Hlavní obsah

Turnaj pro nás nekončí. Příště už to bude s gólem, slíbil Suchopárek po prohrané premiéře na EURO

První zápas na EURO, první porážka. Česká jednadvacítka proti Angličanům v gruzínském Batumi odehrála povedený první poločas, jenže několikrát selhala v zakončení a po pauze dominoval favorit. „Mrzí nás to, ale turnaj nekončí,“ říkal trenér Jan Suchopárek po prohře 0:2.

Foto: FAČR

Trenér Jan Suchopárek musel po prvním zápase na EURO jednadvacítek vstřebat porážku 0:2 s Anglií.

Článek
Fotogalerie

Batumi (od našeho zpravodaje) - Čeští mládenci proti Anglii zahráli lépe než v obou kvalifikačních zápasech (1:3 a 1:2), ale na první body z mistrovství Evropy to nestačilo. Důvodů bylo víc.

Před utkáním jste plánovali být aktivní, což vám v prvním poločase vyšlo. A potom?

První poločas byl z naší strany velmi dobrý, chyběl tomu jen gól. Kdyby první půle skončila 3:3, bylo by to celkem vypovídající. Bohužel, stejně jako ve druhém kvalifikačním zápase s Anglií jsme inkasovali na začátku druhého poločasu. Tenhle gól výrazně změnil průběh utkání a naši aktivitu trochu otupil.

Čím to?

Nepovedlo se nám proměnit jednu šanci a ve druhé půli soupeř exceloval, byl jasně lepší než my. Docházely nám síly, střídající kluci oživili hru jen částečně. Věříme, že v příštích zápasech branky vstřelíme, šampionát pro nás nekončí. První poločas ukázal, že připravenost hráčů je dobrá, ale rozhodující jsou góly. Nedali jsme je a prohráli jsme.

V prvním poločase jste s Anglií odehráli vyrovnanou partii i díky tomu, že jste soupeře napadali už od rozehrávky. Byl to klíčový tah?

Naše taktika směřovala k aktivitě a napadání ve vysokém, středním i nízkém bloku. Hra se odvíjela průběžně podle toho, jak jsme v tom byli úspěšní. Situace, z kterých jsme se dostávali do šancí, vznikaly ve všech těchto fázích hry. I přípravu střeleckých příležitostí jsme neměli špatnou, ale ještě je potřeba to zlepšovat.

Tři šance měl Vasil Kušej, ale ani jedna neskončila gólem. Budete ho chválit za aktivitu, nebo kárat?

Já hráče nekárám, nikdy to nedělám.

Takže?

Mrzí nás určité detaily v útočné fázi, kde jsme si připravili zajímavé situace. Včetně Vasila. Ovšem i z ligy víme, že tyhle situace ne vždycky řeší gólově. Stejně jako proti Anglii. Totéž se týká dalších hráčů, které tenhle zápas musí motivovat. Je pozitivní, že v prvním poločase dokázali potrápit favorita celého turnaje a vytvořit si víc příležitostí než v předchozích dvou zápasech dohromady.

Celý duel na levém kraji obrany překvapivě odehrál Martin Cedidla, jenž měl na své straně problémy s drzým útočníkem Nonim Maduekem. Nebyl to chybný tah?

Nemyslím si, že by tah s Cedidlou vyloženě nevyšel. Nebyla to otázka jednoho obránce, bylo to i o součinnosti hráčů kolem něj. Levá strana dělala určité chyby, ale nemyslím si, že by to bylo úplně zásadní. Soupeř se dostal do tří nebo čtyř výraznějších šancí v prostoru okolo pokutového území, kdy naši hráči vypínali nebo zbytečně ustupovali. Ovšem nebyla to jen otázka krajního obránce, ale i dalších hráčů.

Zmínil jste, že hráčům ve druhém poločase docházely síly. Stála vás lepší výsledek i právě únava?

Bez míče se samozřejmě hraje špatně a jakmile organizace hry není taková jako třeba v prvním poločase, některým hráčům mohly docházet síly. Ovšem ztráceli jsme spíš kvůli tomu, že jsme se tolik netlačili do rozehrávky a nabídka nebyla taková jako v první půli. To nám chybělo. Soupeř částečně změnil rozestavení, ale zároveň my jsme nebyli tak efektivní a přesní jako v prvním poločase. Ani střídání nebyla taková, abychom Anglii dokázali kombinačně přehrát.

Už v neděli vás čeká další zápas s Německem, které nečekaně remizovalo 1:1 s Izraelem. Budete chtít zopakovat výkon z první půle proti Anglii?

První poločas pro nás byl ukázkou toho, jak bychom měli hrát. Hráli jsme poměrně efektivně, byť jsme nedali branky. Vytvořili jsme si situace po napadání, po kombinaci kolem pokutového území i po přechodu. Byla tam spousta pozitivních věcí, škoda jen té koncovky. Ale ve druhém a třetím zápase snad góly dáme a uvidíme, co se z toho vyvrbí.