Hlavní obsah

Znovu v Praze a možná jako doma. Kolik Ukrajinců bude na utkání s Českem?

Úterní zápas fotbalové Ligy národů se sice hraje v pražském Edenu, jako doma si ale možná místy budou připadat hostující Ukrajinci. Vždyť na víkendový duel v azylu na Letné proti Albánii (1:2) je dorazilo podpořit přes 15 tisíc fanoušků. „Není moc naděje, že i proti Česku dorazí takový počet příznivců,“ říká trenér Serhij Rebrov.

Trénink fotbalistů Ukrajiny před zápasem s ČR v Lize národů na stadionu v EdenuVideo: Sport.cz

Článek

„Každopádně jsme Česku vděční za možnost zde hrát naše zápasy. Jsme vděční celé zemi za podporu v probíhající válce,“ dodal Rebrov.

Ukrajinci kvůli ruské invazi v únoru 2022 nemohou nastupovat k mezistátním utkáním ve své vlasti. V Česku už odehráli vloni v říjnu zápas kvalifikace na Euro, v němž porazili Severní Makedonii 2:0. Dále nacházejí azyl v Německu, na Slovensku, a hlavně v Polsku. Například ve Vratislavi se proti Ukrajině postaví český tým v polovině října.

„Podmínky pro přípravu byly v Praze ideální. Opakuji, že jsme moc vděční a znovu stoprocentně spokojení. Uvědomujeme si, že nehrajeme úplně pro naše diváky, ale jen pro ty, kteří se sem dostali po ruské invazi. Celý tým se těší, až budeme zpět na Ukrajině,“ líčí trenér.

Nemá cenu rozebírat a zkoušet popsat, co obyvatelé nejen zasažených ukrajinských oblastí poslední měsíce zažívají.

Když se podíváme čistě na fotbal, tamní nejvyšší liga se aktuálně nějakým způsobem hraje. Nikdy ale nevíte, zda duel nebude přerušen, nebo dokonce předčasně ukončen. A tribuny jsou logicky prázdné.

„Je těžké si zvyknout. Dá se s tím smířit jen s ohledem na to, že například vojákům v zákopech a dalším lidem bojujícím za naši zemi je daleko hůř. Snažíme se hrát, aby všichni ostatní obyvatelé měli alespoň nějakou radost,“ popisuje útočník Andrij Jarmolenko aktuálně oblékající barvy Dynama Kyjev.

A vzpomíná také na první dny poté, co ruská vojska vpadla na Ukrajinu.

„Nikdo neměl pomyšlení na fotbal, vše šlo na druhou kolej a hráči se věnovali zajištění bezpečnosti pro své rodiny. Nebyl čas se bavit o něčem jiném. Chci poděkovat i českým klukům, kteří podpořili mě osobně i další. Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král nabízeli osobní pomoc,“ dodává muž, jenž mezi lety 2018 a 2022 působil v anglickém West Hamu a právě tam se potkal s českými reprezentanty.

Přes Gruzii se asi dlouho nepřenesu. Uvědomujeme si, že hrajeme za celé Česko, nejen za trenéra, hřímá Vladimír CoufalVideo: Sport.cz

V úterý ale budou stát proti sobě. V duelu dvou zklamaných celků. Zatímco Ukrajinci padli ve zmíněném utkání s Albánií, Češi propadli v Gruzii a odvezli si výprask v podobě 1:4.

„Nevidím favorita. Musíme změnit přístup, náladu a pokusit se odehrát zápas daleko lépe než s Albánií,“ říká Rebrov. „Česko je doma více agresivní, hraje útočně. Tým je dobrý v jakékoliv sestavě, proto se soustředíme zejména na sebe. Jsme připraveni,“ dodává.