Hlavní obsah

Francouzský fotbal v problémech. Osmi prvoligovým klubům hrozí bankrot

Obrovský problém řeší prezidentové klubů ve fotbalové Ligue 1. Stále totiž není jasno o prodeji televizních práv pro vysílání zápasů francouzské soutěže. Značná část peněz tak v rozpočtech nadále chybí. Některé týmy se tak dostávají do finanční tíže a hrozí jim dokonce bankrot.

Foto: Carmen Jaspersen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Situace se týká hned osmi klubů nejvyšší francouzské fotbalové soutěže. Bankrot by mohl nastat, pokud by se prezidentové jednotlivých účastníků Ligue 1 brzy nedomluvili na prodeji televizních práv do rukou některého z vysílatelů. Ohroženi finančními problémy jsou: Nantes, Angers, Auxerre, Brest, Le Havre, Lens, Montpellier a Stade Reims.

Liga přišla s dvěma návrhy na vysílatele, který by mohl odkoupit televizní práva. Jedním z nich byla platforma DAZN za částku 375 milionů eur ročně, což je ale o více než sto milionů méně než v předchozích pěti letech, kdy se o práva dělil Amazon s Canal+.

Druhým řešením bylo vytvoření kanálu Ligue 1 s již podepsaným neexkluzivním partnerstvím s Warner Bros a jeho platformou Max.

Canal+, který se v Česku stará například o přenosy z anglické Premier League, se rozhodl o práva neusilovat. V roce 2020 podepsala liga lukrativní smlouvu s Mediapro, ale společnost slíbené peníze nesplácela. O vysílací práva tak přišla a většinu zápasů pokrýval již zmíněný Canal+.

O práva se ale následně přihlásil Amazon, který dostal smlouvu za výhodnější částku a měl přednostní práva na většinu ligových utkání. Představitelé Canalu+ se kvůli tomu rozhodli nabídku pro dalších pět let neposlat.

Právě kvůli tomuto faktu zůstává cena na nízké úrovni. Nikdo částku nešponuje a v boji o televizní práva není konkurence.

Kluby jsou tak celým zdlouhavým a neúspěšným jednáním zklamány. „Obě možnosti jsou špatné,“ řekl jeden z představitelů klubů francouzské nejvyšší soutěže.

Ligová asociace dlouho spoléhala na to, že dosáhne dohody s kanálem BeIN Sport, ale ani tato možnost nevyšla. Katarská televize bez udání důvodu z jednání odstoupila.

O problémech s příjmy z televizních práv se mluvilo už před nějakou dobou. Do finanční tíže se dostalo Auxerre, které si v loňském ročníku Ligue 2 zajistilo postup mezi elitu z prvního místa v tabulce. Ihned po oslavách se rozhodlo zbrojit do nové sezony, ale kvůli nedostatku peněz si však nemohlo dovolit první platbu za Tima Jabol-Folcarelliho a transfer se neuskutečnil.

Související témata: