodává Gebre Selassie.

Kromě šampionátu mu může klapnout i další přání. Když před dvěma lety opustil Slavii a jeho starší bratranec David Douděra ji naopak posílil, v Edenu se o pár dnů minuli. „Hned jak Dáda přestupoval do Slavie, tak jsme si psali, že bychom si mohli ťuknout, že by to alespoň v přípravě mohlo dopadnout, ale nakonec jen pár dnů poté jsem už věděl, že pravděpodobná je varianta mého přestupu rovnou do Liberce. Takže trochu to mrzí, ale věřím, že šance ještě přijde,“ odpověděl v létě 2022 na otázku, jak moc by si chtěl zahrát s příbuzným v jednom týmu.

Nyní jim to může vyjít – a rovnou v reprezentaci. „Když jsme byli menší, hádali jsme se furt. Vždy nás museli strejda nebo moje mamka uklidňovat. Ale teď už jsme oba zkušenější, takže alespoň já se snažím emoce nějakým způsobem krotit,“ líčil. Teď oba čeká první velký turnaj mezi dospělými.

A zajímavost na závěr, zatímco v minulosti reprezentovali ze „zvířecí říše“ především fotbalisté s ptačím jménem jako Čížek, Straka, Sýkora, Vrána, Vrabec, Bažant, Kos, Drozd či Stehlík, Červ jako zástupce bezobratlých může být první.

  Karviná - Hradec Králové dnes 13 : 30
20241005T13 : 30:00+0200
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná
Hradec Králové
  Teplice - Dukla dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Dukla
Teplice vs. Dukla
Teplice
Dukla
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Liberec - Jablonec dnes 19 : 00
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec