Hlavní obsah

Musíme se Česku vyrovnat v agresivitě, říká Gruzínec z Jablonce Čanturišvili

Prý neví, komu bude v sobotu fandit. Jenže vězte, že si Vachtang Čanturišvili dělá srandu. V Česku už žije pět let a na Euru mu přeje – kromě jednoho zápasu s jeho rodnou Gruzií. „Dlouho jsme čekali na ten moment, až budeme hrát v Evropě,“ říká 30letý záložník Jablonce, podle něhož se Gruzie musí vyrovnat Čechům především po fyzické stránce.

Sestřih zápasu Turecko - GruzieVideo: Česká televize

Článek

Gruzie zažila proti Turecku premiéru na velkém turnaji, přesto sehrála vynikající partii. Zvedá tento výkon gruzínské sebevědomí pro zápas s Českem?

Uvnitř našeho týmu panuje určitě sebevědomá atmosféra. Kdybychom uhráli s Tureckem alespoň bod, byli bychom samozřejmě sebevědomější a bylo by to ještě lepší. S balonem jsme hráli dobře, skvěle jsme kombinovali, i když někdy jsme se taky bránili. Na zápas proti Česku se těším strašně moc, i když nevím, co máme čekat. Zápas může být ještě ofenzivnější.

Viděl jste i český duel s Portugalskem?

Jasně. Už skoro říkám, že nevím, komu mám fandit. (směje se) Samozřejmě Gruzie je pro mě na prvním místě, ale v Česku jsem už dlouho, takže mu jako druhému týmu taky přeji. Česko vedlo a je škoda, že to Portugalci takhle otočili po chybách, které zápas nakonec rozhodly. Taky mě to mrzelo.

Když porovnám debutující Gruzii s Tureckem a Česko s Portugalskem, nehrál český tým až příliš bázlivě v porovnání s Gruzií?

Možná, ale Portugalsko má přece jen jméno, navíc je tam Ronaldo… Ale Česko vedlo 1:0 a myslím, že si stejně jako my zasloužilo alespoň bod. Samozřejmě hodně bránili, ale to se někdy proti takovému soupeři jako Portugalsko stává.

Bude Gruzii český tým jako soupeř sedět?

Víme, že Česko dokáže hrát dobře. Myslím, že se mu musíme vyrovnat v agresivitě a po fyzické stránce. S balonem hrát umíme, což jsme s Tureckem dokázali. Šancí jsme si vytvořili dost. Po této stránce mohl být trenér spokojený. Když se Česku vyrovnáme po soubojové stránce, bude to zajímavý zápas.

Kdyby vám někdo zavolal z gruzínského týmu, na koho z české reprezentace byste ho upozornil?

Samozřejmě bych jako prvního řekl Schicka, který je velkým hráčem. Umí zakončovat, podržet balon, je nebezpečný. Také na Hložka. Celkově jsem hrál snad proti 90 procentům hráčů ze současného týmu, takže skoro všechny znám. Pozor si určitě musíme dát na Součka, který chodí na standardní situace a je také nebezpečný. Ale celkově si musíme dát pozor asi na každého.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

A naopak z vaší reprezentace?

Určitě bych vyzdvihl Chviču Kvaraccheliju, který hraje za Neapol. Je šikovný a už to dokázal. Je ještě mladý a už vyhrál Serii A. Ale český tým určitě ví, že to umí s balonem a musí si na něj dát pozor.

Jste s někým z vašeho národního týmu v kontaktu?

Ano, mám tam kamarády. Například s pravým bekem Otarem Kakabadzem. Hráli jsme spolu v Gruzii v Dinamu Tbilisi. Mluvili jsme spolu po zápase s Tureckem. Pochvaloval si atmosféru na stadionu, ale z prohry byl samozřejmě zklamaný. V kabině však pořád panuje výborná atmosféra, těší se na zápas s Českem a věří v první body.

Jaké šance Gruzii dáváte?

Tipovat nechci, ale Gruzie v prvním zápase dokázala kombinovat a vytvářet si šance. Doufám, že na to navážou. Ale myslím si, že proti nám nebudou čeští hráči takhle couvat a bránit jako s Portugalskem. Myslím, že to bude více otevřené. Šance budou a záležet bude, kdo je promění. Netvrdím sice, že padnou čtyři pět gólů, ale z obou stran to podle mě bude více fotbalové. Oba potřebují body po prohraných prvních zápasech.

Foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Fanoušci Gruzie sledují zápas s Tureckem na Mikheil Meskhi Stadium v Tbilisi. REUTERS/Irakli Gedenidze

Zápas s Tureckem patřil k nejhezčím na turnaji. Jak jste debut vaší země na Euru prožíval?

Ten zápas měl grády. Nic mu nechybělo. Bylo to velké drama. Všichni o něm mluvili i mimo Gruzii. Je škoda, že jsme nevzali alespoň bod. Podle mě bychom si ho zasloužili. Měli jsme tři čtyři tutovky. Ale jsem rád, že začali takhle. Na velkém turnaji jsme poprvé, máme tam více mladých hráčů, pro které je složité hrát poprvé na takové úrovni. Neříkám, že nám chybí zkušenosti, ale Turecko jich má zkrátka více. Ale celkově jsme já i lidé v Gruzii spokojení. A myslím, že i hráči můžou být. Dokázali, že můžeme hrát dobře a můžeme se porvat i o dobrý výsledek. Jsem zvědavý, co bude dál.

Gruzie inkasovala třetí gól do prázdné branky, když útočil i gólman. Jak moc mrzí? V konečném součtu může hrát významnou roli.

Jasně. Ale na Euru jsme poprvé a hráči v sobě asi měli spoustu adrenalinu. Gólman šel do vápna, protože cítili a věřili, že tam něco padne a vyrovnáme. Ostatně taky trefili tyčku a obránce vyhlavičkoval skoro jasný gól. To nemůžeme rozhodovat my, ale hráči na hřišti podle momentální situace. Gólman to cítil takhle, má zkušenosti ze Španělska, navíc je kapitánem. Proti tomu nelze nic namítat. Ale pochopitelně třetí gól mrzí.

Jak sledovaný byl zápas s Tureckem přímo v Gruzii?

Koukali se asi všichni, takže tři miliony. (směje se) Jinak to nejde. Jsme tam poprvé. Když jsme postoupili, nepamatuji se, že by celá země byla někdy takhle šťastná. Všichni slavili venku pomalu týden. Teď z toho žijeme. Myslím, že nenajdete Gruzínce, který by se na zápas s Tureckem nekoukal. V Tbilisi na stadionu instalovali obrazovky a stadion byl zaplněný. Viděl jsem z toho fotky a bylo to krásný. Všichni se snaží dívat a fandit. Kdo mohl, koupil letenky, někteří se dokonce vydali do Německa autem. Českých fandů bude na stadionu určitě víc, ale ani Gruzie nebude bez fanoušků. Jsme malá země, ale sami tam hráči nebudou, budou cítit podporu.

Gruzie v posledních měsících prožívá těžké období. V zemi probíhá zápas o směřování země na západ nebo k nesvobodnému Rusku a hojně se v ulicích demonstrovalo proti přijetí kontroverzního zákona o zahraničním vlivu, který dle kritiků omezuje svobodu Slova a je Ruskem inspirován. Co podle vás za této situace znamená účast Gruzie na Euru?

V tomhle ohledu je fotbal výborný. O politice moc mluvit nechci, ale pro nás to není dobré a po postupu na Euro lidi mohou alespoň na chvilku na politiku zapomenout. Pro mě je strašné se dívat, jak jsou Gruzínci proti sobě. Obzvlášť když jste takhle daleko a nemůžete nic dělat. Je strašné se koukat každý den na televizi, jak mlátí lidi. Jak pro mě, tak pro mou rodinu. Jsme třímilionová země a musíme držet pospolu. Mladí lidé se snažili, aby se zákon neschválil. Nechtějí se vrátit k někomu, kdo si od nás vzal dvacet procent území… Jsem na jejich straně. Viděl jsem dost lidí v těžkých situacích, kteří ztratili dům, práci, všechno a začínali od nuly. Jsem na straně protestujících, protest má smysl. Nechtějí do minulosti, chtějí do Evropy, čemuž rozumím.

A účast na Euru tomu pomáhá.

Samozřejmě, děláme všechno, aby se s námi počítalo. Proto je dobré, že jsme postoupili a patříme tam.

  Feyenoord - Leverkusen dnes 18 : 45
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen
  Monako - Barcelona dnes 21 : 00
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona