Hlavní obsah

Mlhavé vyhlídky. Naprostý baníkovec míří do klubu, ve kterém má gólman flek pod palcem

Kometa. Jediná sezona v pozici jedničky v Baníku stačila gólmanovi Jiřímu Letáčkovi k novému angažmá. Z brankáře, který po příchodu z Pardubic kryl záda Janu Laštůvkovi se stala nepřehlédnutelná opora ostravského klubu, který i díky jeho výkonům bude znovu po čtrnácti letech hrát evropské poháry. Letáček u toho ale nebude, protože 25letý strážce fotbalové brány před pár dny přestoupil do španělského Getafe.

Foto: Petr Kotala

Jiří Letáček v zápase proti Plzni

Článek

„Věděl jsem, že se mi ta poslední sezona podařila. Cítil jsem se v bráně dobře, měl jsem dobrý pocit, že mi to šlo a udělali jsme výborný výsledek jako tým. Přiznám se, že by mi bylo i trochu divné, kdyby se neobjevil aspoň nějaký zájemce. Třeba i ze zahraniční. Ale že zájem přijde ze strany klubu z jedné z nejlepších evropských lig, a konkrétně ze Španělska, tak o tom se mi nesnilo ani v těch nejdivočejších snech,“ říkal klubovému webu Baníku Letáček

Tomu informaci o zájmu španělského týmu oznámil manažer. „Zavolal mi a začal se mě divně vyptávat. Prý jestli umím španělsky a co bych prý řekl dovolené někde na jihu nebo západě Evropy. A mi to najednou došlo. A nechtěl jsem tomu věřit. Absolutně,“ přiznával nyní už bývalý brankář Baníku, který s dvanáctým týmem minulého ročníku španělské ligy podepsal smlouvu na čtyři sezony.

Kde přesně bude následující roky žít rodák z Pardubic nevěděl. „Getafe je tradiční španělský klub, to jsem věděl. Ale kam ho geograficky zařadit, jsem netušil. Ale že je vlastně součástí Madridu, jsem zjistil, až když jsem se podíval na mapu,“ usmíval se.

„Od chvíle, kdy mi zavolali, že jednání běží, jsem prožíval něco, co neumím popsat. Byla to spousta radosti, hodně starostí, naděje, že se mi může splnit dětský sen, a samozřejmě obava z toho, že to nedopadne. Deset dnů jsem pořádně nespal. Nešlo to. Pořád se mi všechno honilo hlavou,“ popisoval.

Letáček přišel do Ostravy předloni z Pardubic. V české lize bývalý mládežnický reprezentant odchytal 64 zápasů a vychytal 18 čistých kont, 12 v dresu Baníku, a vysloužil si angažmá v zemi čerstvých mistrů Evropy a může se těšit na souboje s hvězdami evropského šampionátu včetně 17letého Lamina Yamala z Barcelony.

„Je to signál pro všechny kluky, že Baník je klub, který je dokáže pro takový přestup připravit. Dříve z Ostravy hráči do velkých klubů odcházeli, stačí si vzpomenout na Milana Baroše nebo Marka Jankulovského. Ale bylo jich víc, třeba Luděk Mikloško nebo Pavel Srniček. Pak přišlo těžké období, ale dneska už je Baník zase klubem, z něhož vede cesta mnohem dál než jen do pražských klubů nebo do Plzně. Když budou dělat vše na sto procent, tak odměna přijde,“ řekl Letáček.

Jedničkou Getafe je dlouhodobě 31letý madridský rodák David Soria. V posledních třech sezonách do branky v lize nikoho jiného nepustil. Tuhle situaci ale Letáček podle svých slov dobře zná. „Když jsem před dvěma lety přicházel do Baníku, byl jsem v podobné situaci. V Baníku chytal Honza Laštůvka, byl jasnou jedničkou a hodně lidí mě kvůli tomu od přestupu do Baníku odrazovalo. Kdybych se tehdy bál, ničeho bych nedosáhl. Nečekal jsem, že se do brány dostanu hned, Lašty byl výborný gólman. Ale byl jsem odhodlaný udělat maximum pro to, aby se mi to časem povedlo. Ukázalo se, že to byla správná cesta, a do Getafe odcházím se stejným odhodláním. Makat na sobě, být co nejlepší a místo v brance si časem vybojovat,“ zdůrazňuje.

Ostrava mu za dva roky hodně přirostla k srdci. „První půlrok mi v Baníku nevyšel, ale nechtěl jsem to ale vzdát. A pak se to změnilo. Baník je skvělý a Ostrava je fajn místo. Vím, že budu Baníku pořád fandit. V evropském poháru, v lize, všude. A rád se budu do Ostravy zase vracet. Zpočátku jsem nevěděl, jestli tohle někdy budu moci říct, ale teď to cítím úplně jednoznačně. Odcházím z Ostravy jako naprostý baníkovec!“ prohlásil Letáček.