Hlavní obsah

Le Penová se před volbami ostře ohradila proti Mbappému

Celou Evropou aktuálně rezonuje probíhající fotbalové Euro, ve kterém i Francie postoupila do semifinále. Právě v ní ale řeší tento víkend i druhé kolo předčasných parlamentních voleb, při niž hvězdný útočník Kylian Mbappé vyzval lidi, aby volili proti favorizované krajní pravici. Na jeho slova zareagovala před druhým kolem předsedkyně strany Národní sdružení (NS) Marine Le Penová.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Francouzský útočník Kylian Mbappé při čtvrtfinále Eura

Článek

Mbappé se proti krajně pravicové straně ve Francii vymezuje už delší dobu. „Chci promluvit k celému francouzskému lidu, ale také k mládeži – jsme generace, která může něco změnit. Vidíme, že extrémy klepou na dveře moci, a máme příležitost utvářet budoucnost naší země,“ konstatoval Mbappé ještě před začátkem evropského šampionátu.

Jeho slova ale tehdy nezabrala, výsledky prvního kola hovořily jasně pro úspěch pro stranu Marine Le Penové. Mbappé se tak pokusil voliče vyburcovat znova. „Doufáme, že se to změní, že se všichni mobilizují. Víc než kdy jindy je potřeba jít volit. Je to naléhavé,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci před pátečním utkáním s Portugalskem.

Na tato slova zareagovala samotná Le Penová v pátek v rozhovoru pro CNN. „Věřím, že Kylian Mbappé je nepochybně velmi kvalitní fotbalista, nicméně tato tendence herců, fotbalistů či zpěváků vystupovat na veřejnosti a říkat Francouzům, koho mají volit, je nemístná. Lidé už toho mají po krk,“ prohlásila politička.

„Mbappé nijak nereprezentuje Francouze, kteří se sem přistěhovali. Je to prosté, je tady více lidí, co tu musí žít z minimální mzdy, nemají na bydlení a na topení, než lidí jako tady pan Mbappé,“ ohradila se vůči mistru světa z roku 2018.

Jestli Mbappého prosba bude národem tentokrát vyslyšena, se dozvíme už v neděli 7. července večer. Tehdy by měly být zřejmé výsledky druhého kola předčasných voleb.