Hlavní obsah

Měl být motorem Slavie, teď chce být její brzdou. Pro mě půjde o speciální zápas, přiznává liberecký Icha

V daleké budoucnosti by se jednou chtěl podobat Beckhamovi, v té nejbližší by liberecký záložník Marek Icha rád porazil Slavii. Právě v sešívaném dresu před dvěma roky v nejvyšší soutěži debutoval. A přestože se uvedl skvěle, dal gól a na jeden nahrál, víc v její základní sestavě nenastoupil. Oklikou přes Pardubice se letos dostal do Slovanu.

Foto: FC Slovan Liberec/Jaroslav Appeltauer, Sport.cz

Marek Icha (druhý zleva)) v zápase Liberce proti Olomouci.

Článek

V dresu Slavie jste debutoval v první lize skoro přesně před dvěma lety. Vybavíte si stále svou premiéru?

Jasně, pořád ten zápas mám v paměti. Byl můj první v lize i ve Slavii. A musím říct, že před plným stadionem šlo o neskutečný zážitek. Ještě když se mi povedlo dát gól a na další nahrát, což bylo úžasné. Pamatuju si, jak jsem po brance běžel do rohu a hrozně ho slavil. A jak mi vůbec nedocházelo, před kolika fanoušky jsem skóroval, až když začali skandovat mé jméno… Neskutečné pocity.

Jak často si vzpomenete?

Vždy když dám nějaký gól, což není zase tak často, a před velkými zápasy se Spartou nebo Slavií. Ta nás teď v pátek čeká, takže si říkám, že kdybych se trefil, bylo by to zase krásný.

Ve Slavii jste zažil doslova snový debut, ale pak už v jejím dresu v základní sestavě v první lize nikdy nenastoupil. Jak je to možné?

Nevím, jak je to možné, ale jsem samozřejmě rád, že jsem mohl nastoupit alespoň do toho jednoho zápasu a odehrát devadesát minut. Škoda, že jsem už nedostal nějaké minuty navíc, ale musím říct, že jsem hrozně rád, že mi Slavia otevřela dveře do profesionálního fotbalu a do první ligy. Pak jsem šel do Pardubic, kde jsem hrál pravidelně, za což jsem byl rád.

Nemrzí vás, že šancí jste ve Slavii nedostal víc?

Mrzí mě to určitě. Kdybych dostal ještě víc minut, třeba by to dopadlo jinak. Ale Slavii jsem vděčný i za tu možnost, chytil jsem se v letní přípravě a mohl odehrát alespoň těch pár minut. Na působení ve Slavii vzpomínám jen v dobrém, je to nejlepší tým v Česku, dostat se do takového klubu bylo mým snem. Užíval jsem si tam každý den.

Přitom trenér Trpišovský po vaší premiéře říkal, že si máme zapamatovat vaše jméno, a když budete zdravý, můžete být v dalších letech generátorem zálohy Slavie.

Slova jsou to hezká. Když jsem je slyšel, říkal jsem si, jak by bylo hezký, kdybych se jím stal, ale taky jsem věděl, že to určitě nebude jednoduché. Potom jsem se rozhodl odejít na hostování, abych získal v první lize nějakou herní praxi, za což jsem byl hrozně rád. Je škoda, že se nepovedlo vrátit, ale takovou cestu holt mám. Teď jsem v Liberci a jsem za to hrozně rád.

Slavia má na vás předkupní právo, je vaším cílem se do Edenu jednou vrátit?

Určitě, stále je to top klub v Česku a doufám tedy, že v příštích letech jím bude i Liberec. Ale prostě jde o Slavii a myslím, že každý by za ni někdy chtěl hrát. Mají na mě právo a stále si můžu říkat, že když se mi povede angažmá tady v Liberci, tak se to může povést.

Bude pro vás zápas se Slavií ještě speciálnější než obvykle?

Asi ano, byť zápasy proti Slavii jsou pro každého speciální, ale pro mě bude asi ještě víc, když jsem ze Slavie sem přestoupil. Hrozně se na ten zápas těšíme, každý v kabině. Bude i plný stadion, což je tady neskutečný.

Sledovali jste v týdnu v kabině, jak volné lístky mizejí?

Určitě se o tom bavíme. Ale už v prvním zápase s Olomoucí tady bylo přes tři a půl tisíce diváků, což tady v minulé sezoně asi moc nebývalo. Je to hrozný rozdíl, když se všichni spojí a začnou nás povzbuzovat. To je něco neskutečného. Jsme hrozně rádi, že lidi chodí.

Ke komu jste měl ve Slavii nejblíž?

Hodně jsem se skamarádil s Danielem Filou. Když jsem tam byl, byli jsme skoro pořád spolu. A pak se samozřejmě těším na Tondu Kinského, se kterým jsem byl rok v Pardubicích. S ním mám také dobrý vztah. Ale s každým si podám ruku a pozdravím se s ním, ale na tyhle dva se těším nejvíc.

O Antonína Kinského měl zájem i Liberec. Mrzí vás, že to neklaplo?

Jo, Tonda je skvělý gólman, na český poměry je výjimečný. Musím uznat, že jeho obrovskou předností jsou na gólmana jeho nohy. Nebojí se hrát mezi řady těžké přihrávky a je hrozně klidný. Prostě elegantní gólman. Ale musím říct, že Huga (Bačkovského) jsem předtím neznal, ale je taky skvělý gólman. Myslím, že za chvíli by mohl jít i do lepšího klubu.

Můžete v zápase těžit z toho, že Kinského dobře znáte?

Víme, jaký je, jak se může v nějakých situacích chovat, ale u gólmana tohle není až tak výrazná výhoda. Víme, že rád rozehrává, takže kdybychom ho chtěli presovat, může to zkoušet prostrkávat.

Z Pardubic do Liberce krom vás přestoupil i Michal Hlavatý. S nikým jiným jste neodehrál v první lize více zápasů (50). Mohli byste spolu hrát už téměř poslepu?

Je vidět, že se známe. Už i s ostatními kluky z Liberce, ale s Míšou jsme věděli od první minuty, kdy přišel, co kdo má rád, jak hraje, jaký má styl. Známe se fakt dobře. Sedli jsme si dobře jak lidsky, tak na hřišti. Hraje se mi s ním velmi dobře.

Čím vám na hřišti tak vyhovuje?

On je ofenzivnější, rád si s míčem hraje. Vím, že když jsem v nějakých těžkých situacích, tak vždy pomůže, nabízí se na každý balon. Tohle pomůže každému. Na hřišti nám to vrací. Je to skvělý hráč a myslím si, že má budoucnost před sebou.

Dokáže něčím překvapit ještě i vás?

(usměje se) Ještě furt! Řekl bych, že má situace, kdy překvapí všechny na stadionu. Co někdy vidí a jakou vymyslí přihrávku, je něco neskutečného.

Což platí i pro vaši souhru vedoucí k prvnímu gólu v Karviné.

My to takhle chceme hrát. Věděl jsem, kde se bude pohybovat, jen jsem se podíval, jestli tam vážně je, a Hugo mi dal míč skvěle, rychlost akorát, abych ho mohl trefit a on to pak parádně vymyslel na Víšu (Višinský).

V posledním zápase s Olomoucí zavinil penaltu znamenající remízu. Jaký je typ, umí tohle hned hodit za hlavu, nebo se tím užírá delší dobu?

Možná v zápase ještě nad tím přemýšlel, ale teď už to podle mě hodil za hlavu, už s tím nic neudělá. Myslím, že takový není, aby si to dlouho vyčítal. Byla to těžká situace. Chtěl balon odehrát pryč a Kliment mu tam prostě dal nohu, je hrozně těžký tohle zahrát líp. Byla to chytrost Klimenta. Už se připravuje zase na Slavii.

Foto: Vít Černý, ČTK

Na utkání 2. kola mezi Libercem a Olomoucí se na svého příštího soupeře přijel podívat i kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

V utkání se Slavií se střetnou jako trenéři Kováč s Trpišovským. Oba dobře znáte. V čem jsou jiní?

Trenér Kováč je trenérsky mladší, v první lize je třetím rokem. A musím říct, že oba hrají trochu jiný fotbal. Ve Slavii to bylo každý zápas náročné, což bylo dané běžecky. Trenér Kováč chce hru ještě víc fotbalovou. Nebojí se hrát mezi řady, ve Slavii je to víc do stran, trochu za obranu a běhavější.

V této sezoně cílíte i na malé Euro v příštím roce na Slovensku.

Hlavní je se tam dostat. Kvalifikaci jsme určitě nezačali dobře, ale myslím si, že teď už více hráčů hraje v první lize i jiných ligách, takže nám to víc sedí. Všichni hrají a poslední zápas proti Islandu už bylo vidět, že jsme byli víc sehraní. Doufám, že se nám povede dostat na Euro. A kdybych tam jel, určitě by to byl jeden ze splněných snů.

Jaké další máte?

Jedním z největších je určitě reprezentovat v áčku. Svou zemi chce reprezentovat každý, to by bylo něco neskutečného.

Vaším velkým vzorem je David Beckham. Proč zrovna on?

Líbil se mi od té doby, kdy jsem viděl, jak proměnil přímák za Anglii proti Řecku, když potřebovali postoupit na mistrovství světa. A pamatuju si konec jeho kariéry, když hrál v PSG a loučili se s ním… On je fotbalista, kterému bych se někdy chtěl podobat, protože jeho styl se mi hrozně líbil a jeho kopací technika byla na jiným levelu. Akorát kariéru i život bych chtěl mít trochu klidnější, než měl on, u něj to bylo nahoru dolů. Ale co předváděl na hřišti, bylo prostě něco úžasného. Ale moje pozice je víc defenzivní než jeho. Rád si zaútočím, ale cítím se líp, když mám hru před sebou než za zády.

I proto jako dalšího obdivujete Sergia Busquetse. Co byste si jako defenzivní záložník od něj vzal?

Asi klid na balonu, co vždy měl. Na něj šli třeba dva hráči a on si jedním dotekem oba v klidu hodil na druhou stranu. Nemusel tolik běhat, ale vždy když měl balon, dokázal hru uklidnit, skvěle ji tempoval. Svého času byl podle mě nejvýraznějším článkem Barcelony.

Chybí vám větší klid na balonu?

Nemám ho určitě takový jako on. Kdybych ho měl jako Busquets, tak by to bylo asi pomalu na Barcelonu (směje se). Podle mě se na něj každý fotbalista rád koukal, protože svému týmu pomáhal dostat se z nižší pozice do vyšší, kde už Barcelona zase měla jiné hráče. On byl jako taková spojka mezi obranou a útokem vynikající.

  Plzeň - Olomouc dnes 17 : 00
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc
  Ml. Boleslav - Slavia dnes 19 : 30
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia
  Real Madrid - Stuttgart dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  AC Milán - Liverpool dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool