Hlavní obsah

Není Mbappé, není zájem. Jak i soupeř Slavie zchudl o naslibované miliony

Několik milionů pádných důvodů k postupu přes Slavii mají fotbalisté Lille. Účast v hlavní fázi Ligy mistrů by pražskému soupeři naplnila pokladnici, v níž chybí slibované miliony eur. Lille patří k elitě francouzské ligy, která se v létě ocitla v prekérní situaci. Ještě pár týdnů před výkopem sezony se nevědělo, kdo bude zápasy elitní soutěže vysílat a kolik kluby utrží za vysílací práva.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Lille a trenér Génésio.

Článek

Lille (Od našeho zpravodaje) - „Je to daleko od toho, co se očekávalo a co prezident ligy slíbil,“ řekl pro The Guardian Ivan Blum, bývalý manažer televizních práv. „Vincent Labrune přecenil jejich hodnotu. Myslel si, že bychom mohli uzavřít dohodu jako ve Španělsku, Německu nebo Itálii, ale nemáme takový počet předplatitelů a ani televizní kulturu.“

O to je větší potřeba, aby francouzské kluby utržily balík v evropských pohárech. Nejvíc se dá vyrejžovat účastí v Lize mistrů.

Konkrétně Lille stojí v cestě poslední překážka - pražská Slavia. První utkání se hraje od úterních 21.00 ve Francii.

Ale tím trochu skáčeme od příběhu, který je sám o sobě zajímavý.

Zmiňovaný šéf francouzských profisoutěží Labrune loni avizoval, že by z veřejné aukce o televizní práva chtěl získat miliardu eur.

Jenže ambiciózní plán se zadrhl.

Do veřejné soutěže se nikdo nepřihlásil a Labrune musel možné zájemce až potupně oslovovat sám. Dosavadní vysílatel Amazon po vypršení smlouvy už po francouzské lize netoužil. Krachla i vleklá jednání s Canal+. Labrune se nedohodl ani s vyhlédnutou platformou Max, která například přenášela pařížskou olympiádu nebo Tour de France.

Důvody nezdarů jsou zřejmě komplexnější. Určitě se v nich odráží nerealistické představy šéfa Labruneho, ale souvislost hledejte i v postupných odchodech hvězd s globálním přesahem jako Messi, Neymar a naposled Mbappé.

Z možností francouzské lize zbyla britská společnost DAZN. Za osm odvysílaných duelů v jednom kole platí 400 milionů eur za sezonu. Nejatraktivnější duel připadl katarskému beIN, který přispěje částkou 100 milionů eur. Společně s mezinárodními právy francouzská liga až do roku 2029 utrží 660 milionů za sezonu.

Hezká suma, ale k vytyčené miliardě stále tuze daleko. V době, kdy fotbal dál a dál bohatne, se francouzské lize roční příjem z práv při porovnání s lety 2021 až 2024 propadl o 11 procent.

Kromě nižší částky vadila francouzským klubům i nejistota. Ještě minulý měsíc nebyly smlouvy podepsané a hned osmička klubů vzkazovala: Zkrachujeme!

Hrozby a stávky jsou sice ve Francii národním obyčejem, ale deník Le Monde přibližuje, že příjmy z televizních tržeb tvoří 50 až 75 procent rozpočtu.

A pro The Telegraph bývalý ředitel francouzské ligy pod příslibem anonymity pravil: „Co se stane, když některý klub ztratí každý rok 25 milionů eur a nebude je vlastnit miliardář jako Nice, Monako, Saint-Étienne nebo PSG? Kluby jako Montpellier, Nantes, Rennes a Lens budou mít velké problémy. Pokud lidé nebudou mít co jíst, dojde k revoluci.“

Ta zatím nenastala, ale francouzský ústup se projevil na hráčském trhu, kdy kluby převážně otálely podepisovat nákladné posily, až na ně žádné pořádné nezbyly.

Lille se mezi ohroženou skupinou nevyskytovalo, zázemí má stabilnější. Před sezonou přivedlo křídelníka Sahraouiho za osm milionů eur z Heerenvenu nebo defenzivního záložníka Mukaua za pět milionů z belgického Mechelenu.

V celoevropském kontextu to není randál, ale přičtete veterána Meuniera nebo Ethana Mbappého, mladšího sourozence slavnějšího Kyliana. Oba přišli zadarmo. K tomu přihoďte schopné jádro týmu se zajímavým koučem Génésiem a z Lille je rázem jeden ze spolufavoritů tamní Ligue 1.

Například agentura AP Lille považuje za největšího konkurenci oslabených suverénů z PSG.

„Celkové snížení peněz z práv ale bude mít vliv na výkonnost. Nejlepší hráči odejdou,“ odhadoval pro Le Monde sportovní ekonom Luc Arrondel. Francouzi se obávají, že jejich soutěž bude nejhorší ve výběru těch nejlepších lig.

„Utrácené částky jsou v rozporu s kvalitou francouzské ligy,“ pověděl anonymně bývalý šéf soutěže. „Skutečnost je taková, že Ligue 1 se nyní blíží úrovni Portugalska nebo Nizozemska, což je velmi smutný příběh pro každého, kdo miluje francouzský fotbal.“

Za současné konstelace do Francie přicestovala Slavia, která nastoupí proti čtvrtému týmu uplynulé Ligue 1.

Hraje se o základní skupinu Ligy mistrů. Jen postupový bonus činí 18,62 milionů eur (v přepočtu 465 milionů korun). K základní sumě se přičítá nový hodnotový pilíř, do nějž se propisuje síla nově mediálního trhu dané země a koeficient daného klubu.

Výpočet je značně komplikovaný, ale ve zkratce: V banku je dost peněz, které se Lille i potažmo celé francouzské kopané šiknou víc než kdy jindy.